Ranní check: Počet obětí ruské rakety v Dnipru vzrostl, začíná zasedání Světového ekonomického fóra

Záchranné práce ve městě Dnipro

Záchranné práce ve městě Dnipro Zdroj: Reuters

  • Počet obětí ruské rakety v Dnipru dále vzrostl
  • Světové ekonomické fórum 2023 se pokusí zabránit krizím
  • Byznysmeni stojící za kandidáty hodnotí volby

Dobré ráno! Je šestnáctý den roku, svátek má Ctirad. V tento den se v roce 1969 na Václavském náměstí na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil student Jan Palach.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Počet obětí ruské rakety v Dnipru dále vzrostl, desítky lidí se pohřešují

Zřejmě až šest desítek obětí může mít na svědomí ruský útok na obytný dům ve výchoukrajinském městě Dnipro. Úřady zatím potvrdily tři desítky mrtvých, ale více než tři desítky dalších lidí se podle prezidenta Volodymyra Zelenského pohřešují. Ve večerním projevu se šéf státu rusky obrátil na Rusy, aby jim vyčetl „zbabělé mlčení“, které se jim může vymstít. „Na seznamu zabitých je nyní 30 lidí, včetně jednoho dítěte, dívky, které bylo 15 let. Jsou zprávy, že se dvě děti staly sirotky,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Světové ekonomické fórum 2023 se pokusí zabránit krizím

Nastupující hospodářská recese, rostoucí zadlužení států, dopady války na Ukrajině nebo klimatické změny. To jsou hlavní témata, kterými se budou zabývat politici, bankéři, ekonomové a byznysmeni na Světovém ekonomickém fóru (WEF), které dnes odstartuje ve švýcarském Davosu. 

Rozhovor: Prezident Zeman o volbách a duelu Pavel vs Babiš

Video placeholde
• Mall TV, Blesk TV

Byznysmeni stojící za kandidáty hodnotí volby

Kandidátům poslali desítky milionů a s výsledkem prezidentských voleb jsou spokojení, někteří z nich jsou dokonce nadšení. Řeč je o českých byznysmenech, kteří finančně podpořili prezidentské kandidáty. Před prvním kolem volby hlavy státu si podporu českých podnikatelů vysloužili výhradně dva kandidáti – Danuše Nerudová a Petr Pavel. Jejich příznivci z řad podnikatelů si nyní dosavadní výsledky voleb převážně pochvalují.

✅ ANALÝZA: Babiš uspěl v obcích s vysokou nezaměstnaností, Pavel u vysokoškoláků

Prezidentské volby ukázaly, že každý z kandidátů lovil v jiných voličských vodách. Zatímco v jedné obci drtivě vítězí jeden kandidát, jinde by si s nadpolovičním počtem hlasů zvolili zase toho druhého. V podrobné analýze deník E15 přináší vhled do voličských základen kandidátů. O koho se mohli v prvním kole opřít Petr Pavel a Andrej Babiš? A jaké jsou příčiny neúspěchu Danuše Nerudové?

Více čtěte zde >>>

Stane se dnes:

  • Soud pokračuje v projednávání případu takzvaných trafik pro poslance ODS, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana
  • Odemčení Korunní komory a vyzvednutí korunovačních klenotů, které budou vystaveny při příležitosti 30. výročí vzniku České republiky
  • Začíná zasedání Světového ekonomického fóra