Projekty části finalistů volby šéfa ČT jsou směšné, tvrdí odbory

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Horazny Josef

Do finále výběrového řízení na nového ředitele České televize nepostoupili podle nezávislých televizních odborů nejlepší kandidáti. Některé finálové projekty jsou podle nich směšné. Odboráři kritizovali kvalitu projektů prezidenta Česko-německé obchodní a průmyslové komory Radomíra Šimka a bývalého marketingového ředitele TV Prima a pražského dopravního podniku Jana Svobody, se kterými postoupili do druhého kola.

Odborům se nelíbí ani výběr dalšího finalisty, výkonného ředitele ČT24 Romana Bradáče, který je podle nich propojený se současným managementem, který opakovaně kritizují. Vedle nich rada ČT vybrala do druhého kola exšéfa TV Nova Petra Dvořáka a bývalého výkonného ředitele TV Óčko Hynka Chudárka.

Do finále volby se podle Adama Komerse z Nezávislé odborové organizace ČT naopak nedostaly projekty, které obsahují konkrétní kroky pro řešení situace v České televizi. Za kvalitní projekt označil materiál producenta Fera Feniče nebo šéfdramaturgyně vývoje nových pořadů ČT Aleny Müllerové.

Odbory ČT vyzvaly radu podniku, aby zvolila generálním ředitelem kandidáta, který není napojený na současný management televize. Podle Komerse si většina zaměstnanců nepřeje zachování současného stavu. „Není pravda, že si zaměstnanci nepřejí někoho z venku,“ dodal. Odbory ale podle něj nejsou kvůli výběru nového šéfa odbory připraveny stávkovat.

Současné vedení podle odborů nezvládlo restrukturalizaci

Současné vedení, které přivedl bývalý ředitel Jiří Janeček, viní odboráři z „problematických kroků“, které vedly k poklesu diváckého zájmu o programy ČT1 a ČT2 i úpadku kvality ČT1. Kritizovali i snahu o vyvedení výběru koncesionářských poplatků do soukromé firmy mimo ČT, rozprodávání archivu televize, nevýhodné zadávání prací do spřátelených firem nebo snižování počtu zaměstnanců jejich nahrazováním externisty.

„Naprosto nezvládnutá restrukturalizace totálně znepřehlednila a zneprůchodnila dosud normálně fungující procesy a komunikaci tak, že ČT stále častěji pracuje doslova navzdory jejímu vedení,“ uvedl předseda NOO ČT Antonín Dekoj.

Nového generálního ředitele chce rada vybrat na své schůzi ve středu 21. září. Výběrové řízení rada vypsala v polovině července poté, co bývalý ředitel Janeček oznámil, že hodlá ze zdravotních důvodů rezignovat. Do tendru se přihlásilo cekem 36 lidí, čtyři z nich však byli vyřazeni, do posledního kola postoupilo pět zájemců.