Správa miliard ČT míří do 12 bank

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15 Anna Vackova

Ostře sledovaný tendr České televize na bankovní správu 3,7 miliardy korun zná vítěze. Ve výběrovém řízení, které hledalo nejvhodnější banky odděleně pro vedení běžných účtů a pro zhodnocení volných peněz ČT, uspělo celkem dvanáct bankovních ústavů. Z toho pět v obou částech soutěže: Volksbank, PPF banka, Komerční banka, UniCredit Bank a Raiffeisenbank. Mezi dalšími vítězi jsou například ČSOB, J&T Banka, ING Bank nebo Fio banka. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici.

Naopak velkým poraženým se stala GE Money Bank a Česká spořitelna (ČS), jejichž nabídky nebyly přijaty ani v jedné poptávce. U vedení bankovních účtů ČS podle televize předložila nabídku nesrovnatelnou s ostatními, u depozit se Česká spořitelna umístila „pod čarou“. A právě odmítnutí uchazeči mohou ještě míchat kartami. Podle nepotvrzených informací deníku E15 totiž Česká spořitelna proti rozhodnutí ČT měla podat námitku. Podle zákona o veřejných zakázkách musí zadavatel námitky přezkoumat.

Obě strany situaci nekomentovaly. „Tendr stále běží, a proto nepokládáme za korektní se k jeho průběhu jakkoli vyjadřovat. Náš zájem poskytovat služby České televizi nicméně trvá,“ uvedla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Pokud by televize námitku odmítla, může se ČS obrátit ještě na antimonopolní úřad.

Rozhodnutí televize o vítězných bankách znamená i možnou ošemetnou situaci pro ředitele ČT Petra Dvořáka, který udržuje dlouholeté vazby na finanční skupinu PPF miliardáře Petra Kellnera. Ještě před vypsáním výběrového řízení se televizní branží nesly spekulace o zájmu PPF o volné peněžní prostředky televize. Navíc podle zadávací dokumentace je čistě na uvážení managementu ČT, jak velké částky získají vítězové do správy.

Bankovní tendr ČT vypsala na konci loňského roku. Zakázka je na dva roky a ČT stanovila její objem předběžně na 990 tisíc korun. Vítězné banky budou disponovat řádově stamiliony korun. ČT kupříkladu předpokládá průměrný zůstatek finančních prostředků na běžném účtu 400 milionů korun nebo ji zajímalo úročení termínovaných vkladů 300, 500 či 700 milionů korun po dobu jednoho roku a dvou let.

Vysoké rezervy ČT vznikly zvýšením koncesionářských poplatků na 135 korun měsíčně v roce 2005. Tyto prostředky jsou ale v posledních letech ohroženy nepříznivým vývojem hospodaření ČT, kdy ředitelé Jiří Janeček a Petr Dvořák začali z rezerv čerpat stamiliony na provoz Kavčích hor.