Vznikne těžební gigant? Šéf JSW fúzi s NWR odmítá

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Jedna z největších polských těžebních společností JSW pracuje na plánu propojení s New World Resources, napsal Daily Telegraph. Podle serveru Patria. cz, který informaci přinesl, v těchto dnech probíhají jednání s BXR Group, která ovládá 64 procent v původem české NWR.

BXR je soukromá investiční skupina kontrolovaná Zdeňkem Bakalou, viceprezidentem NWR z titulu dominantního akcionáře. Spojením by dle listu vznikla společnost o hodnotě 4,5 miliardy britských liber.

Podle listu Daily Telegraph není zřejmé, jak by obchod mohl být strukturován. List dále spekuluje, že zřejmá není ani cena, kterou by JSW, pro kterou údajně na přípravě možné transakce pracují bankéři z Credit Suisse, byla ochotna zaplatit za akcie nové NWR. Podle zdrojů listu údajně BXR nebude ochotna akceptovat méně jak 800 pencí za akcii, což by NWR cenilo na více jak 2,1 miliardy liber, se 700milionou prémií vůči současné ceně. Zda transakce bude dokončena, není jasné, uvádí list.

„BXR nad tím netráví nadbytek času,“ citoval list jeden ze svých zdrojů, údajně obeznámený se situací. BXR a NWR odmítly transakci jakkoli komentovat, šéf polské JSW uvedl, že o takových jednáních nic neví. „Není mi známo, že by naše společnost vedla jednání o spojení s NWR. Po dřívějších akvizicích se soutředíme na propojení všech naších operací,“ uvedl šéf Jastrzebsky Spolky Wenglowe Jaroslaw Zagorowski.

„Za touto dohodou vidíme silné strategické opodstatnění. Zaprvé, mají obě společnosti mnoho společného: obě těží uhlí v podzemních dolech, odběratelská základna se nachází v regionu CEE, těžba jde i do velkých hloubek, a tak obě společnosti operují na horním konci křivky nákladů na těžbu uhlí. Při bližším pohled se zdá, že JSW má navrch v několika provozních parametrech (vyšší produkce, lepší mix tržeb a lepší nacenění, které se promítá i do vyššího EBITDA za tunu). Je zde však i několik faktorů, v nichž má výhodu NWR (elektrárenské uhlí, produktivita na zaměstnance),“ uvádí v komentáři KBC analytik Peter Csaszar.

„Dohoda nicméně podle dostupných informací není nijak blízko podpisu, v této fázi se stále do značné míry jedná o pouhé spekulace. Fúzi navíc nepotvrdila ani JSW ani NWR. Otázkou je také cena, která by majoritního vlastníka NWR, společnost BXR, natolik nadchnula, že by na spojení kývnul. Zatímco rozvaha JSW umožnuje financování některých významných akvizic, nemusí být natolik silná, aby dosáhla cenových očekávání BXR. Očekáváme pozitivní reakci trhu pro NWR a možnou negativní reakci trhu v případě JSW,“ shrnuje v komentáři polský analytik KBC Securities.

JSW je v Evropě největším producentem koksovatelného uhlí. Šéf NWR Mike Salamon byl jedním z mála, kdo přivedl společnost na londýnskou burzu v roce 2008, průběhu úvěrové krize, dodává list. NWR zalistovala v Londýně akcie za 13,25 liber, na horním okraji indikativního pásma, vedle Londýn akcie obchodují v Praze a právě ve Varšavě. Výnosy z úpisu byly použity na rozvoj těžební činnosti, mimo ČR právě v Polsku.