Vojenské opravárny loni skončily desítky milionů ve ztrátě

Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ)

Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ) Zdroj: Profimedia

Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ)
Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ)
Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ)
4
Fotogalerie

Státní podnik Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ) skončil minulý rok desítky milionů korun ve ztrátě. Řekla to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Na další hospodaření podniku se chce zaměřit, slibuje návrat do zisku. Vyměnila již proto některé členy dozorčí rady, konkrétní jména ale neuvedla. Kontroly chce poslat i na další státní podniky, nevyloučila další personální změny.

Deficit hospodaření VOP je podle Šlechtové "několik desítek milionů korun". Za cíl označila, aby se podnik dostal do plusu. VOP označila za strategický podnik ministerstva obrany a České republiky.

Šlechtová poslala kontrolory i na další státní podniky včetně Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení (VOLAREZA). Kontrolu čeká také LOM Praha. Šlechtová nevyloučila i personální změny. "Je to možné, to nevylučuji. V rámci VOP jsem již vyměnila členy dozorčí rady," řekla.

K dalším krokům se podle svých slov dostane nejpozději na podzim. "Počítám, že přelomové bude léto, kdy se budu scházet s jednotlivými řediteli," dodala.

VOP se zabývá především opravami vojenské techniky a strojírenskou výrobou. Na vlastní vývoj navazuje modernizace a výroba vojenské techniky a výroba civilních produktů. Státní podnik zaměstnává více než 800 osob.