Průmysl díky automobilům šlápl na plyn. Růst zrychlil na 15,2 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto

Průmyslová výroba v Česku zrychlila v květnu meziročně růst na 15,2 procenta. V dubnu se přitom zvyšovala „jen“ o 4,7 procenta. K tomu to výsledku nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, která rostla o 29,9 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů rostl průmysl meziročně o 12,6 procenta, meziměsíčně byla produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 2,7 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Růst průmyslové výroby v květnu silně překonal odhady (medián trhu 8,5 procenta, náš odhad sedm procent) a jedná se o pozitivní překvapení, na které by peněžní trh mohl reagovat mírným zvýšením očekávání na růst úrokových sazeb a lehce posílit by mohla i česká koruna,“ domnívá se analytik Raffeisenbank Michal Brožka.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB stojí za vynikajícím výsledkem průmyslové výroby především automobilky následované firmami v elektrotechnickém průmyslu a strojírenství.

„Drobný vliv na růstu výroby měl tentokrát i o jeden den vyšší počet pracovních dnů. Jak je vidět, automobilky stále nalézají na zahraničních trzích nové příležitosti, a tak rozšiřují výrobu. V tuto chvíli je už jejich produkce výrazně nad předkrizovými úrovněmi. Pozitivní zůstává i výhled na další měsíce díky rostoucím zahraničním zakázkám. A opět i v zakázkách hraje prim poptávka po automobilech. Nelze si však nevšimnout slabých domácích zakázek, které odrážejí stále utlumenou domácí poptávku na českém trhu, upozorňuje Dufek.

Průmyslová produkce

Průmyslová produkce (změny proti bazickému roku)Průmyslová produkce (změny proti bazickému roku) | CSUZdroj: ČSÚ