Miliardář Janeček investuje do českého logistického start-upu Shipvio

Kamion

Kamion Zdroj: profimedia.cz

Logistická aplikace Shipvio, za kterou stojí podnikatel André Dravecký, získala další desítky milionů na svůj provoz. Investici firmě poskytli společnost Logio a český miliardář Karel Janeček. Peníze Shipviu pomohou v expanzi za hranice Evropy.

Pražský start-up se zaměřuje na vytěžování prázdného nákladového prostoru kamionů, pomocí algoritmů spojuje zájemce o přepravu nákladu s těmi, kteří mají právě volnou kapacitu. Aplikace v minulosti sklidila úspěch například v USA, kde se probojovala do finále soutěže Startup World Cup. Již dříve start-up podpořil inkubátor UP21, jehož jedním ze spoluzakladatelů je právě Karel Janeček, nyní investoval samostatně.

„Nejdříve chceme uspět na východ od České republiky a získat podporu místních dopravců. Dlouhodobým cílem je uchytit se v Německu a v zemích Beneluxu,“ říká Dravecký.

Již před několika týdny přitom start-up uzavřel dohodu v Saúdské Arábii, kde založil joint-venture s místními průmyslovými společnostmi. Investice v Saúdské Arábii se pohybuje mezi 10 až 20 miliony korun s příslibem nižších stovek milionů korun pro další expanzi, služby by zde mělo Shipvio spustit již v první polovině letošního roku.

V současnosti Shipvio působí na českém a slovenském trhu, letos chce expandovat do Maďarska a Rumunska. V roce 2018 aplikace rostla v řádech stovek procent, letos chce přesáhnout 250 realizovaných přeprav denně.