Akcie Raiffeisen Bank International padají. Vyšetřují ji americké úřady

Raiffeisen Bank International čelí vyšetřování významného amerického úřadu spadajícího pod federální ministerstvo financí.

Raiffeisen Bank International čelí vyšetřování významného amerického úřadu spadajícího pod federální ministerstvo financí. Zdroj: profimedia.cz

Cena akcií rakouské bankovní skupiny Raiffeisen Bank International na úvod nového týdne klesá na vídeňské burze téměř o osm procent. Důvodem je oznámení, že se americké úřady zajímají o to, zda banka svým podnikáním v Rusku neporušuje mezinárodní sankce.

Banka v závěru minulého týdne v reakci na zjištění agentury Reuters odpověděla, že letos v lednu obdržela požadavek od agentury spadající pod americké federální ministerstvo financí. Úřad nazvaný Office of Foreign Assets Control, který má na starost vymáhání ekonomických a obchodních sankcí, po Raiffeisen požadoval „vyjasnění platebního byznysu a souvisejících procesů prováděných RBI v souvislosti s vývojem okolo Ruska a Ukrajiny“.

Americká iniciativa mezi investory vzbudila obavy, že by vyšetřování mohlo vést až k vysoké pokutě či jiným sankcím. V průběhu pondělí se akcie bankovní skupiny obchodovaly na vídeňské burze na úrovni okolo 15,2 eur. V porovnání s obdobím těsně před začátkem války kurz cenných papírů banky kvůli jejímu působení na ruském trhu spadl o více než 40 procent. 

Přestože se již řada finančních institucí a podniků z Ruska kvůli loňské invazi na Ukrajinu stáhla, Raiffeisen Bank International a italská UniCredit tam nadále podnikají. V případě rakouské finanční instituce hrají roli mimo jiné dlouhodobé ekonomické vazby mezi Rakouskem a Ruskem.

Právě ruský trh má navíc významný podíl na hospodaření rakouské finanční skupiny. Loňský celkový čistý zisk RBI dosáhl 3,6 miliardy eur. Většinou se na tom podílelo právě Rusko, kde banka působí od devadesátých let minulého století a patří na tamním trhu mezi největší hráče – ruští střadatelé a firmy mají na účtech v RBI v přepočtu více než dvacet miliard eur. 

RBI je navíc spolu s UniCredit na seznamu „systémově důležitých úvěrových institucí“ ruské centrální banky. Zařazení znamená, že obě finanční instituce jsou velmi důležité pro fungování ruského hospodářství. RBI a UniCredit jsou jediné zahraniční instituce na tomto seznamu.

Podnikání obou bank v Rusku kromě amerických úřadů pozorně sleduje také Evropská centrální banka, která dohlíží na banky a stabilitu bankovního sektoru v eurozóně.

Ani jedna z finančních skupin se však zatím ke stažení z ruského trhu příliš nemá. Generální ředitel Raiffeisen sice již dříve prohlásil, že banka zvažuje možnosti související s byznysem v Rusku, zároveň však uvedl, že je to složitý krok. A podotkl, že banka není stánek s párky, který se dá zavřít přes noc.