Válka v Izraeli ONLINE: Představa Pásma Gazy bez Hamásu je mylná, uvedl šéf hnutí Haníja

Ismaíl Haníja (červen 2023).

Ismaíl Haníja (červen 2023). Zdroj: Reuters

Izraelci v Gaze
Zranění Palestinci v nemocnici v Chán Júnis
Dopady izraelského náletu na Chán Júnis v Pásmu Gazy (4. 12. 2023).
Dopady izraelského náletu na Chán Júnis v Pásmu Gazy (4. 12. 2023).
Izraelský voják během operace v Pásmu Gazy
56
Fotogalerie

Jakékoliv uspořádání v Pásmu Gazy bez radikálního palestinského hnutí Hamás je "mylná představa". Podle agentury Reuters to v televizním projevu prohlásil šéf této skupiny Ismáíl Haníja. Izraelští představitelé opakovaně uvedli, že jejich cílem je v odvetě za útok ze 7. října, při němž palestinští ozbrojenci zavraždili na 1200 lidí, zlikvidovat vládu Hamásu i její vojenské schopnosti.

 

Konflikt v Izraeli sledujeme v online přenosu níže:

V sobotu sedmého října pronikla komanda palestinské teroristické organizace Hamás z Pásma Gazy na území Izraele, kde zabila přes 1 400 lidí. Izrael radikály odrazil a reagoval nálety na Pásmo Gazy, které usmrtily přes 18 tisíc lidí. Podle izraelské vlády na území Izraele zemřelo od začátku útoku na 1500 teroristů napojených na organizaci Hamás.

V neděli osmého října vyhlásil Izrael oficiálně válečný stav a v průběhu následujících dní ustanovil tříčlennou vládu národní jednoty, v níž zasedá premiér Benjamin Netanjahu, opoziční lídr Benny Gantz a současný ministr obrany Joav Galant. Po odražení útoku Izrael zahájil totální blokádu Pásma Gazy, kde zároveň přerušil dodávky vody a elektřiny. Na hranici s oblastí umístil 35 izraelských praporů, z nichž každý čítal několik set vojáků. Celkově Izrael mobilizoval rekordních 360 tisíc rezervistů. Očekávaná ofenziva Izraele do Pásma Gazy je na spadnutí. Průběh událostí sledujeme v rámci online zpravodajství.

Setkání rodin s rukojmími v době příměří

Video placeholde
Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz • Izraelské ministerstvo zahraničí

Online přenos

Online přenos

7. prosince 2023 · 21:50

Policie v Jeruzalémě utnula pochod nacionalistů, volali po zničení Chrámové hory

Policie v Jeruzalémě dnes zablokovala původně povolený pochod izraelských ultranacionalistických skupin, jehož trasa měla záměrně vést muslimskou částí jeruzalémského Starého města, což vzbuzovalo obavy z možných násilných střetů. Demonstranti podle policie porušili podmínky pro povolení akce, když nesli provokativní transparenty a skandovali plamenná hesla volající mimo jiné po demolici památek na Chrámové hoře. Informuje o tom list The Times of Israel (ToI).

Jako oficiální důvod pochodu organizátoři deklarovali uctění památky padlých izraelských vojáků ve válce Izraele proti palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy vpředvečer židovského svátku Chanuka. Demonstranti však v čele průvodu nesli transparenty vyzývající ke srovnání islámských svatyň na Chrámové hoře se zemí, k ovládnutí celého území Jeruzaléma či k zastřelení „všech teroristů kulkou do hlavy“.

7. prosince 2023 · 20:27

Zahájení sezony v La Scale provázely protesty proti válce v Gaze či vraždám žen

Dnešní zahájení nové sezony v proslulé milánské opeře La Scala provázely protesty. Před premiérou opery Don Carlos Giuseppe Verdiho uspořádali propalestinští aktivisté demonstraci vsedě a nedaleko operního domu vztyčili palestinskou vlajku, informovala agentura APA.

Lidé protestující proti operaci Izraele v Pásmu Gazy nesli transparenty s nápisy „Zastavte genocidu v Gaze“ a zapalovali dýmovnice. Jiní protestovali proti vysokým cenám energií nebo nájemného. „Konec válkám, luxusu a kapitalismu,“ skandovali. Jistá Ukrajinka vyjadřovala nesouhlas s tím, že v La Scale na dnešní premiéře vystoupila rusko-rakouská pěvkyně Anna Nětrebková.

7. prosince 2023 · 17:14

Humanitární situace v Gaze je katastrofální, uvedlo 27 organizací i úřadů OSN

Humanitární situace v Pásmu Gazy je katastrofální, uvedly ve středu ve společném prohlášení téměř tři desítky organizací, včetně několika úřadů OSN, a vyzvaly k okamžitému zastavení bojů. V některých oblastech Pásma Gazy jsou lidé celý den bez jídla, nemají dostatek pitné vody a nemocnice, které ještě fungují, jsou přeplněné. Mnozí se stěhují už poněkolikáté z místa na místo, aby unikli bombám.

„Žádná voda, žádná hygiena, žádné jídlo, jen bomby,“ shrnul situaci v Pásmu Gazy mluvčí Dětského fondu OSN (UNICEF) James Elder, který oblast před několika dny navštívil. „Téměř nikdo nemá v Gaze dost jídla, v některých oblastech je devět z deseti lidí bez jídla celý den,“ uvedl zástupce organizace OSN Světový potravinový program (WFP) pro palestinská území Sámir Abdal Džábir.

7. prosince 2023 · 15:59

Při útoku Hizballáhu protitankovou střelou zahynul na severu Izraele civilista

Při útoku naváděnou protitankovou střelou, kterou odpálili bojovníci libanonského hnutí Hizballáh, zahynul dnes na severu Izraele jeden civilista. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na zprávu izraelské televizní stanice Channel 13.

Izraelská záchranná služba Magen David Adom podle zpravodajství Channel 13 konstatovala smrt 60letého muže, který cestoval automobilem mezi obcemi Fasuta a Matat nedaleko libanonských hranic. Izraelská armáda potvrdila, že oblast se stala terčem raketového útoku.

7. prosince 2023 · 13:44

Izraelci tvrdí, že našli v Pásmu Gaze účty syna šéfa Hamásu za luxusní šperky

Izraelská armáda zveřejnila snímky účtů, které podle ní dokládají, že syn šéfa palestinského hnutí Hamás Ismáíla Haníji v posledních letech nakoupil luxusní šperky za tisíce dolarů, zatímco obyvatelé Pásma Gazy žijí v chudobě. Účty byly podle armády nalezeny během razií v objektech Hamásu v Pásmu Gazy.

Příspěvek s fotografiemi na síti X sdílel arabský mluvčí izraelské armády. Podle něj jde o účty Muáze Haníji z Pásma Gazy i z Kataru. Dohromady se jedná o koupi položek za přibližně 25 tisíc dolarů (asi 566 tisíc korun). „Částka jen na jednom z těchto účtů přibližně odpovídá mzdě obyvatele Gazy za dva roky,“ stojí v příspěvku.

7. prosince 2023 · 13:18

Hamás podle Izraele používá civilisty jako lidské štíty

Izrael tvrdí, že palestinské hnutí Hamás podniká raketové útoky na jeho území z oblastí v Pásmu Gazy, které izraelská armáda označila za humanitární. Hamás tak podle něj využívá civilisty jako lidské štíty. Alespoň jeden raketový útok na Izrael palestinští teroristé podle armády podnikli z okolí Rafáhu. Izraelské letectvo na toto město v jižní části pásma ve čtvrtek zaútočilo, uvedly zahraniční tiskové agentury.

7. prosince 2023 · 08:25

Izraelská armáda uvedla, že postupuje dále do Chán Júnisu

Izraelské ozbrojené síly uvádí, že pokračují v postupu do Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, zatímco letectvo provádí údery na desítky cílů Hamásu. Informoval o tom list The Times of Israel s odkazem na armádní prohlášení. Při jednom incidentu se dva ozbrojenci z Hamásu vynořili z tunelu a zahájili palbu na izraelské jednotky, které je zabily a tunel zničily, uvedla armáda. Podobné informace nelze v bojových podmínkách bezprostředně ověřit z jiných zdrojů.

7. prosince 2023 · 08:15

Hamás před 7. říjnem ukolébal Izrael tím, že mu dal informace o jiném hnutí

Teroristická organizace Hamás před útokem ze 7. října uvedla Izrael v omyl a „falešný pocit klidu“ tím, že mu poskytla zpravodajské informace o další ozbrojené skupině Palestinský islámský džihád. Uvedl to list The Washington Post s odkazem na zdroje z izraelských tajných služeb, podle nichž Hamás plánoval svůj překvapivý útok na Izrael více než rok a řídil se přitom bojovými plány, které vycházely z otevřených zdrojů a zpravodajských informací.

7. prosince 2023 · 06:41

Republikáni v Senátu zablokovali Bidenův balík pomoci Ukrajině a Izraeli

Republikáni v americkém Senátu zablokovali návrh demokratického prezidenta Joe Bidena o rozsáhlé finanční pomoci Ukrajině a Izraeli. Republikáni výměnou za podporu balíčku požadovali zpřísnění americké imigrační politiky. Bílý dům již dříve varoval, že americké prostředky na pomoc Ukrajině by brzy mohly být vyčerpány, uvedla zpravodajská společnost BBC. Na pomoc Ukrajině v boji proti Rusku mělo jít 61 miliard dolarů (1,38 bilionu korun), Izrael mohl dostat 14,3 miliardy dolarů (323 miliard korun).

6. prosince 2023 · 20:12

Lídři skupiny G7 vyzvali k dalším humanitárním přestávkám v bojích v Pásmu Gazy

Lídři skupiny G7 dnes vyzvali k vyhlášení dalších humanitárních přestávek v bojích mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy a k řešení prohlubující se humanitární krize v oblasti. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na závěry on-line schůzky čelných představitelů sedmi hospodářsky vyspělých zemí.

„Je třeba přijmout naléhavější opatření k řešení zhoršující se humanitární krize v Pásmu Gazy a k minimalizaci civilních obětí. Podporujeme další humanitární pauzy, které toto umožní, a vyzýváme k jejich zavedení,“ uvedli ve společném prohlášení vedoucí představitelé skupiny, jejímiž členy jsou Spojené státy, Japonsko, Kanada, Francie, Itálie, Německo a Británie.

6. prosince 2023 · 18:55

Türk varoval před zvýšeným nebezpečím ukrutností v Pásmu Gazy

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk dnes varoval před zvýšeným nebezpečím páchání zločinných ukrutností v Pásmu Gazy a vyzval strany konfliktu, aby se takových porušování práva nedopouštěly. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle OSN pojem „zločin krutosti“ odkazuje na zločiny genocidy, zločinů proti lidskosti a válečné zločiny, jak je definují mezinárodní smlouvy.

„Moji humanitární kolegové popsali situaci jako apokalyptickou. Za těchto okolností je zvýšené riziko zločinů krutosti,“ řekl Türk novinářům v Ženevě. „Opatření musí být přijata naléhavě, jak dotyčnými stranami, tak všemi státy, zvláště těmi, které mají vliv, abychom takovým zločinům předešli,“ řekl Türk.

6. prosince 2023 · 18:26

Izraelská seniorka, která po propuštění z Gazy bojovala o život, už chodí

Čtyřiaosmdesátiletá Izraelka Alma Avrahamová, kterou před deseti dny spolu s dalšími rukojmími propustilo po padesáti dnech v zajetí palestinské hnutí Hamás a která bojovala o život, už není na jednotce intenzivní péče a poprvé vstala z postele. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI). Podle něj se ale zhoršil stav jiné propuštěné seniorky, osmasedmdesátileté Hanny Kacirové. Většina z asi 110 propuštěných rukojmích je v relativně dobrém fyzickém stavu, mnozí ale výrazně zhubli a mají psychické následky. Jedna sedmnáctiletá rukojmí dnes na videu popsala, že jí byl v zajetí morální podporou její psík.

„Jsem ze železa, jsem opět s vámi,“ řekla své rodině podle ToI Avrahamová, kterou po propuštění ze zajetí v Pásmu Gazy 26. listopadu okamžitě převezl vrtulník do nemocnice Soroka v izraelském městě Beerševa. Její kritický zdravotní stav byl podle lékařů způsoben tím, že 50 dní nebrala své léky. Ozbrojenci z Hamásu ji unesli 7. října z kibucu Nahal Oz z izraelského pohraničí, odkud odvlekli do Pásma Gazy na 240 lidí.

6. prosince 2023 · 17:25

Izraelská televize: V Pásmu Gazy roste hněv místních vůči hnutí Hamás

V Pásmu Gazy roste hněv místních obyvatel vůči palestinskému hnutí Hamás kvůli pokračujícím bojům a izraelským leteckým úderům a stále horší humanitární situaci, informovala v úterý izraelská televize Channel 12. Podle ní také někteří obyvatelé Pásma Gazy uvedli, že se modlí za to, aby Izraelci Hamás zničili. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI).

Na jihu Pásma Gazy, kam se přesunula většina z 2,4 milionu obyvatel této malé pobřežní oblasti a kde izraelská armáda vede nyní nejtvrdší ofenzivu, se podle stanice Channel 12 rozšířil i pozdrav Kéž se Bůh pomstí Hamásu.

6. prosince 2023 · 11:46

Izraelská pozemní operace by podle amerických zdrojů mohla skončit za měsíc

Američtí činitelé se domnívají, že nynější fáze izraelské pozemní operace v Pásmu Gazy, která se zaměřuje také na jih tohoto území, potrvá několik týdnů nebo do ledna, píše zpravodajský web televize CNN. Izrael následně podle těchto zdrojů zvolí taktiku velmi přesných úderů zaměřených na lídry Hamásu a jeho bojovníky. Izraelský vojenský rozhlas mezitím uvádí, že nové okno pro uzavření dalšího příměří by se mohlo otevřít do měsíce.

Vysoce postavený představitel v administrativě amerického prezidenta Joea Bidena CNN řekl, že Bílý dům má velké obavy ohledně toho, jak bude Izrael v nové fázi své operace na jihu Pásma Gazy postupovat. Američtí činitelé podle zdroje důrazně Izrael varovali, že nesmí zvolit stejně ničivou taktiku, jako tomu bylo na severu Pásma, a musí udělat víc pro ochranu civilistů.

Spojené státy také Izraeli podle zdrojů sdělily, že se mínění světového společenství čím dál více staví proti pozemní operaci, která si vyžádala tisíce obětí na životech, a že Izraeli dochází čas, po který bude schopen ve stejném duchu v pozemní operaci pokračovat s mezinárodní podporou.

Ačkoli představitelé Bidenovy administrativy veřejně vyzvali Izrael, aby minimalizoval počty civilních obětí, snažili se vyhnout přímé kritice jakékoli izraelské taktiky, protože se domnívali, že je účinnější Izraeli v zákulisí tiše radit, než ho hlasitě hanit, píše CNN. Vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy ale uvedl, že „vstřícnost“ nevystihuje dosavadní izraelskou reakci na americké vojenské rady, a to navzdory některým veřejným prohlášením Washingtonu.

6. prosince 2023 · 08:28

Izraelská armáda se omluvila za úder, při kterém zemřel libanonský voják

Izraelská armáda se omluvila za úterní úder, při kterém zemřel libanonský voják, a slíbila, že incident prověří. Podle serveru The Times of Israel je omluva ze strany izraelské armády vzácným krokem. Izrael provádí na jihu Libanonu údery na bojovníky teroristického hnutí Hizballáh, které útočí u izraelsko-libanonské hranice.

Izrael v prohlášení uvádí, že libanonská armáda nebyla cílem úderu. Incident, při kterém jeden libanonský voják zemřel a několik bylo zraněno, je nyní prošetřován, uvedla armáda.

Izraelské síly podle prohlášení jednaly v sebeobraně, když zaútočily na pozice, které před tím použili ozbrojenci z Hizballáhu. To od začátku bojů mezi Izraelem a Hamásem útočí na izraelské pohraničí.

5. prosince 2023 · 21:20

 

5. prosince 2023 · 19:47

Komisařka Johanssonová se obává teroristického útoku v EU během svátků

Válka mezi Izraelem a Hamásem vede k polarizaci společnosti, a výrazně tak zvyšuje riziko teroristického útoku v Evropské unii během svátků. Po úterní schůzce ministrů vnitra členských zemí EU v Bruselu to uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. Její obavy vycházejí z informací členských zemí, ale i nárůstu antisemitismu a činů hnaných nenávistí vůči muslimům, doplnila agentura AFP.

5. prosince 2023 · 19:20

USA uplatní vízová omezení vůči Izraelcům zapojeným do násilí na Západním břehu

Spojené státy uplatní vízová omezení proti extremistickým izraelským osadníkům, kteří se podíleli na násilí proti Palestincům na Západním břehu Jordánu nebo kteří civilistům jinak bránili v přístupu k základním potřebám a službám. V prohlášení na webu ministerstva zahraničí to oznámil šéf americké diplomacie Antony Blinken.

5. prosince 2023 · 17:21

Na každého mrtvého bojovníka Hamásu připadají v Gaze dva mrtví civilisté, tvrdí Izrael

Na každého zabitého bojovníka teroristické organizace Hamás připadají v Pásmu Gazy přibližně dva mrtví civilisté. Uvedli to vysoce postavení představitelé izraelské armády, podle kterých ozbrojené síly používají vyspělý mapovací software ve snaze omezit počet civilních ztrát. Informoval o tom server The Times of Israel.

5. prosince 2023 · 16:35

Izraelský velitel uvedl, že vojáci jsou v srdci Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy

Izraelská armáda je v srdci Chán Júnisu, největšího města na jihu Pásma Gazy, řekl šéf velitelství Jih izraelské armády Jaron Finkelman. Vojáci podle něho svádějí nejtěžší boje od začátku pozemní ofenzivy v Pásmu před více než měsícem. Do Chán Júnisu v uplynulých týdnech přešly statisíce civilistů ze severu Pásma Gazy, kam izraelská armáda soustředila svoji aktivitu v předchozích fázích pozemní operace. 

5. prosince 2023 · 16:00

Při raketových útocích Hamásu na Izrael utrpělo zranění několik lidí

Několik lidí v Izraeli v úterý utrpělo zranění po zásahu střepinami z raket odpálených teroristy z hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Informoval o tom server The Times of Israel. Libanonská armáda podle agentur uvedla, že při izraelském ostřelování jihu Libanonu jeden voják zemřel a další tři utrpěli zranění. Podle agentury AFP jde o první oběť z řad libanonské armády během nynějšího konfliktu.

5. prosince 2023 · 14:42

Izrael tvrdí, že Hamás dal rukojmím před propuštěním prášky na uklidnění

Zástupkyně izraelského ministerstva zdravotnictví v úterý řekla zdravotnímu výboru parlamentu, že ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás rukojmím před předáním pracovníkům Červeného kříže a přejezdem do Izraele dali prášky na uklidnění. Cílem bylo, aby propouštění působili klidně a šťastně, navzdory fyzickému a psychickém traumatu, kterému byli v Pásmu Gazy vystaveni za více než 50 dní zajetí. Informuje o tom zpravodajský web The Times of Israel.

5. prosince 2023 · 14:20

Británie bude provádět pozorovací lety nad Izraelem a Pásmem Gazy

Britské ministerstvo obrany zahájí pozorovací lety nad východním Středomořím, včetně operací ve vzdušném prostoru nad Izraelem a Pásmem Gazy. Podle agentury Reuters tuto informaci potvrdila britská vláda, podle které letouny nebudou vyzbrojeny, nebudou plnit bojovou úlohu a jejich úkolem bude výhradně vyhledávání rukojmích. Spojené království také zvažuje vyslání vojenské lodi na Blízký východ.

5. prosince 2023 · 13:45

Katar kritizoval mezinárodní společenství, že dopouští zabíjení civilistů v Gaze

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání v úterý kritizoval mezinárodní společenství, že dopouští zabíjení nevinných civilistů v Pásmu Gazy, a Izrael kvůli tomu obvinil z genocidy. Katarský emír to prohlásil v Dauhá na úvod summitu Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), jehož se účastní i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten vyčetl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že ohrožuje bezpečnost celého regionu kvůli svým politickým ambicím. Další humanitární organizace označily situaci civilistů v Pásmu Gazy za kritickou, podle mluvčího UNICEF nejsou oblasti, kam Izrael posílá civilisty, bezpečné.

5. prosince 2023 · 11:40

Netanjahu by po válce měl odejít, naznačil další ministr

Další izraelský ministr dal najevo své pochyby ohledně pokračování premiéra Benjamina Netanjahua v čele vlády po konci nynější války s palestinským hnutím Hamás. Ministr hospodářství Nir Barkat, který je členem Netanjahuovy strany Likud, podle rozhlasu Kan uvedl, že po válce premiéra nepodpoří a že Likud potřebuje změnu. Před měsícem hovořil o nutnosti parlamentních voleb do tří měsíců od konce války ministr práce Joav Ben Cur z ultraortodoxní strany Šas.

„Netanjahua už znovu nepodpořím. Po válce se musíme obrátit k lidem a získat opět jejich důvěru. Likud potřebuje změnu,“ řekl minulý týden Barkat svým příznivcům ve městě Kirjat Gat. Podle rozhlasu Kan Barkatovo vyjádření znamená, že se bude ucházet o vedení strany Likud i v případě, že Netanjahu z funkce neodstoupí. Netanjahu stranu vede už od prosince 2005.

Barkat také minulý týden kritizoval úpravy státního rozpočtu pro zbytek letošního roku, o nichž má tento týden hlasovat parlament. Podle jeho názoru jsou nedostatečné s ohledem na potřeby ekonomiky během války.

5. prosince 2023 · 11:34

Francie uvalila sankce na šéfa Hamásu v Pásmu Gazy

Francie zmrazila majetek vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvára, informovala agentura Reuters s odkazem na nařízení zveřejněné v úředním věstníku země. Jedná se o posledního z řady vůdců Hamásu, který byl přidán na francouzský národní sankční seznam v souvislosti s útokem na jižní Izrael ze 7. října.

Francie již 13. listopadu uvalila sankce na Muhammada Dífa, současného šéfa vojenského křídla Hamásu, a jeho zástupce Marvána Ísu. Země ve spolupráci s partnery pracuje na uvalení sankcí na jednotlivce z Hamásu a jeho finanční síť na úrovni Evropské unie, uvedli diplomaté.

Například Spojené státy a Velká Británie uvalily již tři kola sankcí na vysoké představitele hnutí a jeho spojence od začátku války Hamásu s Izraelem.

Spojené státy, Británie, ale i Evropská unie Hamás považují za teroristickou organizaci. Evropská unie však, na rozdíl USA nebo Japonska, neuvalila na Hamás v reakci na jeho říjnový útok na židovský stát nové sankce. O jejich zavedení se mezi členskými státy EU stále debatuje.

5. prosince 2023 · 10:30

WSJ: Izrael má plán na zaplavení tunelů Hamásu vodou z moře

Izraelská armáda má připravený plán na zaplavení tunelů pod Pásmem Gazy mořskou vodou s cílem vyhnat z nich příslušníky Hamásu, informoval deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované americké činitele. Podle nich armáda zatím nerozhodla, kdy k tomuto plánu přistoupí. V tunelech mohou být také někteří ze stovky rukojmích, které Hamás od 7. října stále drží.

Podle WSJ izraelská armáda instalovala minulý měsíc pět velkých vodních čerpadel u tábora Šatí blízko města Gaza na severu Pásma Gazy. Tato čerpadla mohou napumpovat do tunelů tisíce metrů krychlových vody za hodinu a tunely během několika týdnů zaplavit. Systém tunelů Hamásu pod Pásmem Gazy měří asi pět set kilometrů. Izraelská armáda odmítla informaci komentovat.

Zdroje WSJ uvedly, že v americké vládě nepanuje ohledně tohoto plánu shoda. Někteří mají obavy, že mořská voda v tunelech, kde Hamás skladuje i zbraně a výbušniny, by mohla kontaminovat podzemní vody a zemědělskou půdu v Pásmu Gazy a poškodit statiku budov, které ještě stojí a nespadly při izraelském bombardování.

Izraelská armáda v neděli oznámila, že od začátku své pozemní operace v Pásmu Gazy koncem října objevila přes 800 tunelových šachet, z nichž asi 500 zničila. Kromě šachet armáda zničila i několik stovek tunelů.

4. prosince 2023 · 18:34

Šéf Lékařů bez hranic vyzval k zastavení izraelských útoků na civilisty v Gaze

Šéf organizace Lékaři bez hranic (MSF) vyzval dnes Radu bezpečnosti OSN, aby pomohla zastavit „krveprolití v Pásmu Gazy“ a zajistila tam okamžité příměří. Předsedkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Mirjana Spoljaricová, která dnes oblast navštívila, označila utrpení tamních obyvatel za nesnesitelné a vyzvala k ochraně civilistů. Server BBC citoval lékaře z nemocnice v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, podle něhož toto zařízení nezvládá příliv pacientů a je plné lidí hledajících úkryt před izraelskou ofenzivou.

„Musíte požadovat, aby izraelská vláda zastavila smrtící útoky na palestinské civilisty a umožnila vstup klíčové humanitární pomoci do Gazy,“ napsal v otevřeném dopise Radě bezpečnosti OSN jménem organizace MSF Christos Christu . „Moji kolegové a já jsme byli, stejně jako mnoho lidí na celém světě, šokováni útokem Hamásu na izraelské civilisty. Nyní, 58 dní poté, ale nemáme slova, která by popsala absolutní hrůzy, které páchá Izrael na palestinských civilistech touto válkou, zatímco celý svět se na to dívá,“ dodal Christu.

4. prosince 2023 · 16:50

Příbuzní nepropuštěných rukojmích kritizují izraelskou vládu, hrozí protestem

Rodiny rukojmích, které už skoro dva měsíce drží palestinské hnutí Hamás v Pásmu Gazy, dnes vyzvaly izraelskou vládu, aby se vrátila k jednacímu stolu s Hamásem a udělala vše pro propuštění jejich blízkých. Příbuzní unesených také kritizovali kabinet za to, že ignoruje jejich žádost o schůzku, a pohrozili další demonstrací. Odpověď chtějí do večera, jinak plánují protest před ministerstvem obrany v Tel Avivu, informoval server The Times of Israel (ToI).

„Vláda nás ignoruje, má čas na všechno kromě rodin rukojmích, je to ostuda,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Daniel Lifšic, jehož prarodiče Hamás unesl. Babičku Jocheved Lifšicovou propustil, ale jejího třiaosmdesátiletého manžela stále zadržuje spolu s víc než stovkou dalších unesených. Hamás při útoku na Izrael 7. října unesl asi 240 lidí. „Vraťte se okamžitě k jednacímu stolu a dosáhněte dohody za každou cenu. Slíbili jste nám, že pro propuštění rukojmích uděláte všechno,“ dodal Daniel Lifšic.

4. prosince 2023 · 16:50

Hamás podle médií možná profitoval ze sázek na pokles izraelských akcií

Útok hnutí Hamás ze 7. října zaskočil izraelskou armádu. Někteří obchodníci na finančních trzích však o záměrech Hamásu zřejmě s předstihem věděli a vydělali velké množství peněz, protože několik dnů před útokem vsadili na pokles cen izraelských akcií. Informovaly o tom izraelské servery The Times of Israel a Haarec s odvoláním na studii dvou amerických univerzitních pracovníků. Na těchto transakcích se mohlo podle izraelských serverů obohatit přímo hnutí Hamás.