Uvolní se světové rezervy ropy? IEA je proti

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: profimedia.cz

Ve čtvrtek se objevily informace, že Bílý dům "oprášil staré plány" na případné uvolnění rezerv ropy. Jedním z důvodů je údajně snaha zabránit dalšímu růstu cen, což nahrává Íránu, který je teď kvůli mezinárodním sankcím nucen vyvážet méně. Finanční trhy na spekulace zareagovaly a ceny začaly výrazně klesat. Proti USA ale vystoupila Mezinárodní agentura pro energii (IEA), podle níž je globální trh s ropou dobře zásoben a k uvolnění strategických rezerv není důvod.

Výkonná ředitelka IEA Van der Hoevenová řekla, že o případném uvolnění strategických rezerv ropy s americkou vládou nejednala. Její slov ale dokládají, že IEA by patrně požadavek Spojených států nepodpořila. Američané nenarážejí na odpor jen ze strany IEA, ale také od svých spojenců v Asii. Proti využití rezerv se totiž vyslovilo Japonsko a Jižní Korea.

„Není to tak, že by Japonsko nemělo ropu,“ řekl zdroj z tamní vlády, který si vzhledem k citlivosti celé záležitosti nepřál být jmenován. „Rezervy ropy se neuvolňují proto, že jsou vysoko ceny, ale až tehdy, když vázne zásobování. A to je teď dostatečné,“ dodal.

Opačný postoj daly najevo některé vlády v Evropě, jmenovitě Francie. Zástupci těchto zemí dali najevo, že jsou připraveny s USA o této otázce jednat. Van der Hoevenová však řekla, že IEA se rozhoduje na základě dat a reality.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se tento týden vyšplhala k 95 dolarům za barel, kde byla naposledy v polovině května. Podobně severomořská ropa Brent zdražila až na 116 dolarů, a byla také na zhruba tříměsíčním maximu.

Americká organizace American Petroleum Institute (API) uvedla, že poptávka po ropě v USA v červenci klesla na nejnižší úroveň za poslední skoro čtyři roky. Hlavní důvod API vidí ve slabém růstu ekonomiky, který ovlivňuje celkovou spotřebu ve firmách i domácnostech. Například poptávka po benzinu klesla o 3,8 procenta na 8,624 milionu barelů denně, za prvních sedm měsíců roku byla poptávka meziročně nižší o 1,1 procenta.