Ranní check: Rusové ničí ukrajinskou energetiku. Liberty v klinické smrti

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno!  

Je 94. den roku. Svátek má Richard. V tento den v roce 2010 firma Apple uvedla na trh svůj nový iPad tablet.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Rusové ničí ukrajinskou energetiku, Kyjev se bojí i pozemní ofenzivy. Chybějí mu zbraně i lidi

Rusko v poslední době decimuje ukrajinskou energetickou infrastrukturu ze vzduchu a panují obavy, že se chystá i na velký pozemní úder. Prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj proto naléhavě žádá Západ o další pomoc. Odborníci však zdůrazňují, že chyba není jen na straně váznoucích dodávek zbraní a munice. Problémem je podle nich i ukrajinská neschopnost mobilizovat nový personál a nedostatečná příprava opevnění.

Liberty v klinické smrti. Krize klíčového podniku je ideální příležitostí pro restart Ostravska

Byť podnikatel a konečný vlastník hutě Liberty Sandžív Gupta uvrhl těžký ostravský průmysl do největší krize od 90. let, otevírá se konečně šance na radikální transformaci regionu.      

Ten příval černých zpráv z Ostravska, které začaly proudit na konci loňského léta a stále jim není konec, je už takřka ubíjející. Až čtenář přestává chápat, čeho chce vlastně vedení Liberty Ostrava dosáhnout a jak zásadní rány může podniku uštědřit hibernace provozu. Především je ale těžko pochopitelné, možná až neuvěřitelné, jak očekávaný a logický cyklický pokles ocelářské výroby dokázal zastihnout ostravské hutě nepřipravené a bezbranné.

✅ Čekání na druhý solární boom. Na územním povolení ztroskotá až třetina projektů

Na mapě budoucnosti české energetiky, která zůstávala dlouhé roky mapou slepou, začínají být vidět prvotní výraznější obrysy. Na počátku února ministerstvo průmyslu a  obchodu předložilo návrh aktualizace Státní energetické koncepce k  mezirezortnímu připomínkování, z  něhož jasně vyplývá, na jaké zdroje energie bude česká energetika sázet a která paliva naopak napíšou svou poslední kapitolu. V novém seriálu e15 zaostří pohled na jednotlivé typy energetických zdrojů, na jejich potenciál i překážky rozvoje, a hlavně na to, jak reálně mohou dosáhnout své nové role, kterou jim strategický dokument přisuzuje.

✅ Světová banka odhaduje škody v Pásmu Gazy na 18,5 miliardy dolarů

Pásmo Gazy za první čtyři měsíce izraelského bombardování utrpělo škody na kritické infrastruktuře ve výši zhruba 18,5 miliardy dolarů (435 miliard korun), odhadují Světová banka a OSN ve zveřejněné zprávě. Izrael ofenzivu v Pásmu Gazy zahájil po přeshraničním teroristickém útoku Hamásu 7. října.

Průběžná zpráva o posouzení škod, která získala finanční podporu od Evropské unie, odhaduje, že škody v Pásmu Gazy odpovídají 97 procentům celkového HDP okupovaného Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy v roce 2022.

Stane se dnes: 

  • Budou zveřejněna data o vývoji nezaměstnanosti v Evropské unii za únor.
  • Koná se briefing k výrobě a odvozu speciálního ocelového kabelu pro ukrajinskou jadernou elektrárnu. Současný válečný konflikt neumožňuje vyrobit lano na Ukrajině. Výrobu tak zajistil ÚJV Řež a ČEZ. 
  • V centrále NATO v Bruselu se sejdou ministři zahraničí ze zemí Severoatlantické aliance, 75 let po jejím založení. 
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad březnového vývoje inflace v eurozóně.
  • Na Slovensku končí kampaň před sobotním rozhodujícím kolem přímé volby prezidenta.