Skupina PPF zaplatila za Cytune Pharma 722 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sotio

Během léta skupina PPF ovládla francouzskou biotechnologickou společnost Cytune Pharma. Dnes ve své pololetní zprávě zveřejnila, že za akcie firmy zaplatila 28 milionů eur.

Skupina PPF Petra Kellnera uskutečnila v letošním roce obří transakci v oblasti biotechnologií. Za francouzskou společnost Cytune Pharma totiž zaplatila 28 milionů eur, což v korunách představuje sumu 722 milionů. V současnosti tak PPF má ve firmě podíl ve výši 96 procent.

Transakce je však konstruována tak, že část ceny se zaplatí se zpožděním, přičemž konečné plnění bude záviset na úspěchu klíčových projektů a splnění výše tržeb. Podobné rozdělení plateb a jejich navázání na splnění určitých kritérií je při transakcích obvyklé.

S investicí do Cytune Pharma začala Kellnerova skupina již v roce 2015, kdy získala menšinový podíl. Tehdejší dohoda zahrnovala investice do společnosti a její postupnou akvizici. Během letošního července a října pak skupina PPF podíl zvýšila z 23,94 na 96 procent.  

Již dříve společnost Sotio, která zastřešuje veškeré aktivity skupiny PPF v biotechnologickém sektoru, uvedla, že všechny projekty francouzské firmy budou pokračovat jako součást jeho produktového portfolia.

Společnost Cytune Pharma se zabývá výzkumem a vývojem nových léčebných postupů zaměřených na posílení imunitní reakce u nádorových a infekčních chorob. „Společnosti Cytune Pharma a Sotio v posledních letech úzce a velmi úspěšně spolupracovaly a nyní se těšíme, že v horizontu několika měsíců zahájíme první klinická hodnocení produktu SO-C101,“ uvedl při oznámení akvizice generální ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek. Program vyvíjení protinádorového přípravku s tímto označením označil za stěžejní.

Cytune Pharma se zabývá výzkumem a vývojem nových imunoterapeutik, která specificky aktivují složky imunitního systému zodpovědné za protinádorovou imunitní odpověď. Společnost byla založena v roce 2007.