Ranní check: Stát pumpuje miliardy do AI startupů, investoři berou útokem české dluhopisy

Umělá inteligence

Umělá inteligence Zdroj: E15 (Midjourney)

Dobré ráno! Dnes je 39. den roku, svátek má Milada. V tento den v roce 1993 proběhla měnová odluka, při které vznikla česká koruna.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Stát pošle na startupy tři miliardy, peníze rozdělí soukromé fondy

Původně ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) plánovalo poslat startupovým fondům zhruba 1,3 miliardy korun, nyní ale došlo k navýšení na 3,3 miliardy. Podle loňského plánu mají peníze směřovat například do firem v oboru umělé inteligence, které vznikly na českých univerzitách, ale i do dalších nadějných startupů v rané fázi vývoje. Peníze pocházejí z Národního plánu obnovy, jejich konkrétní správce vybírá Evropský investiční fond (EIF).

✅ Na důchod nespořte, ale investujte, radí šéfky a šéfové českých firem

Začít co nejdříve, nespořit, ale investovat a v žádném případě se nespoléhat pouze na stát. To jsou nejčastější odpovědi ředitelů a ředitelek ze třinácti předních tuzemských firem, bank a startupů, kterých se deník e15 zeptal, jakým způsobem se oni sami zajišťují na stáří. Kdo si odkládá peníze na účet nebo nakupuje nemovitosti a kdo klidně sází i na rizikovější aktiva typu akcií či kryptoměn? 

Důchodové kalkulačky na e15

Spočítejte si pomocí našich kalkulaček výši starobního důchodu, osobní vyměřovací základ a důchodový věk:

✅ Energie není samozřejmost. A umělá inteligence může brzo potřebovat přelomové technologie

ChatGPT a další podobné takzvané velké jazykové modely nás udivují svou schopností odpovědět na poměrně sofistikované dotazy i tím, že dokážou pomoct se sepsáním e-mailu, krátce shrnout text nebo navrhnout recept na nedělní oběd. „Fyzicky“ za naší interakcí s umělou inteligencí (AI) stojí hlavně gigantická datová centra firem jako Microsoft, Google nebo Amazon, která umějí uspokojit obrovské nároky AI modelů na výpočetní sílu.

✅ Trh skupuje vládní dluh a stát může ušetřit miliardy

Český stát spolu s velkými burzovními hráči v posledních týdnech bezděky předvádí téměř dokonalou kompozici typu win-win. Světový kapitál zahrnující třeba i peníze japonských penzistů se snaží na poslední chvíli v Česku urvat stále ještě na globální poměry nadmíru atraktivní výnos na tuzemských vládních dluhopisech. Státní pokladna zase může být spokojená s tím, že díky masivnímu zájmu investorů o český dluh brutálně ušetří na úrocích. Ty tak začátkem února padly na dvouletá minima. Celý téměř dokonalý deal je přitom možný jen díky ČNB.

Stane se dnes:

  • ČSOB zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok
  • Koná se měnověpolitické jednání bankovní rady České národní banky
  • Německý průmyslový koncern Siemens oznámí hospodářské výsledky za první čtvrtletí finančního roku 2024
  • Poslanci se mimořádně sejdou z podnětu opozičního ANO k jednání o nezaznamenaném majetkovém podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně