Šéf Twitteru Jack Dorsey odstoupil, nahradí ho Parag Agrawal

Jack Dorsey

Jack Dorsey Zdroj: profimedia.cz

Velký odchod čeká sociální síť Twitter. Z jejího vedení by měl podle serveru CNBC odejít zakladatel a současný generální ředitel Jack Dorsey. Akcie Twitteru po zprávě vyskočily o více než 11 procent.

žebříčku nejbohatších lidí světa patří Dorseyovi momentálně 53. místo a kromě vedení sociální sítě Twitter působí také jako šéf finanční společnosti Square, která se zabývá online platbami. Aktivity ve dvou firmách se však nelíbí investiční společnosti Elliott Management, která se již v roce 2020 pokusila z pozice akcionáře Twitteru nahradit Dorseyho na pozici generálního ředitele. 

Zakladatel Elliott Managementu a miliardářský investor Paul Singer tehdy Dorseyho vyzval k odstoupení z čela jedné z firem. Spekulovalo se o tom, že Singer má ambice Dorseyho nahradit ve funkci šéfa Twitteru.

Jeho nástupcem se s okamžitou platností stává Parag Agrawal, nynější technologický ředitel firmy. Oznámila to dnes společnost. Bude muset splnit ambiciózní cíle Twitteru. Společnost začátkem tohoto roku uvedla, že do konce roku 2023 chce mít 315 milionů zpeněžitelných denních aktivních uživatelů a v tomto roce alespoň zdvojnásobit své roční příjmy. Činit by podle informací měly minimálně 7,5 miliardy dolarů (170,5 miliardy korun).

Twitter se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty, a to kvůli mimořádným nákladům na urovnání soudního sporu. Tržby se ale díky zájmu o prodej reklamy po celém světě zvýšily.

Ztráta firmy za červenec až září činila 536,8 milionu dolarů ve srovnání se ziskem 28,7 milionu dolarů ve stejném období předchozího roku.Tržby stouply o 37 procent na 1,28 miliardy dolarů. Z toho tržby z reklamy činily 1,14 miliardy dolarů. Průměrný denní počet uživatelů, kteří vidí reklamu, se meziročně zvýšil o 13 procent na 211 milionů.

Dorsey Twitter založil a vedl jej do roku 2008. Poté byl donucen k odchodu, do čela společnosti stojící za stejnojmennou sociální sítí se vrátil až v roce 2015.