USA chtějí zablokovat vznik obra na trhu služeb pro těžaře ropy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Americká vláda chce zabránit plánovanému spojení dvou předních poskytovatelů služeb pro ropné a plynárenské podniky Halliburton a Baker Hughes. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že v rámci snahy o zastavení fúze podalo antimonopolní žalobu. Tvrdí, že transakce by mohla ohrozit hospodářskou soutěž, zvýšit ceny a omezit inovace v odvětví.

Americká společnost Halliburton, která je druhým největším poskytovatelem služeb pro ropné a plynárenské firmy na světě, se na převzetí menšího konkurenta Baker Hughes dohodla v listopadu 2014. V hotovosti a akciích by za něj měla zaplatit téměř 35 miliard dolarů (kolem 830 miliard korun).

„Navrhovaná dohoda mezi firmami Halliburton a Baker Hughes by odbourala nezbytnou konkurenci, zdeformovala trhy s energií a poškodila americké spotřebitele,“ uvedla americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

Společnost Halliburton sice navrhla, že v rámci fúze prodá některé aktivity, tato nabídka však byla podle ministerstva neadekvátní.

Firma Halliburton uvedla, že hodlá proti žalobě bojovat. „Domníváme se, že ministerstvo spravedlnosti dospělo při hodnocení transakce ke špatnému závěru a že jeho postup je kontraproduktivní,“ dodala.