Prima předhonila Novu v ziskové marži

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer Zdroj: CTK/Michal Krumhanzl

Tohoto okamžiku se superšéf Novy Adrian Sarbu dlouho obával. Výkonnost konkurenční Primy v některých ohledech poprvé překonala Novu. Jedná se o podíl zisku na tržbách (neboli ziskovou marži), která vypovídá o efektivitě a hospodárnosti firmy a umožňuje investorům porovnávat dva podniky v jednom odvětví.

V roce 2010 Prima dosáhla rentability tržeb šest procent, zatímco Nova (tehdy ji vedl Petr Dvořák) jen 3,87 procenta. O rok dříve bylo pořadí opačné: Nova skoro 15 procent, Prima 7,35 procenta. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných výsledků obou velkých stanic za rok 2010.

Skupina Prima dosáhla předloni čistého zisku 120 milionů korun (meziroční pokles o 18 milionů) a utržila dvě miliardy (nárůst o 118 milionů). Skupina Nova měla v roce 2010 čistý zisk 198 milionů korun (meziroční pokles o 579 milionů) a tržby 5,11 miliardy korun (snížení o 91 milionů). Důvodem poklesu ukazatelů Novy v roce 2010 je vysoké zadlužení podniku. Finanční výsledek hospodaření Novy se propadl o 87 procent na minus 1,14 miliardy korun. Nákladové úroky dosáhly 938 milionů.

Výsledky televizí za loňský rok nejsou doposud známy, televize je uvolní v průběhu letošního roku.

Singer dá na program 400 milionů

Letošní investice Primy do programu zůstanou podobně jako loni na úrovni 400 milionů korun. „Oproti roku 2011 jsme investice rozprostřeli do více programů, i na Prima Cool a Prima love,“ uvedl ředitel Primy Marek Singer. Na kanálu Prima Cool se tak na jaře objeví vlastní pořad menZone nebo Těžká dřina. Prima love zase nabídne Top Star Love. Hlavními taháky Prima family bude zábavní show Aréna národů, reality show Hotel Paradise a seriály Cesty domů a Zázraky života. Konkurenční Nova sází na soutěž Hlas Česko Slovenska, seriál První krok, reality show Výměna manželek a nový sitcom Helena.