Válka v Izraeli ONLINE: Představa Pásma Gazy bez Hamásu je mylná, uvedl šéf hnutí Haníja

Ismaíl Haníja (červen 2023).

Ismaíl Haníja (červen 2023). Zdroj: Reuters

Izraelci v Gaze
Zranění Palestinci v nemocnici v Chán Júnis
Dopady izraelského náletu na Chán Júnis v Pásmu Gazy (4. 12. 2023).
Dopady izraelského náletu na Chán Júnis v Pásmu Gazy (4. 12. 2023).
Izraelský voják během operace v Pásmu Gazy
56
Fotogalerie

Jakékoliv uspořádání v Pásmu Gazy bez radikálního palestinského hnutí Hamás je "mylná představa". Podle agentury Reuters to v televizním projevu prohlásil šéf této skupiny Ismáíl Haníja. Izraelští představitelé opakovaně uvedli, že jejich cílem je v odvetě za útok ze 7. října, při němž palestinští ozbrojenci zavraždili na 1200 lidí, zlikvidovat vládu Hamásu i její vojenské schopnosti.

 

Konflikt v Izraeli sledujeme v online přenosu níže:

V sobotu sedmého října pronikla komanda palestinské teroristické organizace Hamás z Pásma Gazy na území Izraele, kde zabila přes 1 400 lidí. Izrael radikály odrazil a reagoval nálety na Pásmo Gazy, které usmrtily přes 18 tisíc lidí. Podle izraelské vlády na území Izraele zemřelo od začátku útoku na 1500 teroristů napojených na organizaci Hamás.

V neděli osmého října vyhlásil Izrael oficiálně válečný stav a v průběhu následujících dní ustanovil tříčlennou vládu národní jednoty, v níž zasedá premiér Benjamin Netanjahu, opoziční lídr Benny Gantz a současný ministr obrany Joav Galant. Po odražení útoku Izrael zahájil totální blokádu Pásma Gazy, kde zároveň přerušil dodávky vody a elektřiny. Na hranici s oblastí umístil 35 izraelských praporů, z nichž každý čítal několik set vojáků. Celkově Izrael mobilizoval rekordních 360 tisíc rezervistů. Očekávaná ofenziva Izraele do Pásma Gazy je na spadnutí. Průběh událostí sledujeme v rámci online zpravodajství.

Setkání rodin s rukojmími v době příměří

Video placeholde
Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz • Izraelské ministerstvo zahraničí

Online přenos

Online přenos

10. prosince 2023 · 20:08

Ozbrojené křídlo Hamásu varovalo, že rukojmí nevyjdou živí bez vyjednávání

Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamás v neděli varovalo, že zbývající rukojmí zavlečení do Pásma Gazy při výpadu této teroristické organizace do Izraele ze začátku října nevyjdou živí bez vyjednávání a výměny vězňů. Informovala o tom agentura AFP. 

10. prosince 2023 · 18:21

Tisíce lidí se v Berlíně zúčastnily demonstrace proti antisemitismu

Několik tisíc lidí přišlo v neděli na demonstraci proti antisemitismu a dalším formám nenávisti a rasismu v Berlíně. Informovala o tom agentura DPA. Na jiném místě se sešli i podporovatelé Palestiny. Podle odhadu policie vyrazilo za deštivého počasí na pochod proti antisemitismu asi 3200 lidí, organizátoři počet účastníků odhadli na 11 tisíc. Účastníci protestu pochodovali od Vítězného sloupu v parku Tiergarden k Braniborské bráně.

10. prosince 2023 · 15:52

Izraelská armáda se vyjádřila k videím se svlečenými Palestinci

V médiích a na sociálních sítích se objevují fotografie Palestinců vysvlečených do spodního prádla, kteří se vzdávají izraelské armádě. Deník The Times of Israel v neděli zveřejnil fotografii řady stojících mužů ve spodním prádle, která byla podle něj pořízena ráno poblíž města Džabálija na severu Pásma Gazy. Izraelská armáda k tomu uvedla, že svlečení lidé byli bojovníci Hamásu a že bylo potřeba zkontrolovat, zda nejsou ozbrojeni nebo zda neukrývají pásy s výbušninami.

 

eník The Times of Israel zveřejnil fotografii z řady stojících mužů ve spodním prádle, která byla podle něj pořízena ráno poblíž města Džabálija na severu Pásma Gazy.
eník The Times of Israel zveřejnil fotografii z řady stojících mužů ve spodním prádle, která byla podle něj pořízena ráno poblíž města Džabálija na severu Pásma Gazy.
10. prosince 2023 · 15:47

Netanjahu vytkl Putinovi, že Rusko podpořilo rezoluci OSN o příměří v Pásmu Gazy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli po telefonu vytkl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že Rusko podpořilo rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k okamžitému pozastavení bojů v Pásmu Gazy. Tel Aviv má rezoluci za protiizraelskou. Netanjahu v telefonátu kritizoval i vztahy Ruska s Íránem, uvedl podle deníku The Times of Israel úřad izraelského premiéra. Kreml k telefonátu uvedl, že je Rusko připraveno pomoci zmírnit utrpení civilistů, napsala agentura Interfax.

10. prosince 2023 · 15:03

Kyperská policie zadržela dva Íránce podezřelé z přípravy útoků na Izraelce

Kyperská policie v listopadu zadržela dva Íránce podezřelé z přípravy útoků na Izraelce žijící na Kypru. Muži jsou podezřelí z kontaktů s íránskými revolučními gardami. Oba zadržení jsou ve vazbě, byl na ně vydán zatykač a nyní čekají na deportaci, uvedla v neděli kyperská verze deníku Kathimerini. K podílu na zadržení Íránců se přihlásila izraelská tajná služba Mossad. Írán podporuje palestinské militantní hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy a které je nyní ve válce s Izraelem.

10. prosince 2023 · 12:48

Podmínky v Gaze jsou ideální pro šíření smrtelných nemocí, varuje šéf WHO

Válka v Pásmu Gazy mezi Hamásem a Izraelem má katastrofický dopad na poskytovanou zdravotní péči, prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Současné podmínky v oblasti jsou podle něj ideální pro šíření smrtelných nemocí. Vedení WHO v neděli uspořádalo zasedání ke zdravotní situaci v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

10. prosince 2023 · 11:37

Francouzská loď v Rudém moři sestřelila dva jemenské drony, které k ní směřovaly

Francouzská fregata hlídkující v Rudém moři v noci na neděli sestřelila dva drony ze severního Jemenu, které k lodi směřovaly. Informovala o tom agentura AFP. Jemenští šíitští povstalci Húsíové, kteří mají sever Jemenu pod kontrolou, v sobotu varovali všechny lodní společnosti využívající vody Rudého moře před spoluprací s Izraelem. Slibovali na tyto lodě útočit.

10. prosince 2023 · 11:07

Snahy o příměří v Pásmu Gazy neustanou, shodli se lídři na fóru v Dauhá

Snahy o dojednání příměří mezi hnutím Hamás a Izraelem budou pokračovat navzdory neutuchajícímu izraelskému bombardování Pásma Gazy, které tyto snahy výrazně ztěžuje. Na mezinárodním fóru v Dauhá to v neděli podle agentury AFP řekl katarský emír Tamim bin Hamad Sání. Palestinský premiér Muhammad Ištajja prohlásil, že pokud bude Izrael dál porušovat mezinárodní právo a humanitární rezoluce, měl by čelit sankcím, informuje agentura Reuters.

10. prosince 2023 · 09:40

Izraelci postupují na jih Pásma Gazy, u Chán Júnisu probíhají tvrdé boje

Izraelská armáda postupuje dál na jih Pásma Gazy, kam ve snaze uprchnout před nejtvrdšími boji utekly statisíce Palestinců. U Chán Júnisu se Izraelci střetávají s bojovníky palestinské teroristické organizace Hamás i ozbrojené skupiny Palestinský islámský džihád, informuje s odkazem na zdroje v obou organizacích reportér agentury AFP. Organizace pomáhající v Pásmu Gazy varují, že humanitární situace je podle jejich hodnocení apokalyptická.

10. prosince 2023 · 07:28

Izraelská vojenská operace u města Chán Júnis bude trvat tři až čtyři týdny

Izraelská vojenská operace u města Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy bude trvat ještě tři až čtyři týdny, uvedl izraelský kanál Channel 13 s odvoláním na diplomatické zdroje. V útocích na Gazu, kde ve velmi těžkých podmínkách žije 2,3 milionu Palestinců, pokračoval Izrael i v noci na neděli.

9. prosince 2023 · 21:33

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenil, že USA při hlasování v Radě bezpečnosti OSN zablokovaly požadavek na příměří ve válce v Gaze

9. prosince 2023 · 20:47

Irácké milice Katáib Hizballáh hrozí dalšími útoky na americké sily v regionu. Páteční útoky označily za začátek nových pravidel boje

9. prosince 2023 · 19:10

Při současném vojenském konfliktu v Pásmu Gazy bylo zabito nejméně 7000 palestinských ozbrojenců, uvedl izraelský poradce pro národní bezpečnost.

9. prosince 2023 · 19:04

Jemenští Húsíové varovali lodě před spoluprací s Izraelem; hodlají na ně útočit

Jemenští šíitští povstalci Húsíové dnes varovali všechny lodní společnosti, jejichž plavidla proplouvají Rudým mořem, před spoluprací s Izraelem. Na lodě mířící do izraelských přístavů hodlají útočit, informovala agentura Reuters. Povstalecká skupina na lodě v Rudém moři v poslední době, zejména od začátku války v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, už opakovaně zaútočila.

"Pokud Gaza nedostane potraviny a léky, které potřebuje, budou všechny lodě v Rudém moři směřující do izraelských přístavů bez ohledu na jejich státní příslušnost cílem našich ozbrojených sil," uvedl vojenský mluvčí Húsíů. Jemenští povstalci podnikli několik útoků drony a raketami na americký torpédoborec a několik komerčních plavidel v Rudém moři minulou neděli. Skupina také v listopadu uskutečnila několik raketových a dronových útoků zacílených na Izrael.

9. prosince 2023 · 18:11

V Pásmu Gazy už přišlo o život 17 tisíc sedm set Palestinců, tvrdí hnutí Hamás

Od počátku izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy přišlo o život nejméně 17,7 tisíce lidí a 48780 jich bylo zraněno. Uvedlo to podle agentury Reuters ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané palestinským hnutím Hamás. V oblasti nadále pokračují prudké boje. Hamás, který ovládá Gazu od roku 2007, odhaduje, že skutečný počet mrtvých a zraněných je mnohem vyšší, protože palestinské záchranné služby a zahraniční nevládní organizace nejsou schopné se dostat do všech bombardovaných oblastí, aby dostaly oběti z trosek.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v pátek na jednání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že Hamás počty obětí záměrně nadsazuje, aby mezinárodní společenství vyvíjelo na Izrael větší tlak. Hlavním cílem izraelské ofenzivy posledních dní je město Chán Júnis, kde se podle Izraelců ukrývá člen vedení Hamásu Jahjá Sinvár. Tomu Izrael přičítá zosnování brutálního útoku na jih Izraele 7. října. Izrael dnes nařídil obyvatelům centra města, aby se urychleně evakuovali, a zahájil palbu po celé délce enklávy.

9. prosince 2023 · 16:38

Turecký prezident Erdogan vyzval k reformě Rady bezpečnosti OSN

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval k reformě Rady bezpečnosti OSN. Odsoudil, že Spojené státy mohly vetovat návrh na příměří v Gaze, navzdory velké podpoře ostatních zemí, uvedla agentura Reuters. "Požadavek Rady bezpečnosti OSN na příměří je odmítnut pouze kvůli vetu USA," řekl Erdogan na konferenci o lidských právech v Istanbulu. Spravedlivý svět je podle něj možný, ale ne s Amerikou, a dodal, že Rada bezpečnosti OSN musí být reformována.

Turecko je členem Severoatlantické aliance (NATO), tedy spojencem USA. Erdogan ale také odmítá zařadit hnutí Hamás mezi teroristické organizace. Ve svém projevu uvedl, že Rada bezpečnosti se stala radou na ochranu a obranu Izraele a Spojené státy stojí při Izraeli svými penězi a vojenským vybavením.

9. prosince 2023 · 14:19

ToI: Hamás v Gaze zabíjel ty, kteří ho nepodporovali, říká syrská novinářka

V palestinském Pásmu Gazy žili lidé i před touto válkou jako ve vězení, většině z nich se vláda radikálně islamistického hnutí Hamás nelíbila a tři čtvrtiny by bývaly mnohem radši žily bez této teroristické skupiny, řekla v rozhovoru se serverem The Times of Israel (ToI) šestadvacetiletá syrská novinářka Manar Šarífová. Ta se už dříve jako jedna z mála lidí perzekvovaných Hamásem dostala z Gazy, kde žila tři roky a několik měsíců tam také strávila ve vězení. Zatčena byla za účast na jedné z akcí skupiny mladých obyvatel Gazy, která se snažila o mírové soužití s Izraelem.

"Mám mnoho přátel v Gaze, jejichž příbuzné Hamás zabil, buď proto, že podporovali Palestinskou autonomii (vedenou konkurenční stranou Fatah), nebo proto, že je Hamás obvinil z kolaborace s Izraelem," řekla Šarífová, která se narodila v Damašku, odkud utekla s rodinou v roce 2013 před občanskou válkou do Egypta. "Každý, kdo nepodporuje Hamás, může být obviněn a zatčen," dodala. I ona byla v roce 2020 ve vykonstruovaném procesu odsouzena za kolaboraci s Izraelem. Po třech měsících se dostala z vězení na kauci a z Pásma Gazy byla vyhoštěna.

9. prosince 2023 · 11:03

Izraelský dron v Sýrii zabil tři členy Hizballáhu, včetně syna velitele

Izraelský bezpilotní letoun na jihozápadě Sýrie zabil tři členy libanonského radikálního hnutí Hizballáh, které má podporu Íránu. Jednou z obětí je nejspíš Hasan Alí Dakdúk, dospělý syn člena Hizballáhu Alího Músy Dakdúka, který vede vojenské operace hnutí v jižní Sýrii. Spolu se třemi bojovníky zemřel i civilista, který je doprovázel. S odkazem na izraelskou veřejnoprávní televizi Kan o tom dnes informoval deník The Times of Israel (ToI). Podobné informace není bezprostředně možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Dron zasáhl auto, které bylo u města Kunejtra nedaleko hranic v Golanských výšinách, které Izrael anektoval v roce 1967. Izrael se k útokům v Sýrii zásadně nehlásí. Izraelská armáda přesto podle ToI přiznává, že za posledních deset let provedla v Sýrii stovky náletů proti teroristickým skupinám podporovaným Íránem.

9. prosince 2023 · 10:43

Izrael dál bombarduje Pásmo Gazy, prudké boje pokračují na jihu oblasti

Izraelská letadla dál bombardují Pásmo Gazy, uvedla dnes dopoledne agentura AP. Obyvatelé severu této oblasti podle ní hlásí obnovení palby z izraelských tanků. Prudké boje mezi izraelskou armádou a palestinským hnutím Hamás pokračují také na jihu Pásma Gazy. Hlavním cílem izraelské ofenzivy posledních dní je město Chán Júnis, kde se podle Izraelců ukrývá člen vedení Hamásu Jahjá Sinvár. Tomu Izrael přičítá zosnování brutálního útoku na jih Izraele 7. října.

Izraelská armáda tvrdí, že se jednotky její pěší brigády střetly s ozbrojenci Hamásu v jedné ze škol ve městě Gaza, vojáci ozbrojence zabili a uvnitř třídy našli zbraně a vojenské vybavení. Ve stejné čtvrti podle svého tvrzení armáda objevila a zničila tunel. Součástí sítě tunelů byl dokonce i výtah, uvedla armáda podle deníku The Times of Israel (ToI). Podobné informace není bezprostředně možné ověřit z nezávislých zdrojů.

9. prosince 2023 · 09:42

Izraelská letadla dál bombardují Pásmo Gazy, na severu je hlášena střelba z tanků. Na jihu pokračují prudké boje mezi armádou a Hamásem, píše BBC

9. prosince 2023 · 08:59

Izraelské letectvo uvádí, že zasáhlo cíle Hizballáhu v Libanonu

Letadla izraelských ozbrojených sil v noci na dnešek zasáhla několik cílů šíitského radikálního hnutí Hizballáh v Libanonu. Mezi zasaženými cíli bylo několik operačních středisek hnutí podporovaného Íránem, uvedla dnes na síti X izraelská armáda. Opačným směrem z Libanonu na Izrael letělo několik střel, izraelská armáda na to reagovala ostřelováním zdroje palby. Tel Aviv neinformoval o žádných obětech.

Od vypuknutí války mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy, kterou rozpoutal Hamás 7. října vpádem do jižního Izraele, se rozhořely také střety na izraelsko-libanonské hranici. Bojovníci Hizballáhu, radikálního šíitského hnutí financovaného Íránem, prakticky denně ostřelují z jižního Libanonu obce na severu Izraele, které byly většinou evakuovány. Izraelské síly odpovídají údery na místa odpalů na libanonském území.

9. prosince 2023 · 07:24

Abbás chce ukončení bojů v Gaze a svolání mezinárodní mírové konference

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás požaduje okamžité ukončení bojů v Pásmu Gazy a svolání mezinárodní mírové konference, která by pomohla najít trvalé politické řešení a cestu k vytvoření palestinského státu. Abbás to řekl v pátek v rozhovoru s agenturou Reuters.

V Gaze, kde ve velmi těžkých podmínkách žije na 2,3 milionu Palestinců, se vedou boje po útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října. Zemřelo při něm na 1200 lidí, především civilistů. Za oběť izraelským útokům pak padlo v Gaze přes 17 tisíc lidí, většinou dětí a žen, a kolem 1,9 milionu Palestinců muselo opustit své domovy.

Podle Abbáse konflikt mezi Izraelem a Palestinci dosáhl takového stadia, že jsou potřeba mezinárodní konference a záruky světových mocností. "Jsem pro nenásilný odpor. Jsem pro jednání," uvedl osmaosmdesátiletý politik, jehož cílem je vytvoření suverénního palestinského státu na Západním břehu, v Gaze a východním Jeruzalémě.

9. prosince 2023 · 07:23

Rada bezpečnosti OSN po vetu USA nepřijala návrh rezoluce o příměří v Pásmu Gazy

Rada bezpečnosti OSN nepřijala návrh rezoluce, která požadovala zavedení okamžitého humanitárního příměří v Pásmu Gazy a pozastavení bojů mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás. Proti byly Spojené státy, které v RB OSN společně s dalšími čtyřmi stálými členy disponují právem veta. Pro hlasovalo 13 z 15 zemí, včetně Spojených arabských emirátů, které návrh rezoluce přednesly, Ruska nebo Číny. Británie, další ze stálých členů, se zdržela.

Zástupce USA Robert Wood bezprostředně po hlasování návrh rezoluce označil za "uspěchaný" a nedostatečně projednaný. Spojené státy k němu podle svého diplomata přesto přistoupily "v dobré víře". Nakonec však byly proti, protože návrh podle Wooda neuznával právo Izraele na sebeobranu, neodsuzoval brutální činy, včetně vražd a sexuálního násilí, kterých se bojovníci Hamásu dopustili v jižním Izraeli 7. října, a nežádal propuštění rukojmích, které islamistické organizace od té doby v Pásmu Gazy stále drží.

8. prosince 2023 · 21:51

Rada bezpečnosti OSN po vetu USA nepřijala návrh rezoluce o příměří v Pásmu Gazy

Rada bezpečnosti OSN nepřijala návrh rezoluce, která požadovala zavedení okamžitého humanitárního příměří v Pásmu Gazy a pozastavení bojů mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás. Proti byly Spojené státy, které v RB OSN společně s dalšími čtyřmi stálými členy disponují právem veta. Pro hlasovalo 13 z 15 zemí, včetně Spojených arabských emirátů, které návrh rezoluce přednesly, Ruska nebo Číny.

8. prosince 2023 · 19:33

EU slíbila Palestincům v Gaze a na Západním břehu 125 milionů eur pomoci

Evropská unie příští rok poskytne Palestincům v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu humanitární pomoc ve výši 125 milionů eur (přes tři miliardy korun). Slíbená částka je zhruba o čtvrtinu vyšší než letos poskytnuté prostředky, které EU opakovaně navyšovala. O nově přislíbených prostředcích dnes informovala Evropská komise (EK). Finance mají prostřednictvím humanitárních organizací pomoci vyřešit akutní humanitární krizi v Pásmu Gazy, kde proti sobě už dva měsíce bojuje hnutí Hamás a izraelská armáda.

„Humanitární krize v Gaze se každým dnem zhoršuje. V reakci na to EK rychle mobilizovala svůj široký soubor nástrojů pro reakci na mimořádné události. Celkem bylo zorganizováno 30 letů humanitárního leteckého mostu a lidem v nouzi v Pásmu Gazy již bylo zasláno 1000 tun pomoci,“ uvedla Evropská komise.

8. prosince 2023 · 19:15

Hamás podle izraelského velvyslance při OSN manipuluje s počty obětí v Gaze

Islamistické hnutí Hamás podle izraelského velvyslance při OSN Gilada Erdana manipuluje s počty palestinských obětí v Pásmu Gazy a snaží se maximalizovat počet mrtvých civilistů, aby mezinárodní společenství vyvinulo větší tlak na Izrael k zastavení konfliktu. Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr naopak prohlásil, že Izrael se na Palestincích dopouští etnické čistky a „pohrává si“ s mezinárodním společenstvím, diskutuje s nimi o počtu kamionů s humanitární pomocí, zatímco civilisté v Gaze jsou stále bez vody, jídla a léků.

Diplomaté dnes hovořili na jednání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku, která bude později hlasovat o návrhu rezoluce Spojených arabských emirátů, jež vyzývá k vyhlášení humanitárního příměří v Pásmu Gazy.

8. prosince 2023 · 16:40

Guterres: Nikde v Pásmu Gazy není bezpečno, 85 procent lidí bylo vyhnáno z domů

Agentury OSN mohou nyní podle generálního tajemníka Antónia Guterrese dodávat humanitární pomoc jen do jedné z pěti částí Pásma Gazy - do nejjižnějšího Rafáhu. Bezpečno podle Guterrese v Pásmu Gazy ale není nikde, zničených nebo poškozených je v oblasti přes 60 procent obytných domů a boje z domovů vyhnaly 85 procent obyvatel. Guterres dnes o situaci hovořil k Radě bezpečnosti OSN, která měla dnes ráno (odpoledne SEČ) hlasovat o návrhu rezoluce požadujícím okamžité humanitární příměří. Hlasování o návrhu vypracovaném Spojenými arabskými emiráty však nakonec bylo podle agentury Reuters posunuto až na 23:30 SEČ.

Generální tajemník OSN se ve svém asi desetiminutovém projevu snažil ilustrovat, jak izraelská válečná kampaň proti hnutí Hamás dopadá na palestinské civilisty. Lidé se podle Guterrese tlačí v přeplněných humanitárních útočištích, drtivá většina trpí hladem, mnozí spí na zemi a nosí oblečení, které si nemohli převléknout za poslední dva měsíce.

8. prosince 2023 · 16:20

Palestinská samospráva podle Netanjahua není pro poválečné Pásmo Gazy řešením

Vláda palestinské samosprávy nad poválečným Pásmem Gazy podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua „není řešením“, píše deník Haarec. Netanjahu svým prohlášením reagoval na názor palestinského premiéra Muhammada Ištajji, který řekl agentuře Bloomberg, že izraelská ambice zlikvidovat hnutí Hamás je nerealistická a že islamistická skupina by se měla částečně podílet na poválečném uspořádání Pásma Gazy.

„Žádný Hamás nebude, my ho zlikvidujeme. A samotný fakt, že toto je návrh palestinské samosprávy, mě utvrzuje v přesvědčení, že palestinská samospráva není řešením,“ napsal Netanjahu na síti X.

8. prosince 2023 · 16:04

EU uvalila sankce na dva vysoce postavené členy ozbrojeného křídla Hamásu

Evropská unie dnes zařadila dva vysoce postavené členy ozbrojeného křídla radikálního palestinského hnutí Hamás na seznam teroristických organizací a jejich členů. EU je na seznam přidala kvůli jejich podílu na útoku na jih Izraele ze 7. října. Sankce jsou účinné ode dneška, uvedla EU v tiskové zprávě.

Na unijním seznamu teroristů se nově ocitl Muhammad Díf, který je od roku 2002 velitelem brigád Kásam, ozbrojeného křídla Hamásu, a také zástupce velitele stejné organizace Marván Ísa. S okamžitou platností jim byla zmrazena aktiva ve všech členských zemích EU. Všem subjektům v EU je rovněž zakázáno poskytovat jim finanční prostředky a zdroje.

8. prosince 2023 · 15:53

Příbuzní zavražděných Hamásem demonstrovali za demisi premiéra Netanjahua

Asi tři stovky lidí včetně těch, jejichž příbuzní byli zavražděni palestinským hnutím Hamás či uneseni do Gazy 7. října, dnes demonstrovaly v Jeruzalémě za odstoupení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Demonstrace se konala poblíž parlamentu, kde někteří příbuzní zavražděných přespávají ve stanu, který v noci začal hořet. Nikomu se nic nestalo. Podle organizátorů protestu ale stan zřejmě někdo úmyslně podpálil, bylo na něm heslo za demisi premiéra, informoval server The Times of Israel.

„Jak je možné, že premiér, za jehož vedení bylo zavražděno a uneseno dosud nejvíce Izraelců, dosud nerezignoval?“ zeptal se na demonstraci Ronni Neeman, jehož neteř zavraždili palestinští ozbrojenci 7. října na hudebním festivalu v izraelském pohraničí u Pásma Gazy. Ten den zaskočilo izraelské bezpečnostní složky několik tisíc palestinských ozbrojenců, kteří pronikli plotem z Pásma Gazy a povraždili v pohraničí na 1200 lidí a dalších asi 240 osob unesli.