Největší světový cloud expanduje v Česku. Amazon najímá lidi a staví infrastrukturu

V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy.

V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy. Zdroj: Reuters

V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy.
Amazon čím dál více doručuje objednávky prostřednictvím vlastních či smluvních pracovníků.
V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy.
V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy.
Amazon v příštím roce instaluje takzvanou lokální zónu, tedy servery umístěné přímo v Česku.
10
Fotogalerie

Americký internetový obchod Amazon investuje v tuzemsku do expanze svého cloudu Amazon Web Services (AWS). Největší globální cloud se přímo utká s Microsoftem a jeho technologií Azure. Amazon už na českém trhu založil oficiální pobočku a najal první zaměstnance. Otevřeny má další pozice zaměřené především na posilování obchodních kapacit. Zájemce láká také na akcie.

AWS funguje v Česku dlouhodobě, zákazníci si jej však nacházeli sami zejména díky jeho oblibě mezi programátory a odborníky na IT. Amazon v tuzemsku oficiální obchod a podporu doposud neměl. Toho využíval Microsoft, který od revoluce provozuje početnou pobočku a rozsáhlou síť partnerů.

Prodej cloudových služeb má v obou případech několik let obchodní prioritu. Microsoft je podle analytické společnosti IDC českou cloudovou jedničkou. Jeho velikost v roce 2019 přesahovala deset miliard korun, v příštím roce se má dostat k patnácti miliardám.

Česká republika začala být pro Amazon atraktivní. „Cítíme velmi silnou poptávku a signály z trhu. Vidíme silný růst zejména u zákazníků, kteří jsou citliví na lokální přítomnost dodavatelů, typicky tedy velké firmy a státní sektor,“ popsal pro deník E15 Przemek Szuder, ředitel AWS pro střední a východní Evropu.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku • Videohub

AWS podobně expanduje v dalších zemích regionu. IDC spočítala, že cloudový trh ve střední a východní Evropě letos meziročně vzroste o 27 procent na pět miliard dolarů, zhruba 112 miliard korun. „Celé obory přesouvají infrastrukturu a aplikace do cloudu, aby byly flexibilnější a snížily náklady,“ shrnul analytik IDC Soheyla Mirshahi.

AWS má v regionu podle Szudera desítky tisíc zákazníků a na Česko připadá značný podíl. Amazonu se na tuzemském trhu podařilo získat několik velkých klientů z tradičních oborů, AWS využívají třeba Moneta Money Bank, Innogy, Jablotron nebo GasNet.

Trh je přitom na začátku. „Procento zdejších firem, které se rozhodly jít plně do cloudu, je zatím málo. U velkých firem a korporací jsou to jednotky procent,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Revolgy Miroslav Vlasák. Revolgy patří k několika desítkám tuzemských partnerů AWS.

Jak už deník E15 informoval, Amazon se podobně jako Google začal zajímat také o připravovaný státní cloud, kde zatím dominuje Microsoft. Manažerkou pro státní regulaci se stala Jana Břeská, někdejší šéfka vlivové organizace Sdružení pro internetový rozvoj. Prodej ze strany státu má na starost Jiří Svěrák, dřívější ředitel české pobočky společnosti EMC, jež se za 67 miliard dolarů stala součástí Dellu.

Ambicím AWS odpovídají i plány na zavádění infrastruktury. Amazon v příštím roce v Česku instaluje takzvanou lokální zónu. Nainstaluje vlastní servery, díky čemuž čeští zákazníci nebudou muset přistupovat pouze k velkým datacentrům AWS v rámci Evropy a budou moci využít lokální vybavení.

Výsledky Amazon prozatím nekomentuje. „Bude to chtít ještě nějaký čas, než se to na trhu projeví,“ sdělil Vlasák z Revolgy.

Rozvoj byznysu v Česku je součástí nové éry AWS. Ta začala letos jmenováním výkonného ředitele Adama Selipského, který byl podle insiderů jedním z lidí, již AWS vybudovali z ničeho. Selipsky nahradil Andyho Jassyho, který převzal post CEO celého Amazonu po Jeffu Bezosovi.

„Letos naše tržby přesáhnou šedesát miliard dolarů. Stále můžeme být na začátku,“ sdělil Selipsky při setkání na konferenci v Las Vegas.