Hlad po českých bondech živený ČNB. Trh skupuje vládní dluh a stát může ušetřit miliardy

České státní dluhopisy jdou na dračku, i díky ČNB

České státní dluhopisy jdou na dračku, i díky ČNB Zdroj: Tereza Kovandová

Český stát spolu s velkými burzovními hráči v posledních týdnech bezděky předvádí téměř dokonalou kompozici typu win-win. Světový kapitál zahrnující třeba i peníze japonských penzistů se snaží na poslední chvíli v Česku urvat stále ještě na globální poměry nadmíru atraktivní výnos na tuzemských vládních dluhopisech. Státní pokladna zase může být spokojená s tím, že díky masivnímu zájmu investorů o český dluh brutálně ušetří na úrocích. Ty tak začátkem února padly na dvouletá minima. Celý téměř dokonalý deal je přitom možný jen díky ČNB. Do tuzemských bondů totiž investory ženou sázky na strmý propad českých sazeb. Prý bude masivnější, než se čekalo, a to nejen na nejbližším zasedání centrálních bankéřů, ale i po zbytek roku.

„Analytici čekají čtvrteční snížení sazeb ČNB jen o čtvrt procenta, ale trhy sázejí na propad rovnou o polovinu procenta. To se odráží v klesajících výnosech státních dluhopisů,“ uvádí exguvernér ČNB a hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding Miroslav Singer.

Klesající výnosy státních dluhopisů mohou znamenat pro stát poměrně významné úrokové úspory. Zatímco tak například ještě v závěru loňského listopadu musel za pětiletou půjčku nabídnout investorům roční úrok na prahu 4,4 procenta, na počátku února to bylo až o celý procentní bod méně. Levněji si stát půjčoval naposledy v lednu roku 2022. Z každé nově půjčené miliardy to znamená desetimilionovou úrokovou úsporu na nově půjčených penězích.

Obdobně masivní je i propad úročení desetiletých bondů. Ty ještě v závěru loňského října nesly téměř pět procent. Sílící sázky na rychlejší pokles českých sazeb ale podnítily nákupy velkých hráčů, kterým se v posledních týdnech otevřelo jedno z posledních oken, jak si na řadu příštích let „zamknout“ téměř pětiprocentní výnos, který patřil s ohledem na vysoký rating Česka k nejvyšším v Evropě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!