Ranní check: Biden navštívil Kyjev, Meta napodobí Twitter, konec štědré valorizace důchodů

Americký prezident Joe Biden (vlevo) se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě

Americký prezident Joe Biden (vlevo) se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě Zdroj: Reuters

  • Meta následuje Twitter s placeným ověřováním účtu
  • Prezident USA Biden neočekávaně navštívil Ukrajinu
  • Akcie Raiffeisen Bank International výrazně oslabily
  • Vláda schválila konec štědré valorizace důchodů
  • České peníze tečou do Ruska přes exotické adresy

Dobré ráno! Je 52. den roku, svátek má Lenka a Eleonora. V tento den před pěti lety byl ve slovenské obci Veľká Mača zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Meta následuje Twitter s placeným ověřováním účtu

Společnost Meta Platforms zavádí zpoplatněnou verifikaci účtu fungující například u Twitteru. Uživatelé Instagramu a Facebooku si tak za určitý poplatek mohou zařídit modré zatržítko vedle svého jména, a tak mít ověřený účet. Zvýší se jim i dosah příspěvků. Šéf Mety Mark Zuckerberg nazval službu Meta Verified.

Biden neočekávaně navštívil Ukrajinu, slíbil jí další pomoc

Americký prezident Joe Biden dorazil na veřejně neohlášenou návštěvu Kyjeva. Zatímco se městem rozezněly sirény varující před vzdušnými údery, Biden oznamoval další balík zbrojní pomoci Ukrajině. Spojené státy poskytnou napadené zemi vojenský materiál za dalších 460 milionů dolarů, tedy více než deset miliard korun. Prezident USA strávil na Ukrajině přes pět hodin. 

Akcie Raiffeisen Bank International kvůli vyšetřování v USA výrazně oslabily

Cena akcií rakouské bankovní skupiny Raiffeisen Bank International na úvod nového týdne klesla na vídeňské burze téměř o osm procent. Důvodem je oznámení, že se americké úřady zajímají o to, zda banka svým podnikáním v Rusku neporušuje mezinárodní sankce. Americká iniciativa mezi investory vzbudila obavy, že by vyšetřování mohlo vést až k vysoké pokutě či jiným sankcím. 

Konec štědré valorizace důchodů schválila vláda

Opakované a příliš štědré valorizace penzí stahovaly průběžný důchodový systém ke dnu. Nutnou změnu valorizačních pravidel v pondělí schválila vláda, zatím předpokládá snížení pouze červnové valorizace. S novelou zákona ještě musí souhlasit Poslanecká sněmovna, Senát a prezident.

České peníze tečou do Ruska přes exotické adresy

Čína, Srbsko či Dubaj. Takové jsou nejčastější tranzitní země, přes které tečou peníze z Česka do Ruska a Běloruska. Finanční ústavy v prostřednických zemích našly uplatnění poté, co domácí banky v posledních měsících dramaticky omezily možnosti převodu peněz ve směru Moskva a Minsk. Toky peněz souvisejí s převody jednotlivců, ale i s byznysem firem. 

Stane se dnes:

  • Americký prezident Joe Biden zahajuje dvoudenní návštěvu Polska. Setká se se svým polským protějškem Andrzejem Dudou ve Varšavě.
  • Ruský prezident Vladimir Putin vystoupí před členy parlamentu a dalšími členy vládnoucí elity s projevem o stavu země. 
  • Své hospodářské výsledky za poslední finanční rok zveřejní americký maloobchodní řetězec Walmart. 
  • Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejní zprávu o prodeji nových osobních aut v Evropské unii za leden.