Vláda slíbila filmařům 300 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Vláda vyčlenila na lákání velkých filmových projektů do Česka v roce 2012 stejnou částku jako letos – 300 milionů korun. Potvrdila to Helena Fraňková z ministerstva kultury, která má na starosti program podpory filmového průmyslu. Tato suma je součástí rozpočtu ministerstva kultury a filmové štáby z ní mohou žádat proplacení až 20 procent z peněz již utracených za natáčení v České republice v daném roce.

Výše přidělené částky zatím není jistá, momentálně ji jako součást státního rozpočtu pro příští rok projednává rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny.

Ještě před definitivním schválením částky se o natáčení v Česku v následujících měsících zajímala řada velkých projektů. Jedním z nejžhavějších kandidátů na přidělení peněz pro příští rok je hollywoodský velkofilm The Gray Man s Bradem Pittem v hlavní roli. Ve hře je i jeden z dílů Shakespeare Series, Henry V., z produkce BBC nebo nejmenovaný jihokorejský snímek. „V tuto chvíli registrujeme poptávku filmařů, která by vyčerpala prostředky programu i v objemu pěti miliard korun,“ uvedla Ludmila Claussová z České filmové komise.

Program podpory filmového průmyslu rozjela vláda v roce 2010. Tehdy do něj dala 250 milionů korun. Cílem programu je zvýšit konkurenceschopnost České republiky v porovnání se zeměmi, které v Evropě producentům již nabízejí daňové pobídky či vratky nákladů.

Program, ze kterého mohou čerpat i čeští producenti, doposud do Česka přilákal několik obřích zahraničních projektů jako například Mission Impossible 4 s Tomem Cruisem, dotáčky snímku Red Tails, výrobu dvanácti dílů seriálu televize ABC Missing nebo film Wenceslas Square. Jenom producenti Mission Impossible 4, studio Paramount Pictures, v Česku utratili za výrobky a služby přes 450 milionů korun. Z programu tak vedle domácích filmařů profitují i hotely, dopravní společnosti nebo firmy nabízející catering.

Současná konstrukce programu je zároveň terčem kritiky producentů a lidí z filmařské branže. Podle nich nutnost každoročního přídělu státních peněz do programu neodráží reálné plánování a natáčení rozsáhlých filmových projektů v delším časovém období. Podle Claussové je problémem i výše prostředků – pokud by se pro příští rok evidoval jako první The Gray Man, kvůli obřímu celkovému rozpočtu by rázem vyčerpal většinu přidělených prostředků v programu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.