Ranní check: Pavel podepsal snížení červnové valorizace důchodů, OpenAI představila GPT-4

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci k valorizaci důchodů. (15.3.2023)

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci k valorizaci důchodů. (15.3.2023) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Dobré ráno! Je 75. den v roce, svátek má Elena a Herbert. V tento den roku 2020 bylo v rámci pandemie covidu-19 zavedeno první opatření omezující volný pohyb osob.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Pavel podepsal snížení červnové valorizace důchodů

Prezident Petr Pavel podepsal zákon, který zpomalí červnový růst důchodů, a to i přesto, že má vůči způsobu jeho přijetí výhrady. Kabinet Petra Fialy (ODS) potřeboval prezidentův podpis co nejrychleji, aby se snížení valorizace důchodů letos stihlo. Proces přijetí zákona má ovšem podle prezidenta posoudit Ústavní soud.

Koruna čelí bleskovým atakům, padá nejrychleji od zvolení Michla guvernérem

Česká koruna prožila v posledním měsíci své nejhorší období za bezmála poslední rok. Jen během uplynulých dvou týdnů oslabila tuzemská měna vůči euru o více než tři procenta, když během středy po bleskovém propadu protnula hranici čtyřiadvaceti korun za euro. Jde o největší klopýtnutí koruny od loňského května, kdy trh neuroticky vstřebával informaci o zvolení Aleše Michla novým guvernérem České národní banky. Zároveň je to zásadní korekce dosavadní spanilé jízdy české měny, která za sebou měla v závěru února prakticky nepřetržitý půlrok růstu. Síla koruny se stala na prahu jara pro většinu tržních aktérů už neudržitelnou.

Záhadné zničení plynovodu Nord Stream: motiv měli Američané, Rusové i Ukrajinci

Ani po téměř půl roce není jasné, kdo způsobil sabotáže na plynovodech Nord Stream 1 a 2 na dně Baltského moře. Naopak ze spekulací, které se v posledních týdnech objevily v médiích, plynou jen další nejasnosti. Okruh podezřelých se z původně nejčastěji skloňovaného Ruska rozšířil o Ukrajince, Spojené státy a o jejich spojence. Kyjev jakoukoli vinu popírá a scénář nestátní aktivity odmítá i ruský prezident Vladimir Putin, který stále ukazuje prstem na Washington.

OpenAI představila GPT-4. Nový chatbot je kreativnější, přesnější a rozumí obrázkům

Kalifornský startup OpenAI představil novou verzi svého přelomového chatbota. GPT-4 umí pracovat s obrázky, pamatuje si masivní množství textu a podle spoluzakladatele firmy Sama Altmana je to dosud nejschopnější a nejpřesnější model. Využívat jej mohou uživatelé placené služby ChatGPT Plus. Bezplatná verze není.

Poprask na trzích. Další kolo výprodejů akcií bank spustil akcionář švýcarské Credit Suisse

Na finanční trhy se vrátila nervozita, kterou minulý týden odstartoval pád amerického finančního domu Silicon Valley Bank. Poté co se v úterý situace načas uklidnila, ve středu v Evropě opět padají ceny akcií bank a pojišťoven. Další kolo výprodejů začalo poté, co největší akcionář švýcarské Credit Suisse řekl, že nehodlá bance poskytnout nový kapitál.

Stane se dnes:

  • Výroční tisková konference automobilky Škody Auto. Na programu hospodářské výsledky za rok 2022, aktuální vývoj a budoucí plány a záměry.
  • Nový český prezident Petr Pavel zahajuje návštěvu Polska, kterou uskutečňuje na pozvání polského prezidenta Andrzeje Dudy.
  • Jednání ministrů životního prostředí zemí Evropské unie. Měli by se shodnout na společném přístupu k normě o snižování emisí z průmyslu. Bavit se budou také o vlivu války na Ukrajině na životní prostředí.
  • Evropská komise představí návrh, který má popořit konkurenceschopnost evropského průmyslu v souvislosti s přechodem na takzvané zelené technologie. Zveřejní také plán podpory těžby a zpracování strategických surovin a materiálů v zemích EU.