Apple na konferenci Unleashed představuje evoluci svých počítačů. Novinek bude více

Apple Event - Unleashed

Apple Event - Unleashed Zdroj: Apple.com

Nový Apple iMac 2021
Apple Silicon čip M1 má 8 jader, operační paměť RAM lze mít až 16 GB, tu interní pak až 2 TB.
Rozlišení je 4,5K, ideální na sledování obsahu třeba z Apple TV+.
U nového iMacu Apple uvádí, že je jeho úhlopříčka 24“. Ve skutečnosti je však 23,5“.
5
Fotogalerie

Apple svou další akci s názvem „Unleashed“ uspořádá už 18. října. Překvapení je zde hned trojí – obecně se čekalo, že akce se uskuteční až na konci měsíce, že Apple vybere klasický úterní termín a že datum bude známé alespoň týden dopředu. Nic z toho tentokrát neplatí, Apple mění zajeté zvyklosti. Možná také proto, aby zamezil dalším únikům informací. Už dnes totiž víme, že na pořadu dne budou především počítače. 

Člověk nemusí být hned analytikem, aby si úspěšně tipnul, co ho na nadcházející akci čeká. Nové iPady Pro jsme spolu s 24“ iMacem, Apple TV a AirTagem dostali na jaře, software byl představený v červnu, nový iPad deváté generace a iPad mini čtvrté generace spolu s řadou iPhone 13 nám Apple ukázal v září. Na co tedy ještě čekáme, jsou především dlouho očekávané počítače pro profesionály. To ale nemusí být vše.

Shrnutí konference v článku:

Přímý přenos z konference sledujte zde:

 

MacBook Pro

V portfoliu Applu aktuálně najdete základní MacBook Air a 13“ MacBook Pro, které již využívají pro Apple revoluční čip M1. Společnost se aktuálně nachází uprostřed svého dvouletého plánu na kompletní přechod z procesorů Intel na vlastní čip Apple Silicon. Po počítačích pro méně náročné uživatele nyní přichází čas na stroje pro profesionály. Měli bychom se dočkat dua MacBooků Pro.

U obou počítačů se předpokládá použití vylepšeného čipu M1. Přidávat se nebude jen na výkonu, ale i na uživatelském pohodlí. Displej je totiž to, na co se budete při práci s počítačem dívat nejčastěji. Také proto by alespoň jedna novinka měla být osazena displejem s mini-LED podsvícením, které umožňuje vysoké kontrastní poměry podobné OLED panelům, a to bez zvyšování výrobních nákladů.

Jak je pak poslední dobou u Applu zvykem, měla by se zlepšit i přední kamera – vše ve jménu lepší vzájemné, i když pořád virtuální, komunikace. Ze 720p by její rozlišení mělo poskočit na 1080p, tuto kvalitu ostatně nabízí i nový iMac. A k tomu zde máme přepracované tělo, ve kterém by už nemusely být jen USB-C/Thunderbolt porty, ale i uživateli dlouho čekávané HDMI.

iMac s větší úhlopříčkou displeje

Vzhledem k tomu, že má Apple ve své řadě iMac dvě velikosti displeje, je logické, že ten s procesorem od Intelu čeká nutná aktualizace. Jedná se však o větší, výkonnější a také dražší model. Vzhledem k navýšení úhlopříčky displeje u základního modelu na 24“ bude zajímavé sledovat, kam poskočí velikost většího počítače, která nyní činí 27“. Je ale jistotou, že až tento model přijde, bude jeho design totožný s jarní novinkou. Společnost přitom ne musí s uvedením nového modelu chvátat. 24“ varianta je totiž stále nedostatkovým zbožím s měsíční čekací dobou. A krize s nedostatkem čipů pořád přetrvává.

Pokud se podíváme na loňský MacBook Air, předpovídá se mu barevné sladění s provedením nového iMacu. Je ale nepravděpodobné, že by to měla být jediná novinka, kterou by tento stroj přinesl. Jenže jeho osazení výkonnějším čipem nedává smysl, pokud to má být vstupní brána do přenosných počítačů Applu. Také proto se ho nejspíš nedočkáme. Oproti tomu by však mohl dostat jisté vylepšení Mac mini, ze kterého by mohla být ještě výkonnější pracovní stanice. Apple by navíc mohl prodávat obě generace současně a zákazník by si vybral podle konfigurace.

Audio příslušenství

Příliš to s počítači nesouvisí, ale kdy jindy by měl Apple předvést světu novou generaci sluchátek, když ne na poslední akci roku. AirPody třetí generace jsme čekali už na jaře. Když nepřišly, věřili jsme, že se jich dočkáme spolu s iPhony. Zase marně. Nyní by Apple představení novinky mohl spojit s počítači. 

Odlehčenější část prezentace by vedle sluchátek mohla přinést třeba také nástupce zrušeného chytrého reproduktoru HomePod. Vše se dozvíme už v pondělí 18. října, kdy bude Apple celou událost opět streamovat živě. Start je naplánován na 19. hodinu našeho času.