Internet nezanikne. Za mediální domy se postavili i hudební vydavatelé

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Dezinformace zavánějící strašením. Tak hodnotí zástupci vydavatelů zprávy o tom, že nová směrnice o autorských právech zapříčiní zánik internetu. Legislativní normu bude příští týden schvalovat Evropský parlament. Kromě jiného dává vydavatelům právo na spravedlivý podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty jako Google nebo Facebook. Návrh směrnice prošel minulý týden výborem pro právní záležitosti.

Podle české Unie vydavatelů velcí internetoví hráči vydělávají na kvalitním obsahu vydavatelských domů a přitom se s nimi o své zisky nikterak nedělí. Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz uvedla, že směrnice povede k omezení přístupu ke zpravodajskému obsahu a k ohrožení fungování některých internetových služeb, například úložišť.

Týden před klíčovým hlasováním obě strany zintenzivnily své aktivity a snaží se získat europoslance na svou stranu. Jak poznamenala agentura Reuters, zákonodárci nejspíš zpřísnění pravidel autorského práva podpoří. Kampaň posledních dní by ale ještě mohla hlasování ovlivnit.

Návrh směrnice, který Evropská komise předložila už v roce 2016, dává vydavatelům ochranu jejich děl podobnou té, jakou mají na internetu hudebníci nebo filmaři. Europarlament by měl nyní odsouhlasit svou pozici k nové normě jako celku, teprve poté začnou vyjednávání s členskými státy o její konečné podobě.

"Probíhá cynická kampaň technologických společností, které zaplavují internetové schránky europoslanců strašením, že směrnice o autorském právu bude znamenat konec internetu," uvedla skupina Impala, která zastupuje mimo jiné nezávislé hudební vydavatele. "Uvědomte si, prosím, že jde již o 20. výročí jejich prvního tvrzení, že normy o autorských právech položí internet. A nikdy se to nestalo," napsala skupina.

Opakuje se podle ní situace z minulosti, kdy technologické firmy spustily podobně masivní lobbistickou kampaň namířenou proti hudebníkům. „Je to přesně 20 let, kdy se nám snažili poprvé namluvit, že zničíme internet. Nikdy se tak nestalo,“ dodala Impala.

Podle Asociace evropských komerčních televizí celou kampaň platí velké technologické firmy. „Nemá to nic společného s cenzurou, ale naopak s vytvořením dlouhodobě udržitelného internetu,“ uvedl šéf asociace Gregoire Polad. Podle něj je rovněž naprosto nesmyslná kritika, že nové opatření poškodí projekty, jakým je například Wikipedia. Ta je totiž nezisková a neziskové internetové platformy jsou ze směrnice úplně vyloučeny.

Klíčový článek návrhu je zejména ten, podle kterého mají mít vydavatelé nárok na spravedlivý podíl za užití jimi vlastněného obsahu na internetu. Dosud totiž většina příjmů ze související reklamy putuje k technologickým firmám, jako je právě Google, Facebook či Twitter.

"Vzhledem k dominaci těchto platforem dochází k pokřivení mediálního trhu a prostředky, které provozovatelé platforem získávají, se nedostávají zvláště při produkování kvalitního profesionálního obsahu produkovaného vydavateli tisku," uvedl ředitel unie Václav Mach.

"Tento obsah na jedné straně poskytuje pravdivé, rozmanité, pluralitní informace, které jsou nezbytné pro formování názorů evropských obyvatel a udržování demokratických hodnot. Na druhé straně tento kvalitní obsah umožňuje, aby fungovaly služby, které jej masově bezplatně využívají ke svým komerčním účelům," uvedl Mach.

Proti článkům navrhované směrnice se staví velcí internetoví hráči včetně českého Seznamu.cz, který v nich vidí ohrožení stávajícího fungování digitálních služeb. "Článek 11 omezí přístup k širokému výběru zpravodajského obsahu, článek 13 pro změnu zpomalí, či prakticky zastaví, jakékoliv služby, které v tuto chvíli umožňují nahrávání uživatelského obsahu," uvedla Věra Průchová ze Seznamu.

"Akceptujeme velmi těsné hlasování právního výboru, věříme však, že se podaří dosáhnout určitých změn v následných jednáních trialogu. V případě nejhoršího možného scénáře jsme však připraveni přizpůsobit se ustanovením směrnice," uvedla Průchová.

Česká pirátská strana považuje návrh za pokus o cenzuru internetu a na tuto neděli svolala protestní happening a podpisovou akci, aby na to upozornila veřejnost.