Ranní check: Regulace umělé inteligence naráží na odpor. Získat hypotéku bude snazší

Umělá inteligence

Umělá inteligence Zdroj: Midjourney

Dobré ráno! Je 334. den roku, svátek má Ondřej. V tento den v roce 1997 přijal prezident Václav Havel demisi vlády Václava Klause a tím začala vládní krize. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ V Dubaji začíná kritizovaný summit OSN o klimatu. Pořadatelé na něm chtěli prodávat ropu

V Dubaji dnes startuje 28. klimatický summit OSN, zvaný též COP28. Státníci, podnikatelé a ekologičtí aktivisté z bezmála 200 států zde budou minimálně do 12. prosince debatovat o tom, jak svět pokročil v boji se změnami klimatu. Letošní konference nicméně vyvolává už před začátkem velké rozpaky ať už volbou hostitelské země, neúčastí největších znečišťovatelů, nebo skutečností, že se klíčovým hráčům stále nedaří plnit sliby, k nimž se zavázali v minulých letech.

✅ Ostravské huti Liberty došly peníze. Podala návrh na ochranu před věřiteli

Největší česká huť Liberty Ostrava, jejímž majitelem je indický ocelářský magnát Sandžív Gupta, požádala o individuální moratorium na ochranu před věřitelem Tameh. S informací přišly Hospodářské noviny (HN) s tím, že ocelárna připravuje restrukturalizační plán, který počítá se vstupem strategického partnera a prodejem části majetku. Předložit ho má do 30 dnů.

✅ ČNB zmírnila podmínky pro poskytování hypoték, zrušila maximální výši dluhu žadatele

Bankovní rada ČNB dnes zmírnila pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). V platnosti nadále zůstává maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti. Centrální banka také ponechala na dvou procentech sazbu takzvané proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu.

✅ Regulace umělé inteligence narazila v Bruselu na odpor. Německo, Francie a Itálie změnily názor

Původně to vypadalo na přísná pravidla, nyní se ale zdá, že evropská regulace umělé inteligence může být ve výsledku velmi mírná. Proti dosavadnímu směru v přípravě legislativy se totiž postavily velké členské státy – Francie, Německo a Itálie. Je pravděpodobné, že Evropa nestihne legislativu schválit do červnových voleb, kdy se budou vybírat noví členové Evropského parlamentu a posléze i Evropské komise.

Stane se dnes:

  • Na internetovém úložišti Ulož.to Disk skončí možnost stahování souborů, které si na něj uživatelé sami nenahráli
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad listopadového vývoje inflace v eurozóně
  • Poslanci se mimořádně sejdou z podnětu ANO k cenám energií
  • Český statistický úřad zveřejní míry zaměstnanosti a nezaměstnanosti a ekonomické aktivity za říjen 2023