Češi chtějí vytvořit „Android“ pro domácí routery

CZ.NIC

CZ.NIC Zdroj: Jan Sedlak

Laboratoře CZ.NIC se letos chtějí výrazně rozrůst a k úspěšným globálním produktům jako BIRD a FRED připojí 2 nové ambiciózní open source projekty. Společně s rozšiřováním dosavadních aktivit začíná tuzemský správce národní domény pracovat na novém způsobu interaktivního vzdělávání do škol a rád by světu přinesl i vlastní open source operační systém pro domácí bezdrátové routery. CZ.NIC kvůli tomu posílí své pobočky v Praze a Brně a otevře novou v Plzni.

„Chceme vytvořit takový Android pro domácí routery,“ popisuje v rozhovoru pro E15.cz plány Laboratoří CZ.NIC jejich šéf Ondřej Surý. Jeho myšlenka je taková, že nově vytvořený firmware bude k dispozici všem zájemcům zdarma jako open source a ti si ho pak budou moci nahrát do své „krabičky“, která jim doma či v kanceláři šíří internetové připojení a spojení s lokální sítí.

Routerový firmware od CZ.NIC nemá vznikat úplně na zelené louce, ale odrazovým můstkem má být rovněž open source projekt OpenWRT. Využito má být nicméně pouze jeho jádro, zbytek chce rozšiřující se tým udělat po svém.

Neutěšený stav systémů pro routery

Hlavní motivací je podle Surého neutěšený stav současných routerových systémů. „Chceme vytvořit především dobrou podporu pro IPv6 a DNSSEC, lepší QoS, IPsec a podobně,“ říká Surý. To vše má být podle jeho slov doprovázeno uživatelsky jednoduchým a přehledným správcovským prostředí, která jsou podle českého držitele jednoho ze sedmi „klíčů k internetu“ rovněž na nízké úrovni.

CZ.NIC proto plánuje najmout rovněž člověka, který se bude uživatelským prostředím zabývat. „I když prostředí bude jednoduché, chceme oslovit také náročnější uživatele a těm nabídnout klasické pokročilé funkce,“ doplňuje Surý a zmiňuje například podporu SSH. Hotový produkt má být plně přizpůsobený českým uživatelům, ale zároveň se počítá s rozšířením do celého světa.

„Android pro routery“ od významného českého podporovatele internetu zřejmě nepůjde zprovoznit na jakémkoliv typu domácích routerů. V CZ.NIC aktuálně pracují na studii a konceptu a stanoví specifikace, jaké dané zařízení musí mít. „Určitě bude muset splňovat některé požadavky, jako velikost paměti, rychlost procesoru a další,“ vysvětluje Surý. V doporučeních se bude dbát i na to, zda se přehráním firmwaru neporuší případné podmínky výrobce routeru.

Nelíbí se nám současné funkce routerů a chceme to změnit. Šéf Laboratoří CZ.NIC Ondřej Surý.Nelíbí se nám současné funkce routerů a chceme to změnit. Šéf Laboratoří CZ.NIC Ondřej Surý. | Jan Sedlak

Laboratoře CZ.NIC chtějí vypustit první prototyp ještě během tohoto roku s tím, že se do práce na něm zapojí minimálně pětičlenný tým síťových odborníků a vývojářů. I když se aktuálně pracuje pouze na podrobnější studii, Surý plánuje zajímavé moderní funkce. Součástí by například mohl být určitý typ obchodu s aplikacemi, kde by si uživatelé mohli, stejně jako u mobilních telefonů, stahovat aplikace pro různé typy operací. Do základní verze firmwaru by tak bylo možné nahrát si třeba podporu pro tiskový server a podobně.

Plánuje se také vlastní bezpečnostní systém, který by automaticky aktualizovat funkce firmwaru na základě ověřování nových bezpečnostních hrozeb na serveru.

Elektronické vzdělávání do škol

Druhým novým velkým projektem CZ.NIC je pak interaktivní vzdělávání, jež by mělo cílit především na tuzemské základní a střední školy. Projekt je rovněž aktuálně ve fázi počátečního výzkumu a hledání přesné koncepce, do čehož by Ondřej Surý rád zapojil i zdejší vysoké školy, první výsledky práce už jsou každopádně naplánovány na letošní rok.

„Občas mám pocit, že se české školství od Marie Terezie nijak zásadně nevyvinulo,“ popisuje Surý motivaci podobný produkt vytvořit. Jeho nová forma elektronického vzdělávání tak má studenty do studia zapojit tak, aby pouze pasivně nepřijímali informace.

Celý projekt se s největší pravděpodobností vydá cestou Androidu. K dispozici má být několik různých aplikací, například taková, která mladé žáky naučí pracovat s internetem a bezpečností na síti. CZ.NIC chce do projektu zapojit i odborníky na vzdělávání (počáteční tým má být čtyřčlenný) a zdůrazňuje, že se musí trefit do současných vzdělávacích osnov tak, aby učitelé mohli jejich produkt používat. Školy podle Surého už o nové formy výuky mají zájem, zejména pak ty, kde studují děti s fyzickou či mentální poruchou.

Díky lepší výuce možná více Čechů v budoucnu získá klíč ke světovému internetu. Podobně, jako Ondřej Surý.Díky lepší výuce možná více Čechů v budoucnu získá klíč ke světovému internetu. Podobně, jako Ondřej Surý. | Jan Sedlak

V Laboratořích CZ.NIC v současné době pracuje okolo 20 lidí a většinu z nich tvoří vývojáři a administrátoři. Tým nyní spustil náborovou akci, díky které chce získat dalších zhruba 10 lidí. Tři z nich se mají připojit k nově formované plzeňské pobočky, kam se přesunou 2 lidé dojíždějící do Prahy. Růst má i nejpočetnější Praha a čtyřčlenné družstvo v Brně, které sídlí v areálu VUT. V CZ.NIC se vyvíjí především v C, C++ a Pythonu, postupně se ale rozšiřují aktivity také na vývoj pro Android a díky Objective C také pro iOS.

Rozšíření vývoje DNS serveru

Takto nově posílený tým se má kromě zmiňovaných nových projektů podílet i na těch zaběhnutých, kterých CZ.NIC dělá už více než desítku. Nového rozšíření se má dočkat zejména autoritativní DNS server Knot DNS, na kterém na Vinohradech pracují už 3 roky. Právě Knot DNS má být po úspěšných systémech BIRD a FRED dalším globálním produktem.

Cílovou skupinou, která může Knot využít, jsou všichni světoví provozovatelé DNS serverů a primárně pak provozovatelé domén. „Bavili jsme se s lidmi z ICANNu, kteří by rádi Knota použili na jeden z kořenových name serverů,“ popisuje Surý komunikaci se světovým správcem internetu. CZ.NIC už aktivně o nasazení komunikuje s Ukrajinou, Ruskem a dalšími zeměmi a aktivní hovory probíhají rovněž s webhostery a registrátory domén.

„Knot se dá nasadit, když budete mít sto tisíc zón, ale i v případě, kdy budete mít zóny dvě,“ říká Surý. Oblasti otevřených DNS serverů v současné době vévodí zejména BIND vyvinutý na univerzitě v Berkeley. BIND je ale na rozdíl od Knota hodně komplexní balík, jenž podporuje více funkcí. Tudy ale český open source produkt nemíří.

Původní autoritativní část, která už je stabilní a nyní se spíše budou vyvíjet nové věci, má zůstat samostatná a nyní se má vedle ní postavit také část rekurzivní. Spojovat je má především rychlost. „Oproti BINDu jsme především mnohonásobně rychlejší,“ říká Surý.

Ovšem to, zda Knot začne po světě brzy nahrazovat dosavadní DNS servery, není jasné. DNS je totiž hodně citlivá a konzervativní záležitost a nový software musí provozovatelé nejdříve pořádně otestovat. „To musí přijít pomalu, je to nový software a ne hned každý začne hned měnit,“ říká Surý s tím, že CZ.NIC rozjel projekt testování, do kterého chce zapojit také komerční subjekty.

Podle šéfa laboratoří zdejšího registrátora domén je nicméně dobré DNS servery rozložit a využívat jich více, což by pro Knot DNS mohla být vstupenka do větší společnosti. „Je dobré DNS servery diverzifikovat. Když bude v jednom chyba, stále mohou běžet další dva.“

Knot DNS je opět šířen zdarma s otevřeným zdrojovým kódem a vznikl z vlastních potřeb CZ.NIC. Zapojí se také do správy české DNS zóny, která má aktuálně velikost přes 400 MB.