Ranní check: Platformy s brigádami pod náporem zájemců. Praha hledá místo pro úředníky

Škodův palác

Škodův palác Zdroj: Blesk.cz

Dobré ráno! Je 219. den roku, svátek má Lada. V tento den roku 2008 začala rusko-gruzínská válka.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Příležitost pro platformy s brigádami. Lidé mají zájem o přivýdělky

Lidí, kteří chtějí jít na brigádu, meziročně řádově přibylo. Roste totiž počet těch, kteří nevyjdou se svými příjmy a musejí si hledat přivýdělek. Vzniká tak příležitost pro platformy, které flexibilní úvazky nabízejí. Například startup Grason, který propojuje brigádníky se zaměstnavateli prostřednictvím aplikace a nabízí práci třeba i jen na jednu směnu, zaznamenal v prvním pololetí dokonce třikrát větší zájem o směny v porovnání s předcovidovým rokem 2019.

✅ Praha hledá místo pro úředníky ze Škodova paláce. Chce poštovní centrálu

Pražané si po letech chození na „Jungmaňák“, kde sídlí většina úředníků pražského magistrátu, budou možná muset zvykat na novou adresu. Nákladný pronájem tamního Škodova paláce vyprší už za necelých pět let a současná koalice nyní zvažuje, zda nájem prodloužit či zkusit k tomuto účelu koupit budovu České pošty v Jindřišské ulici. Na výstavbu zcela nové budovy magistrátu, jak se o tom uvažovalo ještě před pár lety, je pozdě.

✅ Kolik mezinárodních letišť potřebuje jedna menší země

Česko má po letech příprav páté mezinárodní regionální letiště. České Budějovice se přidávají k Brnu, Ostravě, Pardubicím a Karlovým Varům. Vydělají si na sebe? To a další témata z letecké dopravy v novém přehledu na e15. 

✅ Pražským městským částem chybějí miliardy na školy. Nejvíce postižená je Praha 9

Praha se potýká s nedostatkem financí na výstavbu základních škol. V devítí městských částech je situace kritická. Zde chybí každé části minimálně 870 milionů korun. Dohromady jde v nejpostiženějších částech o nutnou dotaci téměř 13 miliard korun. Naopak 16 městských částí žádnou dotaci nepostrádá.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za červen.
  • Začíná LGBT+ festival Prague Pride.