Unipetrol dál posiluje, Benzina převezme 68 čerpacích stanic OMV

Benzina, ilustrační foto

Benzina, ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Společnost RPA Unipetrol, vlastník prodejní sítě Benzina, převezme 68 čerpacích stanic OMV v Česku. Cenu transakce firmy neuvedly. Dosud měla firma OMV v ČR 205 stanic a byla trojkou na trhu. Benzina je na trhu lídrem, po dokončení transakce vzroste počet jejích stanic na 407. Dvojkou na českém trhu je MOL s 315 pumpami.

Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda upřesnil, že dokončení transakce podléhá splnění určitých předpokladů, mimo jiné získání potřebného schválení antimonopolního úřadu. Které stanice přesně Unipetrol koupil, nechtěl mluvčí zatím specifikovat. OMV doplnilo, že očekává, že předávání jednotlivých čerpacích stanic začne v průběhu letošního roku a bude dokončeno v roce 2017.

„Úspěšným dokončením akvizice čerpacích stanic bude potvrzena pozice značky Benzina jako jednoznačného lídra tuzemského maloobchodního trhu s pohonnými hmotami,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski.

Lepší využití rafinérských kapacit

Koupě pump OMV podle něj také přispěje k efektivnějšímu využití vyšších rafinérských kapacit, kterými skupina Unipetrol disponuje po dokončení akvizic podílů společností Shell a Eni ve společnosti Česká rafinérská. Jediným vlastníkem rafinérie se Unipetrol stal na konci loňského dubna.

Podle člena výkonné rady OMV Manfreda Leitnera pokračuje OMV ve strategii optimalizace sítě svých čerpacích stanic na nejdůležitějších trzích. „Po této transakci budeme na českém trhu v optimální pozici,“ uvedl dnes Leitner.

Předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů České republiky Ivan Indráček dnes řekl, že oznámená transakce nebude pro český trh znamenat prakticky nic. „Pumpy OMV a Benzina prodávají více méně za stejných obchodních podmínek. Jejich zákazníkem je plus minus stejný zákazník, protože vyhledává značku, a ne tak úplně cenu,“ řekl. „Rozhodně to není tak, že by se přes 60 diskontních pump stalo prémiovým provozem nebo obráceně,“ podotkl.

Indráček nevyloučil, že může dojít i k dalším akvizicím. „Zatímco Unipetrol a MOL to na trhu evidentně myslí vážně a posilují, tak u zbytku OMV a Shellu dlouhodobě visí otazník,“ dodal.

Celkem je v Česku asi 3800 veřejně přístupných benzinových pump. Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

V předcházejícím období byl v akvizicích na českém trhu nejvíce aktivní největší konkurent Benziny, maďarský MOL. Ten nejprve v prosinci roku 2014 dokončil převzetí 44 čerpacích stanic značky Lukoil, od loňského srpna pak přebral i 125 pump od italské společnosti Agip. Nyní skupina provozuje 315 stanic.

Unipetrol
Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Zaměstnává téměř 3900 lidí. V roce 2005 se stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl, 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.
Skupinu Unipetrol tvoří především Česká rafinérská, která je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v ČR s rafinériemi v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, a Unipetrol RPA, která je předním českým producentem v oblasti rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin (zkratka RPA znamená rafinérie, petrochemie, agrochemie). Loni v listopadu Unipetrol sloučil dceřinou společnost Benzina s Unipetrol RPA. Do skupiny patří například i společnosti Paramo Pardubice a Butadien Kralupy a několik dalších.
Unipetrol v roce 2014 snížil ztrátu na 556 milionů korun z 1,396 miliardy Kč v roce 2013. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun.
Benzina
Benzina v současnosti provozuje 339 čerpacích stanic a je největší sítí v Česku. V loňském 3. čtvrtletí zvýšila tržní podíl na 15,3 procenta. Ve své strategii do roku 2017 má Unipetrol plán, že na maloobchodním trhu dosáhne podílu 20 procent.
Na trhu působí už 57 let. Byla státním monopolem na prodej pohonných hmot veřejnosti (nejprve měla distribuční síť jméno Benzinol, v roce 1958 byl založen národní podnik s názvem Benzina). Současná Benzina vznikla v roce 1994 rozdělením státního podniku Benzina na Benzina, a. s., České produktovody a ropovody, a. s. (ČEPRO) a zbytkový s. p. Benzina. Později byla začleněna do nově vzniklého holdingu Unipetrol.
OMV
Rakouský ropný a petrochemický koncern OMV v České republice působí od roku 1991. V roce 2005 koupila síť čerpacích stanic Aral, ještě před tím koupila čerpací stanice značek Rokas, Seta, BP a Avanti. Firma uvádí, že na českém trhu má 205 benzinových stanic a podíl 13 procent.
V minulosti se spekulovalo o možném odchodu OMV z českého trhu. Firma tyto spekulace několikrát popřela.