Akcie Applu na novém rekordu, trhy očekávají menší iPad

Apple

Apple

Akcie technologického gigantu Apple se po zhruba čtyřměsíčním útlumu vrátily na nový rekord. Jedna akcie se tak prodávala i za více než 648 dolarů. Kurz akcií Applu se nakonec ustálil na 648,11 dolarů a zvýšil se o 1,85 procenta. Růstu akcií pomohla šířící se spekulace, že firma začala s výrobou menší verze populárního tabletu iPad.

Tržní hodnota Applu se vrátila nad 600 miliard dolarů (asi 12,2 bilionu korun). Apple je nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou na světě. Jen za letošek akcie firmy vzrostly o 60 procent.

Vývoj akcií Applu za letošní rokVývoj akcií Applu za letošní rokVývoj akcií Applu za letošní rok | Yahoo

Za posledním růstem jsou zatím neoficiální informace, že Apple začal s výrobou menších a levnějších iPadů, kterými chce pro sebe utrhnout další část trhu. Analytik Peter Misek z Jefferies & Co, kterého cituje server Bloomberg, očekává, že se miniverze iPadu prodá od října do prosince 8 milionů kusů. Cenu odhaduje na 300 dolarů, což znamená tržby ve výši 2,4 miliardy dolarů.

Prodeje iPadů v druhém čtvrtletí vzrostly o 44 procent na 17 milionů a drží si vedoucí pozici. Konkurovat chce ale stále více výrobců. Tablety Kindle Fire vyrábí Amazon, Google v červnu představil Nexus 7, Microsoft chce letos na trh vtrhnout se svým přístrojem .

Před několika dny pak jihokorejský představil nový tablet Galaxy Note 10.1, s jehož pomocí se chce opět pokusit snížit náskok iPadů. Galaxy Note 10.1 je prvním tabletem od Samsungu vybavený operačním systémem Android americké společnosti Google a digitálním perem.

Akciím Applu pomohly i zprávy o blížícím se spuštění Apple TV. “Věřím, že iTV už je v plné výrobě,“ poznamenal pro Bloomberg Misek. Apple příští měsíc pak také chystá uvést na trh nový iPhone.