Válka v Izraeli ONLINE: Představa Pásma Gazy bez Hamásu je mylná, uvedl šéf hnutí Haníja

Ismaíl Haníja (červen 2023).

Ismaíl Haníja (červen 2023). Zdroj: Reuters

Izraelci v Gaze
Zranění Palestinci v nemocnici v Chán Júnis
Dopady izraelského náletu na Chán Júnis v Pásmu Gazy (4. 12. 2023).
Dopady izraelského náletu na Chán Júnis v Pásmu Gazy (4. 12. 2023).
Izraelský voják během operace v Pásmu Gazy
56
Fotogalerie

Jakékoliv uspořádání v Pásmu Gazy bez radikálního palestinského hnutí Hamás je "mylná představa". Podle agentury Reuters to v televizním projevu prohlásil šéf této skupiny Ismáíl Haníja. Izraelští představitelé opakovaně uvedli, že jejich cílem je v odvetě za útok ze 7. října, při němž palestinští ozbrojenci zavraždili na 1200 lidí, zlikvidovat vládu Hamásu i její vojenské schopnosti.

 

Konflikt v Izraeli sledujeme v online přenosu níže:

V sobotu sedmého října pronikla komanda palestinské teroristické organizace Hamás z Pásma Gazy na území Izraele, kde zabila přes 1 400 lidí. Izrael radikály odrazil a reagoval nálety na Pásmo Gazy, které usmrtily přes 18 tisíc lidí. Podle izraelské vlády na území Izraele zemřelo od začátku útoku na 1500 teroristů napojených na organizaci Hamás.

V neděli osmého října vyhlásil Izrael oficiálně válečný stav a v průběhu následujících dní ustanovil tříčlennou vládu národní jednoty, v níž zasedá premiér Benjamin Netanjahu, opoziční lídr Benny Gantz a současný ministr obrany Joav Galant. Po odražení útoku Izrael zahájil totální blokádu Pásma Gazy, kde zároveň přerušil dodávky vody a elektřiny. Na hranici s oblastí umístil 35 izraelských praporů, z nichž každý čítal několik set vojáků. Celkově Izrael mobilizoval rekordních 360 tisíc rezervistů. Očekávaná ofenziva Izraele do Pásma Gazy je na spadnutí. Průběh událostí sledujeme v rámci online zpravodajství.

Setkání rodin s rukojmími v době příměří

Video placeholde
Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz • Izraelské ministerstvo zahraničí

Online přenos

Online přenos

4. prosince 2023 · 16:28

Před útokem Hamásu opustily hranici s Gazou dvě izraelské roty, tvrdí média

Dvě roty vojáků z brigády zvláštního nasazení izraelské armády, které byly během židovských svátků v září a říjnu nasazeny na hranici s Pásmem Gazy, byly odveleny na Západní břeh Jordánu pouhé dva dny před útokem radikálů z Hamásu na jižní Izrael ze 7. října. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI) s odkazem na zprávu izraelské veřejnoprávní stanice Kan.

Zhruba stovka speciálně vycvičených vojáků byla převelena do vesnice Huvára jižně od Nábulusu na okupovaném Západním břehu Jordánu poté, co se tam odehrál střelecký útok proti izraelské rodině, uvedla televizní stanice Kan. Tato komanda předtím na rozkaz operačního ředitelství působila u hranic s Pásmem Gazy a nebyla přitom součástí pravidelných sil izraelské armády, které zajišťovaly hraniční plot.

4. prosince 2023 · 13:14

Do jižní části Pásma Gazy vjely desítky izraelských tanků

Do jižní části Pásma Gazy na úrovni města Chán Júnis vjely desítky izraelských tanků, vojenských vozidel s vojáky, ale i buldozery, píše agentura AFP s odvoláním na svědky. Velitel izraelského obrněného sboru, brigádní generál Hišám Ibráhím, izraelskému armádnímu rozhlasu řekl, že jeho a další pozemní síly jsou blízko splnění svého válečného úkolu v severní části Pásma Gazy a operují i jinde na tomto palestinském území.

V neděli náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi potvrdil, že Izrael pozemní operaci rozšiřuje i na jih Pásma Gazy. V předchozích dnech přitom na sociálních sítích kolovaly záběry, podle nichž izraelské tanky zamířily na jih.

4. prosince 2023 · 10:43

Izraelská armáda v Pásmu Gazy provedla v noci 200 úderů na cíle Hamásu

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek provedla v Pásmu Gazy zhruba 200 úderů na infrastrukturu palestinského radikálního hnutí Hamás a že její pozemní operace v oblasti pokračuje. Zároveň oznámila, že v neděli padli další tři vojáci, čímž počet zabitých izraelských vojáků od zahájení pozemní operace v Pásmu Gazy koncem října vystoupil na 75.

Prohlášení Izraelských obranných sil uvádí, že vojáci zničili infrastrukturu Hamásu, která se nacházela uvnitř školy v Bajt Hanúnu na severu Pásma Gazy. Podle armády palestinští ozbrojenci objekt využívali k útokům na izraelské síly. Uvnitř areálu školy armáda podle svého prohlášení našla zbraně a dva vchody do tunelů, kde byly nastraženy výbušniny.

4. prosince 2023 · 10:41

Netanjahu bude souzen jako válečný zločinec, prohlásil Erdogan

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude kvůli pokračující ofenzivě v Pásmu Gazy souzen jako válečný zločinec, prohlásil podle agentury Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Pásmo Gazy je palestinské území, které bude vždy patřit Palestincům, řekl rovněž Erdogan v projevu na zasedání výboru Organizace islámské spolupráce (OIC) v Istanbulu. 

4. prosince 2023 · 10:04

Vystrčil a Pekarová Adamová dorazili do Izraele

Předseda Senátu Miloš Vystrčil a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová ráno přiletěli do Izraele vyjádřit svou politickou a morální podporu po útocích palestinského radikálního hnutí Hamás. Návštěva je jednodenní, předsedové obou komor českého parlamentu při ní navštíví místa na jihu Izraele, kde útočil Hamás 7. října.

Setkají se také s předsedou Knesetu Amirem Ohanou a předsedou izraelského zahraničního a obranného parlamentního výboru Julim Edelsteinem. Navštívit mají zraněné vojáky v místní nemocnici i zaměstnance české ambasády v Tel Avivu.

3. prosince 2023 · 19:40

Izrael rozšířil pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, potvrdila armáda

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi dnes potvrdil, že izraelské síly rozšiřují pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, píše deník The Times of Israel (ToI). Pozemní operace na severu tohoto území mezitím podle Haleviho pokračuje.

„Včera (v sobotu) a dnes jsme zabili velitele praporů Hamásu, velitele rot a mnoho operativců. A včera ráno jsme zahájili stejný postup na jihu Pásma Gazy,“ řekl Halevi vojákům v jižním Izraeli. Dodal, že operace na jihu Pásma Gazy nebudou o nic méně intenzivní než na severu a že nepřinesou menší výsledky. „Velitelé Hamásu budou čelit Izraelským obranným silám všude,“ prohlásil Halevi a dodal, že armáda „prohlubuje své úspěchy“ na severu Pásma Gazy.

Na neověřených záběrech, které v uplynulých dnech kolovaly na sociálních sítích, jsou vidět izraelské tanky v jižní části Pásma Gazy, severně od Chán Júnisu. Hamás rovněž tvrdí, že se v oblasti střetl s izraelskými vojáky.

Zhruba dva miliony lidí, tedy téměř všichni obyvatelé Pásma Gazy, se nyní nacházejí na jihu tohoto území. Na sever ani do sousedního Egypta nemohou, takže jejich pohyb je omezen na oblast o rozloze 220 kilometrů čtverečních.

3. prosince 2023 · 10:20

Izraelské letectvo pokračuje v úderech na cíle v Pásmu Gazy

Izraelské letectvo v noci na dnešek pokračovalo v úderech na tunely, velitelská centra, muniční sklady a další cíle v palestinském Pásmu Gazy, které souvisí s tamními islamistickými skupinami v čele s hnutím Hamás. Armáda také nadále pomocí evakuační mapy nabádá civilní obyvatelstvo, aby se vyhýbalo aktivním bojovým zónám.

Izraelská armáda v ranní zprávě podle ToI uvedla, že také její námořnictvo ostřelovalo cíle spojené s Hamásem, včetně vojenské infrastruktury, plavidel, která Hamás používá, a skladů zbraní. Vedle toho také zlikvidovala „teroristickou buňku“ pomocí dronu naváděného pozemními jednotkami. Deník Haarec upřesnil, že při útoku dronu bylo zabito sedm členů Hamásu.

Hamásem ovládané ministerstvo vnitra v Pásmu Gazy uvedlo, že při izraelské razii na dům východně od Rafáhu v jižní části pásma přišlo o život sedm Palestinců a několik dalších bylo zraněno.

Mluvčí izraelské armády vyzval v arabštině obyvatele některých částí Chán Júnisu, města v jižní části Pásma Gazy, aby se přesunuli do určených bezpečných zón. Na síti X zveřejnil aktualizovanou mapu vyznačující rizikové sektory města s doporučeným směrem evakuace. S cílem ochránit civilisty armáda vytvořila už v pátek, kdy skončilo týdenní příměří mezi Izraelem a Hamásem, on-line mapu, která rozděluje Pásmo Gazy na stovky malých očíslovaných parcel, a vyzvala obyvatele, aby si zjistili číslo své lokality pro případ nutné evakuace.

2. prosince 2023 · 21:51

Tým vyjednavačů izraelské tajné služby Mossad dnes dostal pokyn vrátit se do vlasti z Kataru, protože se jednání o prodloužení příměří dostala do slepé uličky.

Napsal to zpravodajský web The Times of Israel (ToI) s odvoláním na prohlášení úřadu předsedy izraelské vlády Benjamina Netanjahua. Zástupce šéfa palestinského radikálního hnutí Hamás Sálih Arúrí dnes večer televizi Al-Džazíra řekl, že skupina nepropustí další rukojmí, pokud nebude prodlouženo příměří a pokud Izrael neosvobodí všechny palestinské vězně.

Předák Hamásu zároveň tvrdí, že zbývající rukojmí jsou izraelští vojáci a Izraelci, kteří absolvovali vojenskou službu. To však neodpovídá tvrzení Izraele, podle něhož jsou v Pásmu Gazy stále zadržovány ženy. "Nechme válku probíhat. Toto rozhodnutí je konečné. Nebudeme v tom dělat kompromisy," prohlásil Arúrí.

2. prosince 2023 · 20:10

Tisíce lidí se dnes v ulicích Paříže zúčastnily další manifestace na podporu palestinského lidu. Demonstranti vyzývali k trvalému příměří v konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás a odsuzovali údajnou genocidu páchanou Izraelem na Palestincích, informovala agentura AFP. Propalestinské demonstrace se sešly také v několika německých městech.

"Všichni jsme děti Gazy," skandovali demonstranti v Paříži den poté, co izraelská armáda obnovila bombardování Pásma Gazy po týdnu příměří s Hamásem. To umožnilo propustit některé rukojmí zadržované islamisty a také skupiny Palestinců z izraelských věznic.

2. prosince 2023 · 19:04

Tým vyjednavačů izraelské tajné služby Mossad dnes dostal pokyn vrátit se do vlasti z Kataru, protože se jednání o prodloužení příměří dostala do slepé uličky. Napsal to zpravodajský web The Times of Israel (ToI) s odvoláním na prohlášení úřadu předsedy izraelské vlády Benjamina Netanjahua. Zástupce šéfa palestinského radikálního hnutí Hamás Sálih Arúrí dnes večer televizi Al-Džazíra řekl, že skupina nepropustí další rukojmí, pokud nebude prodlouženo příměří a pokud Izrael neosvobodí všechny palestinské vězně.

Předák Hamásu zároveň tvrdí, že zbývající rukojmí jsou izraelští vojáci a Izraelci, kteří absolvovali vojenskou službu. To však neodpovídá tvrzení Izraele, podle něhož jsou v Pásmu Gazy stále zadržovány ženy. "Nechme válku probíhat. Toto rozhodnutí je konečné. Nebudeme v tom dělat kompromisy," prohlásil Arúrí.

2. prosince 2023 · 17:55

Tisíce lidí se dnes v ulicích Paříže zúčastnily další manifestace na podporu palestinského lidu. Demonstranti vyzývali k trvalému příměří v konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás a odsuzovali údajnou genocidu páchanou Izraelem na Palestincích, informovala agentura AFP.

"Všichni jsme děti Gazy," skandovali demonstranti den poté, co izraelská armáda obnovila bombardování Pásma Gazy po týdnu příměří s Hamásem, které umožnilo propuštění některých rukojmích držených islamisty a také Palestinců z izraelských věznic.

Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenské operace v reakci na útok Hamásu ze 7. října, který si vyžádal na 1200 životů, z většiny civilistů. Podle úřadů ovládaných Hamásem si izraelská ofenziva v Pásmu Gazy vyžádala více než 15.200 obětí.

2. prosince 2023 · 17:17

Do Pásma Gazy dnes přejely z Egypta přes hraniční přechod v Rafáhu první kamiony s humanitární pomocí od pátečního rána, kdy skončil klid zbraní mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Informoval o tom server The Times of Israel s odvoláním na vyjádření palestinského Červeného půlměsíce, jenž uvedl, že od svých egyptských partnerů obdržel první kamiony s pomocí. Bezpečnostní odbavení humanitárního konvoje později potvrdil také mluvčí izraelské armády.

Agentura Reuters už dříve s odvoláním na své zdroje z egyptských bezpečnostních kruhů uvedla, že humanitární konvoj překročil hranici v Rafáhu a zamířil k izraelským kontrolám předtím, než mohl pokračovat v cestě dále na území Pásma Gazy. Podle Reuters projely přes přechod v Rafáhu dvě cisterny s palivem a 50 kamionů s humanitární pomocí.

2. prosince 2023 · 16:04

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes uvedl, že Francie je hluboce znepokojena obnovením bojů v Pásmu Gazy, a oznámil, že poletí do Kataru, aby přispěl k uzavření nového příměří, které by mělo předcházet trvalému klidu zbraní. Informuje o tom agentura Reuters.

Prezident svoji nadcházející cestu ohlásil na tiskové konferenci na klimatickém summitu COP28 v Dubaji. Nynější vývoj v Pásmu Gazy podle Macrona vyžaduje zdvojnásobení snah dosáhnout trvalého příměří a propuštění všech rukojmích unesených palestinskými ozbrojenci během útoku na Izrael 7. října.

Macron také poznamenal, že izraelský cíl zlikvidovat Hamás by mohl vyústit v deset let trvající válku. Docílení "naprostého zničení Hamásu" by znamenalo, že "válka potrvá deset let," řekl francouzský prezident na tiskové konferenci na okraj COP28. "Tento záměr je třeba vyjasnit," dodal.

2. prosince 2023 · 14:40

Do Pásma Gazy dnes přejely z Egypta přes hraniční přechod v Rafáhu první kamiony s humanitární pomocí od pátečního rána, kdy skončil klid zbraní mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Informoval o tom server The Times of Israel s odvoláním na vyjádření palestinského Červeného půlměsíce, jenž uvedl, že od svých egyptských partnerů obdržel první kamiony s pomocí.

Informaci přinesla také agentura Reuters s odvoláním na své zdroje z egyptských bezpečnostních kruhů, podle nichž nyní humanitární konvoj zamíří ke kontrole, než bude pokračovat v cestě dále na území Pásma Gazy. Podle zdrojů Reuters překročily přechod v Rafáhu dvě cisterny s palivem a 50 kamionů s humanitární pomocí.

2. prosince 2023 · 13:48

Tým izraelské tajné služby Mossad dnes jednal se zprostředkovateli v Kataru o dalším přerušení bojů v Pásmu Gazy. Uvádí to zdroj agentury Reuters.

Rozhovory zprostředkované Katarem se podle Reuters týkaly možného propuštění nových kategorií izraelských rukojmích kromě žen a dětí. Zaměřily se také na parametry klidu zbraní, které se podle zdroje lišily od dohody o příměří, které skončilo v pátek.

Příměří, které začalo 24. listopadu, předpokládalo, že Hamás propustí izraelské ženy a děti zajaté 7. října výměnou za propuštění Palestinců, včetně žen, držených v izraelských věznicích. Klid zbraní trval týden a byl dvakrát prodloužen. Z toho, že prodloužit ho potřetí už se nezdařilo, se vzájemně viní Izrael a palestinské militantní hnutí Hamás.

2. prosince 2023 · 12:49

Jeden bojovník Hizballáhu byl dnes zabit při izraelských úderech na jihu Libanonu, uvedlo podle agentury Reuters toto libanonské šíitské hnutí. Dodalo, že odpálilo na izraelské pozice rakety. Izraelská armáda předtím podle listu Haarec uvedla, že v noci zasáhla na jihu Libanonu teroristické komando, které odpalovalo střely na severní území Izraele.

Mluvčí mírové mise OSN v Libanonu (UNIFIL) agentuře Reuters sdělil, že při ranním ostřelování z Izraele se ozvaly výbuchy v blízkosti ústředí UNIFIL u pobřežního města Nakura. Izraelská armáda uvedla, že oblast ostřelovala jako varování poté, co zde zaznamenala "neobvyklou aktivitu".

2. prosince 2023 · 11:40
2. prosince 2023 · 10:00
2. prosince 2023 · 08:00

Z Pásma Gazy jsou v noci na dnešek hlášeny těžké boje. Zaměřují se na oblast měst Gaza na severu a Chán Júnis na jihu tohoto úzkého pobřežního pásma, informoval server deníku The Times of Israel. Agentura Reuters s odvoláním na Damašek zase napsala, že Izrael zaútočil také na cíle v Sýrii.

Izraelská televize Channel 12 uvedla, že na Chán Júnis se pozornost armády soustředí kvůli zpravodajským informacím, že by zde mohli být někteří z vedoucích představitelů palestinského radikálního hnutí Hamás, které 7. října překvapivě zaútočilo na Izrael, přičemž zemřelo kolem 1200 lidí.

1. prosince 2023 · 20:27

Izrael sdělil arabským zemím, že chce v Gaze po válce vytvořit nárazníkovou zónu

Izrael chce v Pásmu Gazy po skončení války s hnutím Hamás vytvořit nárazníkovou zónu, která by zabránila budoucím útokům. O svém plánu již informoval své sousedy, Egypt a Jordánsko, i Spojené arabské emiráty, s nimiž v roce 2020 normalizoval vztahy. Informovala o tom agentura Reuters odkazem na své regionální zdroje. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua „chce toto nárazníkové pásmo mezi Gazou a Izraelem od severu k jihu, aby zabránila jakémukoli pronikání Hamásu nebo jiných ozbrojenců do Izraele či jejich útokům,“ uvedl jeden ze tří zdrojů.

1. prosince 2023 · 19:30

Média: Příměří selhalo, protože Hamás nechce propustit zbývající ženy

Dočasné příměří v Pásmu Gazy v pátek ráno podle izraelských činitelů skončilo proto, že palestinské hnutí Hamás odmítlo propustit deset žen, které zadržuje jako rukojmí, a místo toho se snažilo vyjednávat o propuštění mužů, uvedl server Walla. Počínání palestinských teroristů přitom podle něj bylo v rozporu s dohodou o klidu zbraní, podle níž měl Hamás nejprve propustit všechny ženy a děti výměnou za až devítidenní klid zbraní.

1. prosince 2023 · 17:37

Praha zakázala propalestinskou demonstraci kvůli protiizraelskému heslu

Pražský magistrát zakázal propalestinskou demonstraci, protože byla zaměřena na obhajobu protiizraelského hesla. Jde o heslo „From the River to the Sea Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná). Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že provolávání tohoto hesla může být považováno za trestný čin. Magistrát v odůvodnění zrušení akce na úřední desce napsal, že toto heslo poukazuje na zničení Izraele. 

1. prosince 2023 · 17:22

USA pokračují v úsilí o prodloužení příměří mezi Izraelem a Hamásem

Spojené státy stále spolupracují s Izraelem, Egyptem a Katarem na prodloužení humanitárního příměří v Pásmu Gazy a americký prezident Joe Biden se bude nadále intenzivně angažovat v úsilí o osvobození dalších rukojmích. Podle agentury Reuters to uvedl mluvčí Bílého domu poté, co dnes v ranních hodinách skončil klid zbraní a znovu propukly boje mezi Izraelem a hnutím Hamás. O budoucnosti Gazy v pátek jednal šéf americké diplomacie Antony Blinken s představiteli arabských států.

1. prosince 2023 · 17:18

V zajetí v Pásmu Gazy zemřel 85letý Izraelec zadržovaný od 7. října Hamásem

Pětaosmdesátiletý Izraelec Arje Zalmanovič, kterého 7. října zajala palestinská teroristická organizace Hamás, je po smrti. Informoval o tom list The Times of Israel, podle nějž úmrtí rukojmího potvrdil kibuc Nir Oz, kde muž žil. List Haarec píše, že Zalmanovičovi bylo 86 let a že byl vůbec nejstarším izraelským rukojmím. Hamás v polovině listopadu zveřejnil video se Zalmanovičem, na němž Izraelec vypadal nemocný. Palestinští radikálové později oznámili, že zemřel na infarkt během izraelského ostřelování oblasti, kde byl zadržován.

1. prosince 2023 · 17:00

Hizballáh tvrdí, že zaútočil na izraelské síly u libanonské hranice

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh v pátek prohlásilo, že ostřelovalo pozice izraelské armády na libanonsko-izraelské hranici při útoku na podporu Palestinců v Pásmu Gazy poté, co znovu propukly boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Informovala o tom agentura Reuters, podle které skupina před útoky varovala, že je ostražitá a připravená jednat.

1. prosince 2023 · 16:27

Izrael plánuje dlouhou válku a jeho cílem je zabít tři hlavní lídry Hamásu

Probíhající izraelská vojenská operace v Pásmu Gazy potrvá nejméně rok, možná i déle, přičemž nejintenzivnější pozemní ofenziva bude pokračovat až do začátku roku 2024. K hlavním cílům izraelské armády patří zabít tři hlavní vůdce palestinské teroristické organizace Hamás, kterými jsou Jahjá Sinvár, Muhammad Dajf a Marwan Issa, dále dosáhnout nad Hamásem „rozhodujícího vítězství“ a zbavit ho kontroly nad Gazou. S odvoláním na zdroje, obeznámené se strategií Izraele o tom v pátek napsal britský deník The Financial Times

1. prosince 2023 · 16:15
1. prosince 2023 · 15:33

Hizballáh tvrdí, že je po obnovení bojů mezi Izraelem a Hamásem ostražitý

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh v pátek prohlásilo, že je po obnovení bojů mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás ostražité a připravené. Informovala o tom agentura Reuters, podle které konec příměří mezi Izraelem a Hamásem vyvolal obavy, že by znovu mohly propuknout střety i na izraelsko-libanonské hranici.

1. prosince 2023 · 15:09

V Pásmu Gazy je nadále zadržováno 137 rukojmích, uvedl mluvčí izraelské vlády

V Pásmu Gazy je dál zadržováno 137 lidí unesených z Izraele při vpádu teroristů z palestinského hnutí Hamás a dalších islamistických skupin do země 7. října. Hamás během týdenního příměří, které v pátek skončilo, 110 rukojmích propustil. Informoval o tom server listu The Times of Israel (ToI) s odkazem na vyjádření mluvčího izraelské vlády.

1. prosince 2023 · 13:30

Reuters: Přes přechod v Rafáhu přestaly do Pásma Gazy přejíždět kamiony s pomocí

Přes hraniční přechod v Rafáhu mezi Egyptem a Pásmem Gazy přestaly po dnešním obnovení bojů mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás přejíždět kamiony s humanitární pomocí a palivem pro obyvatele pásma. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na egyptské zdroje z bezpečnostních a humanitárních kruhů. Dnes ráno vypršelo po týdnu příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás a izraelská armáda v Pásmu Gazy obnovila vojenské operace a vzdušné údery.