Konec štědré valorizace důchodů schválila vláda. Penze vzrostou jen o 760 korun

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: ČTK

Opakované a příliš štědré valorizace penzí stahovaly průběžný důchodový systém ke dnu. Jedním z důvodů byla nerovnováha mezi prudkým růstem nadprůměrných penzí, a naopak pomalým zvyšováním těch podprůměrných. Způsoboval to mechanismus, jímž se řídily mimořádné valorizace důchodů vyvolané vysokou inflací. Na disproporci upozornila už loni Národní ekonomická rada vlády. Nutnou změnu valorizačních pravidel kabinet schválil, zatím předpokládá snížení pouze červnové valorizace. S novelou zákona ještě musí souhlasit Poslanecká sněmovna, Senát a prezident.

Senioři, invalidé či vdovy a vdovci si od června polepší výrazně méně, než čekali. Oproti předpokládaným 1770 korunám, o něž měly v průměru důchody podle předběžných odhadů už potřetí mimořádně vzrůst, to bude pouze o 760 korun. Všichni dostanou plošně přidáno 400 korun, zásluhová část se zvýší o 2,3 procenta.

„Záměrem úprav valorizací je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kdyby vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace podle šéfa rezortu práce dalších až 34,4 miliard korun dluhu do státního rozpočtu. „Takto bude nárůst plynulejší a nepřesáhne v součtu patnáct miliard,“ dodal Jurečka.

Video placeholde
Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet • Videohub

Stávající starobní důchod činí v průměru 19 440 korun, což je už teď historicky nejvyšší číslo. Jde také o rekordní poměr průměrné penze vůči průměrné mzdě, který vždy dosahoval přibližně 41 procent, zatímco nyní se blíží 50 procentům. Přestože bude v pořadí třetí mimořádná valorizace oproti očekávání nižší, průměrný důchod překročí 20 tisíc korun.

Senioři nebo lidé se zdravotním postižením si v loňském roce polepšili celkem třikrát. V lednu byla řádná valorizace a v červnu a září dvě výjimečná zvýšení. Od začátku ledna pak důchody vzrostly znovu. „Když současná vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů,“ podotkl ministr práce.

Už loni byl důchodový účet podle ministerstva financí v minusu necelých 25 miliard korun, letos měl propadnout o 63 miliard. Schválený zákon o státním rozpočtu však nekalkuloval právě s červnovou valorizací, což kritizovala opozice i Národní rozpočtová rada. Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) očekával nárůst výdajů o dvacet miliard. Po změně valorizačního mechanismu by měl být schodek o pět miliard nižší, tedy 78 miliard. 

Vedle bobtnajícího deficitu penzijního systému bylo dalším vážným problémem mimořádných valorizací rozevírání nůžek mezi nízkými a nadprůměrnými důchody. Zatímco lidem s vysokými penzemi stát posílal 1500 až 2500 korun, většina zbývajících na tom byla nesrovnatelně hůře.

Nyní i člověk s důchodem v rozmezí od osmi do dvanácti tisíc korun dostane navíc zhruba 600 až 700 korun.

„Pomoc státu si rozhodně zaslouží lidé, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy, a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Jde o ty, kterým předchozí mimořádné valorizace v loňském roce přinesly podprůměrné navýšení, a tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen základních životních potřeb. Typicky se to týká pracujících v manuálních profesích, sociálních službách či v zemědělství,“ uvedl Jurečka.

K úpravě valorizačního schématu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Změny mají být podle vlády schváleny do 22. března. Mimořádné zvýšení penzí se odvíjí od dat Českého statistického úřadu, který měří index spotřebitelských cen a sleduje výši životních nákladů domácností seniorů.

Úprava valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Navazovat na něj budou další opatření v rámci reformy. Parametry změn včetně nejčastěji diskutovaného zvýšení věku odchodu na odpočinek má ministr práce po debatě s koaličními partnery i s opozicí představit v březnu.