Ranní check: Fico ruší výhodnější zdanění krypta. E-shopy přicházejí o miliardové tržby

Slovenská vláda reviduje výhody pro kryptoměnové investory

Slovenská vláda reviduje výhody pro kryptoměnové investory Zdroj: Midjourney

Dobré ráno! Je 349. den roku, svátek má Radana. V tento den v roce 1993 byly v Česku vypuštěny do oběhu pětitisícové bankovky.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Fico versus krypto. Nová slovenská vláda ruší výhodnější zdanění zisků z virtuálních měn

Slovenská kryptoměnová komunita oslavovala předčasně. Zákon, který měl danění zisků z prodeje bitcoinu a spol. přiblížit na úroveň akcií, nová vláda premiéra Roberta Fica nejspíš zruší ještě před začátkem jeho účinnosti. Kryptoinvestoři by tak museli ze svých zisků nadále státu odvádět kolem 40 procent.

✅ E-shopy letos přijdou o 20 miliard tržeb, říká Kapošváry ze Shopsysu

Celý letošní rok se internetoví obchodníci musejí vyrovnávat s poklesem poptávky, zákazníci zároveň více berou v potaz slevy, což se podle Matěje Kapošváryho projevilo i během slevových akcí během Black Friday. „To jsme na základě výkonu prvních tří kvartálů nečekali, mysleli jsme si, že budou tržby také o deset procent nižší, stejně jako celý rok,“ říká šéf společnosti Shopsys, která staví e-shopy na míru.

✅ Bitva o Dukovany. Američané a Korejci si jdou po krku, rivalové z Paříže se smějí

Bývalý ministr průmyslu Jan Mládek označoval zrušený temelínský tendr za „parodii na studenou válku“. O výstavbu nových jaderných reaktorů v Temelíně totiž před deseti lety soutěžily po vyřazení francouzské Arevy ruský Rosatom a americký Westinghouse. Měřeno podobnou optikou se současný dukovanský tendr stává spíše „geopolitickým nesmyslem“. Česko už předem vyřadilo ze soutěže o stavbu pátého bloku v Jaderné elektrárně Dukovany Číňany a Rusy. To ale také znamená, že uchazeči ze zemí, které jsou geopolitickými spojenci – Spojených států, Jižní Koreje a Francie, nyní soupeří mezi sebou. Navíc způsobem, který asi málokdo čekal.

✅ Firma mmcité rozšiřuje záběr. Koupila výrobce tribun a sedadel pro stadiony  

Na nákupy se vydal výrobce městského mobiliáře mmcité, s jehož akciemi se od letošního léta obchoduje na trhu Start pražské burzy. Od podnikatele Josefa Pšurného koupila firmu Kovostal z Jarošova u Uherského Hradiště. Kovostal se již od 90. let zabývá výrobou sedadel a tribun pro stadiony, sportovní a multifunkční haly, divadla či kina a mezi zákazníky patří například O2 arena i přední fotbalové kluby.

Stane se dnes:

  • Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) představí hlavní novinky, které dopravu čekají v následujícím roce 2024.
  • Německu vyprší lhůta třetího prodloužení hraničních kontrol s Českem, Polskem a Švýcarskem. Očekává se, že Německo bude v kontrolách pokračovat. Ministryně vnitra Nancy Faeserová už dříve oznámila, že chce kontroly prodloužit nejméně o dva měsíce.
  • Pokračuje summit EU. Hlavním bodem programu je revize víceletého finančního rámce na roky 2021 až 2027, jehož součástí má být rozhodnutí o další finanční pomoci Ukrajině.