Výrobcům větrných turbín se daří, loni firmy zdvojnásobily svou hodnotu

Turbína ve větrném parku

Turbína ve větrném parku Zdroj: Falcon Capital

Výrobci větrných turbín mají za sebou mimořádně úspěšný rok. Globální počet větrných elektráren totiž vzrostl o téměř třeinu. Veřejně obchodovatelné společnosti Vestas, Gamesa a Nordex díky tomu zdvojnásobily svou hodnotu. Letošní rok by měl být pro jejich byznys podobně úspěšný, píše Bloomberg.

Výrobcům větrných turbín nahrává stoupající poptávka po obnovitelných zdrojích energie, píše Bloomberg. Globálně instalovaný výkon větrných elektráren totiž v roce 2015 dosáhl kapacity téměř 64 gigawattů, což je oproti roku 2014 nárůst o 30 procent.

Díky velkému zájmu hlásí firmy razantní růst. Akcie německé společnosti Nordex za rok 2015 vzrostly o 118 procent. Dánská společnost Vestas si připsala růst akcií o 115 procent, španělská Gamesa pak o 110 procent.

V tabulce nízkoenergetických společností WilderHill New Energy Global Innovation Index obsadily zmíněné firmy druhé a čtvrté místo. Lepší hodnocení získal pouze německý producent solárních invertorů SMA Solar Technology.

Analytici očekávají, že letošní rok bude v oblasti větrné energetiky minimálně stejně úspěšný. Růst podpoří poptávka především v Brazílii a Spojených státech amerických a Indii.

Větrná energie pokryje do roku 2030 čtvrtinu poptávky v EU
Větrná energetika by mohla mít v Evropské unii nezastupitelné místo. Tvrdí to alespoň prognóza Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA), která uvádí, že vítr pokryje do patnácti let čtvrtinu evropské poptávky po elektřině.
Jak popisuje EWEA, v souvislosti s aktuální výstavbou a plány pro nejbližší roky, do roku 2030 bude kapacita větrných parků v EU 320 gigawattů, přičemž 254 gigawattů dodají pozemní větrné elektrárny, zbylých 66 gigawattů půjde z offshore větrných parků.