Španělský výprodej: Telefónica ČR pod vlivem dění na jihu Evropy

Telefónica

Telefónica Zdroj: E15

Největší česká telekomunikační firma skupuje své vlastní akcie. Mateřská Telefónica se tak může dostat až ke dvanácti miliardám korun.

Předlužená a krizí zmítaná španělská ekonomika stále více ovlivňuje dění v největší české telekomunikační firmě Telefónica Czech Republic. Jejího majoritního vlastníka Telefóniku SA tíží dluhy dosahující v přepočtu téměř 1,5 bilionu korun a šéfové koncernu hledají cesty, jak do madridské centrály napumpovat peníze. Proto musejí dceřiné firmy, včetně té české, platit matce stamiliony korun za různé konzultační služby, využívání sdíleného HR centra nebo za práva na používání obchodní značky O2.

A i proto rozhodlo před čtvrt rokem vedení české Telefóniky o zahájení odkupu až deseti procent vlastních akcií. Je přitom více než pravděpodobné, že valná většina skoupených cenných papírů bude pocházet ze španělské centrály, která stojí v pozadí a akcie pouští na trh. Díky tomu se může mateřská firma dostat až ke dvanácti miliardám korun.

Z důvěryhodných zdrojů týdeníku Euro navíc vyplývá, že vyloučen není ani prodej české pobočky Telefóniky, byť samotná firma takové spekulace opakovaně odmítla. Bohužel pro Španěly se většina potenciálních kupců – velkých evropských telekomunikačních firem – rovněž potýká s předlužením. Solventní zájemci z Číny, Vietnamu, Ruska či Blízkého východu se zase „nelíbí“ české politické reprezentaci, obávající se bezpečnostních rizik.

„Prodej české Telefóniky je takový nekonečný příběh. Ta myšlenka se objevuje téměř každý rok od dob, kdy Španělé zprivatizovali Český Telecom. S ohledem na vývoj španělské ekonomiky i zadlužení samotné mateřské firmy však tentokrát nabývá mnohem realističtějších rozměrů. Ale zatím není komu prodávat, tak se aspoň Telefónica dostane k nějakým penězům prostřednictvím zpětného odkupu akcií české dcery,“ řekl týdeníku Euro manažer dlouhodobě se pohybující v tuzemské telekomunikační branži.

Lepší česká čísla

Stejně jako španělská ekonomika není v dobré kondici ani největší tamní operátor. Celkové zadlužení skupiny Telefónica dosahuje 57,1 miliardy eur, tedy téměř půldruhého bilionu korun, přičemž tržní hodnota mateřské firmy klesla na hodnotu blížící se 50 miliardám eur. Tím také Telefónica přišla o postavení největší španělské společnosti. Firmě navíc padají i finanční výsledky na klíčovém domácím trhu – v prvním pololetí letošního roku čistý zisk operátora klesl o více než třetinu na 2,1 miliardy eur.

Na výsledky negativně reaguje i burza, od počátku letošního roku ztratily akcie Telefóniky SA 35 procent a v evropském telekomunikačním indexu agentury Bloomberg jsou nejslabším titulem. Další propad lze očekávat v souvislosti s rozhodnutím o zrušení výplaty dividend pro letošní rok. Navíc je to rána do vazu španělského bankovního sektoru, na dividendy úpěnlivě čekala například druhá největší španělská banka BBVA (v Telefónice drží sedmiprocentní podíl) či další významní akcionáři – bankovní domy Caixa Bank a Black Rock.

To česká dcera je na tom finančně lépe. Čistý zisk v prvním letošním pololetí sice klesl o 9,9 procenta na 3,25 miliardy korun a výnosy se snížily o 2,8 procenta na 25,16 miliardy, přesto však čísla překonala očekávání analytiků a firma na podzim vyplatí čtyřicetikorunovou dividendu.

Obří dluh celého koncernu nutí manažery hledat aktiva, kterých by se firma zbavila. Minulý týden tak Telefónica oznámila prodej call centra ve španělském Atentu za více než miliardu eur. Rozjednaný je i transfer dvouprocentního podílu v operátorovi Portugal Telecom či internetové rezervační služby Rumbo. Před několik týdny také firma dokončila prodej minority v čínském operátorovi China Unicom za 1,13 miliardy eur.

V Česku zase Telefónica za bezmála čtvrt miliardy korun prodala 80 procent společnosti Informační linky, která provozuje asistenční služby na číslech 1180, 1181 a především 1188. Další zajímavý výnos by měla skupina realizovat z prodeje pětiny akcií německé divize Telefóniky prostřednictvím IPO, agentura Bloomberg ho odhaduje na dvě miliardy eur. Podobné aktivity také skupina vyhodnocuje na trzích v Latinské Americe, kde poskytuje telekomunikační služby 183 milionům zákazníků.

TelefónicaTelefónica | telefonica.com

Přes akcie k penězům

Zajímavé na tom je, že řadu těchto kroků firma ještě před koncem loňského roku vylučovala. Když v prosinci napsal deník Financial Times Deutschland, že kvůli dopadům krize zvažuje koncern prodej aktiv v Česku a Brazílii, Telefónica to důrazně popřela. „Neplánujeme omezení ani prodej aktivit v České republice,“ citoval server Patria.cz mluvčího české Telefóniky Hanyho Farghaliho. Tehdy korporace předpokládala oživení tržeb i zisku na domácím trhu a hospodaření roku 2012 mělo předčit výsledky roku 2011. Výše zmíněná čísla však hovoří o opaku.

V české Telefónice držela skupina na konci loňského roku podíl 69,41 procenta a údajná nemožnost nalezení solventního kupce pro českou dceru vyústila v rozhodnutí o zpětném odkupu akcií. Telefónica Czech Republic tak pověřila londýnskou pobočku UniCredit Bank realizací vykoupení až deseti procent svých akcií v následujících pěti letech. Jen během letošního léta a podzimu by banka měla pro Telefóniku skoupit 6,44 milionu cenných papírů, což odpovídá dvěma procentům všech kmenových akcií.

Vzhledem k urputnému shánění peněz madridskou centrálou je velmi pravděpodobné, že Španělé budou touto formou rozpouštět svůj více než dvoutřetinový podíl. Prodejem cenných papírů české dcery si může přijít na poměrně slušné peníze. Jen v prvním červencovém týdnu se udála více než pětina plánovaného letošního odkupu, za což firma utratila přes půl miliardy korun.

„Pokud by česká Telefónica nevyhlásila odkup, tak by takové množství akcií trh zaregistroval a cena by šla dolů. Tímto krokem se uměle vytváří poptávka a cena akcií Telefóniky zůstává stabilní, zatímco většina zbývajících cenných papírů na pražské burze oslabila,“ vysvětluje Igor Müller, analytik Wood & Company. Podle něj je tato cesta výhodná i pro malé akcionáře, kteří se „svezou“ na vlně zájmu o akcie firmy, navíc mají jistotu slušného dividendového výnosu.

Dalším znakem toho, že česká dcera chce majitelům vyplácet co nejvíce volných prostředků, je návrh dividendy pro letošní rok. Z navrhovaných 40 korun je 27 korun zisk Telefóniky za loňský rok a 13 korun pochází ze snížení vlastního jmění firmy. „S již zmiňovaným odkupem akcií je to jasný znak toho, že Telefónica chce odměňovat své akcionáře – především pak svou matku – v maximální možné míře,“ dodává Müller.

Článek najdete v aktuálním čísle týdeníku Euro.

EuroEuro