Advokát Láska chce vypovídat o DPP, žádá o povolení mluvit

Soupravy metra od společnosti Siemens.

Soupravy metra od společnosti Siemens. Zdroj: DPP

Advokát Václav Láska, který pro magistrát vypracoval právní analýzu problematických smluv pražského dopravního podniku (DPP), požádal vedení DPP o zbavení mlčenlivosti vůči orgánům činným v trestním řízení. S výsledky své analýzy a podanými trestními oznámeními chce seznámit dozorčí radu a představenstvo DPP příští týden.

Láska dnes navrhl ukončení smluvního vztahu mezi ním a DPP a zároveň požádal o zbavení mlčenlivosti vůči orgánům činným v trestním řízení.

Za DPP se dnešního jednání zúčastnila předsedkyně představenstva a zastupující generální ředitelka Magdalena Češková, místopředseda představenstva Petr Blažek a předseda dozorčí rady Jiří Nouza. Rozhodnutí o zbavení mlčenlivosti musí učinit představenstvo společnosti, uvedla mluvčí podniku Tereza Krásenská.

Láska, který pracuje pro nevládní organizace Transparency International, ve své analýze rozkryl strukturu, v jejímž rámci byly v podniku uzavírány nevýhodné a nevypověditelné smlouvy s předem vytypovanými nebo účelově vytvořenými dodavateli. Promyšlenou strukturu podle analýzy tvořily tři okruhy lidí, konkrétní jména ale Láska nemohl zveřejnit, protože je vázán mlčenlivostí.

Na základě analýzy podal dopravní podnik v minulých dnech několik trestních oznámení. Po nich ale představenstvo kvůli údajným manažerským pochybením odvolalo tehdejšího generálního ředitele Vladimíra Liche, který podání trestního oznámení inicioval.