Ranní check: Šéf Pilulky se zbavil velkého balíku akcií, Čína zakazuje americké čipy

Spolumajitel Pilulky Petr Kasa

Spolumajitel Pilulky Petr Kasa Zdroj: Pilulka

Dobré ráno! Je 85. den v roce, svátek má Marián. V tento den v roce 1974 si Francouz Roland Moreno přihlásil patent na první čipovou platební kartu na světě.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Kasa se zbavil balíku akcií Pilulky. Nechal je zatraceně levně, musel splácet dluhy

Spolumajitel a šéf online lékárny Pilulka Petr Kasa se vydal s balíkem akcií své firmy na burzu. V polovině března cenné papíry prodal za několik milionů korun. Jak vyplývá ze statistik regulátora, šlo vůbec o největší objem akcií, který Kasa zpeněžil za dobu, co je Pilulka na pražské burze, tedy od října roku 2020. Zbavování se akcií podílníky firmy či jejich manažery je obvykle vnímáno jako špatný signál o vývoji byznysu firmy. Kasa ale tvrdí, že důvody prodeje byly ryze osobní a nesouvisejí se spekulací o budoucí ceně akcií.

O novém prezidentovi mohou rozhodnout extremisté, míní slovenský politolog Koziak

První kolo prezidentských voleb na Slovensku v sobotu podle očekávání ovládli diplomat Ivan Korčok se 42,5 procenta hlasů, a bývalý premiér Peter Pellegrini, jenž přesvědčil 37 procent voličů. Jak se promění jejich kampaně před druhým kolem, které se koná 6. dubna? A kdo má větší šanci v něm zvítězit? To v rozhovoru s e15 zhodnotil slovenský politolog Tomáš Koziak.   

Čína vrací úder USA. Bude blokovat používání čipů od AMD a Intelu ve vládních počítačích

Čína bude postupně odstraňovat z vládních počítačů čipy od amerických společností AMD a Intel. Také operační systém Windows od společnosti Microsoft a databázový software zahraniční výroby mají nahradit domácí alternativy. Napětí mezi Čínou a Spojenými státy se v poslední době stupňuje. Washington už dříve zavedl sankce namířené proti některým čínským technologickým společnostem, což zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost. 

Rusko při útoku na západ Ukrajiny narušilo polský vzdušný prostor

Rusko při nočním útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo podle médií velitelství polských ozbrojených sil. Incident se podle něj stal v neděli nad ránem. „Spuštěny byly všechny nezbytné procedury, jejichž cílem je zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru. Aktivováno bylo mimo jiné polské a spojenecké letectvo,“ uvedlo velitelství podle televize TVN24.

VIDEO: Hostem e15 Castu byl bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza • e15

Stane se dnes: 

  • Koná se mimořádný sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), na kterém bude zvolen nový předseda této organizace. 
  • V Praze začíná 30. ročník Retail Summitu. Potrvá do 27. března. 
  • Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská se zúčastní otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze. Sejde se také s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a prezidentem Petrem Pavlem.