Úředníkovi pomůže investor. Stát pošle na startupy tři miliardy, peníze rozdělí soukromé fondy

Zdroj: Grafika e15

Původně ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) plánovalo poslat startupovým fondům zhruba 1,3 miliardy korun, nyní ale došlo k navýšení na 3,3 miliardy. Podle loňského plánu mají peníze směřovat například do firem v oboru umělé inteligence, které vznikly na českých univerzitách, ale i do dalších nadějných startupů v rané fázi vývoje. Peníze pocházejí z Národního plánu obnovy, jejich konkrétní správce vybírá Evropský investiční fond (EIF).

„Úředník není dobrý investor, nemá o tom rozhodovat, ale to neznamená, že by v tom nemohly hrát roli státní instituce,“ uvedl vrchní ředitel pro digitalizaci a inovace na MPO Petr Očko na konferenci k představení reformy transferu znalostí, na níž ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) představila změny, které by měly vést k tomu, že vícero univerzitních inovací bude převedeno do byznysových projektů.

Princip je následující. Česko dostane finance z Národního plánu obnovy, tedy peníze z Evropské unie, které jsou určené na „zmírnění dopadů pandemie COVID-19 a znovu nastartování ekonomiky s využitím finančních prostředků.“ Celkový objem finančních prostředků je 198,4 miliardy korun, na investice do startupů má směřovat 3,3 miliardy.

Tyto peníze mezi mladé firmy nebude rozdělovat stát, ale soukromí investoři, které vybere Evropský investiční fond a kteří se budou muset řídit cíli a specifikacemi vycházejícími ze zadání. EIF má dlouhodobou zkušenost s financováním fondů rizikového kapitálu, samotné fondy budou následně peníze přerozdělovat mezi české startupy. 

Video placeholde
Hosty e15 Castu byly zakladatelky platformy Mumdoo Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová • e15

Stát už v minulosti podobným způsobem dodal peníze na český trh, konkrétně to bylo třeba v případě Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), kdy tuzemské fondy Nation1 a Lighthouse Ventures dostaly do správy téměř miliardu korun.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat