Praha chystá revoluci v majetkové politice. Chce mít větší kontrolu

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Hlavní město si chce udělat pořádek ve svém majetku. Nová koncepce, kterou pražský magistrát připravuje, se týká dlouhodobých pronájmů pozemků, jejich nákupu a prodeje. Podle primátora Tomáše Hudečka má udělat pořádek ve vztazích mezi městem, institucemi a developery.

Dokončení „malé“ a „velké“ koncepce předpokládá primátor během měsíce a půl. Uvedl, že do roku 2012 hlavní město prodejem majetku v hodnotě až jedné miliardy korun ročně sanovalo své dluhy. „To skončilo,“ konstatoval.

Do budoucna naopak počítá například s odkupem pozemků pod městskými zelenými plochami. Jako příklad uvedl chráněnou lokalitu Trojmezí v Praze 13, kde se nachází přírodní park Hostivař-Záběhlice, a již vlastní několik developerských skupin. Občané zde dlouhodobě protestují proti výstavbě.

Pozemky pod univerzitami a muzei by zase šly podle Hudečka směnit nebo by je mohly školy odkoupit.

Radnice městských částí už také nebudou moci bez souhlasu vedení Prahy volně manipulovat s majetkem v hodnotě nad 50 milionů korun. Nově budou muset žádat o potvrzení pražskou městskou radu. Radní hlavního města se tak rozhodli změnit obecně závaznou vyhlášku, která nakládání s majetkem upravuje. Návrh vyhlášky by měli schvalovat v květnu.