Developeři už nemají okurkovou sezonu, byty prodávají i v létě

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Většině z developerů v letních měsících neklesá počet prodaných bytů, jak tomu bylo dříve. V předchozích letech se prodeje soustředily hlavně na jaro a podzim. Důvodem jsou obavy z růstu hypotečních sazeb, marketingové kampaně nebo optimistická očekávání veřejnosti, vyplývá z vyjádření developerů. Například Central Group prodal od začátku července do poloviny srpna meziročně zhruba o 60 procent více bytů.

„Lidé chtějí využít velmi levné hypotéky, dokud ještě jsou. Uvědomují si, že období levných úvěrů nemůže být nekonečné. Navíc obrat v setrvalém poklesu hypotečních sazeb již některé banky avizují a první už k mírnému zvýšení sazeb dokonce přistoupily,“ uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Podle něj je prodej letos o prázdninách srovnatelný s některými měsíci hlavní sezony loňského roku.

Podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala čas dovolených už automaticky neznamená pokles zájmu o nové bydlení. „Důvodem jsou výhodné podmínky pro poskytnutí hypotečního úvěru, marketingové kampaně jednotlivých developerů a optimistické očekávání veřejnosti. Tomu nahrávají aktuální růst platů a nízká nezaměstnanost. Ještě před několika lety se přes léto prodalo jen několik málo bytových jednotek,“ doplnil.

Podle společné statistiky Trigemy, Skanska Reality a Ekospolu ještě v roce 2011 představovaly červencové prodeje pět procent celého roku. Loni to bylo 9,2 procenta. „Letní prodeje nám výrazně meziročně vzrostly už loni a letos tento trend pokračuje. Zájem je dán i tím, že kvůli prakticky zastavenému procesu udělování stavebních povolení bude v dalším období na trhu v Praze výrazně méně bytů, než je tomu dnes,“ dodal mluvčí Finepu David Jirušek.

Podle generálního ředitele Ekospolu Evžena Korce letní pokles prodejů přetrvává, pouze už není tak výrazný. „Letní měsíce lidé tráví na dovolených mimo domov, a ne nakupováním nemovitostí. Zatímco loni výraznější propad nastal už v červnu, kdy se prodeje nových bytů v porovnání s květnem snížily na polovinu, letos přišel pokles až o měsíc později,“ uvedl Korec.