Advokát: Nagyová s politiky nejednala za vládu, ale jako kamarádka

Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ctk

Jen „jako kamarádka“. V takové roli podle svého advokáta Eduarda Bruny domlouvala schůzky s politiky obviněná tajemnice Petra Nečase Jana Nagyová. Nevystupovala tehdy prý jako zástupkyně Úřadu vlády. I to zaznělo při dnešním téměř šestihodinovém výslechu, který s Nagyovou vedli vyšetřovatelé v Ostravě. Okolo 14. hodiny policisté výslech přerušili, pokračovat by měl příští týden.

„Odposlechy jsme ještě neprobírali. Nyní máme 38 až 40 stran materiálu. To je opravdu hodně materiálu,“ řekl Bruna. Dodal, že další termín výslechu znám není. „To nám neřekli. Snad někdy příští týden,“ uvedl obhájce. Kvůli podrobné výpovědi musel být odložen výslech dalšího obviněného Romana Bočka v Brně. Advokáti některých obviněných se také domnívají, že vyslechnut by měl být i premiér v demisi Petr Nečas.

Advokát Romana Bočka: Samozřejmost politických dohod vyplývá z ústavního systému

Výslechu se účastnil i advokát Petr Toman, jehož klientem je spoluobviněný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Z textu policejního obvinění vyplývá, že Nečas slíbil trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Nagyová a Boček jej k tomu údajně naváděli. Toman řekl, že podle něj z výslechu Nagyové vyplývá, že všechna jednání souvisela s kongresem ODS, volbou vedení strany a příjímáním zákonů. „Bylo naprosto popřeno, že by za odstoupení nebo nehlasování, nebo naopak hlasování byly nabízeny jakékoliv funkce, nebo že by tento krok byl podmíněn jakoukoliv výhodou,“ řekl Toman.

Jednání Nagyové se prý netýkalo žádných úplatků a byla to standardní politická jednání, uvedl Toman. „Jsem přesvědčen, že policie zasahuje do oblasti politiky a dohody, jejichž samozřejmost vyplývá z ústavního systému,“ dodal. Nagyová se vyjadřovala také k policejním odposlechům a sms zprávám, které vyšetřovatelé uvádějí jako důkazy. „Vysvětlila je velmi logicky a pochopitelně,“ uvedl právník.

Jak mělo údajné uplácení „rebelů“ ODS probíhat? Čtěte policejní dokument exkluzivně na E15.cz:

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

Boček odmítá, že by udělal cokoliv trestného, stejně jako svou roli, jak ji popisuje obvinění. „Nemohl nikomu nic slíbit ani nabídnout, protože tyto možnosti neměl. Je absurdní, aby k něčemu naváděl premiéra. Konstrukce v případě pana Bočka je zcela absurdní a vycucaná z prstu,“ řekl Toman.

O Nagyové se mluví jako o vlivné Nečasově spolupracovnici. Středem zájmu policie i médií se stala kvůli skandálu, při němž údajně mimo jiné zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky. Premiér se rozvádí.

Nagyová podle policie také stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a vládní koalicí. Trojice tehdejších poslanců ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů, čímž umožnili schválení daňového balíčku Nečasova kabinetu. Fuksu a Tluchoře kvůli tomu policie vzala v sobotu do vazby. V neděli tam putoval i Šnajdr. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí až pět let vězení. Je v ostravské vazební věznici. Podle dostupných informací tam jsou i exposlanci Fuksa a Šnajdr. Ve Vazební věznici Olomouc je podle olomouckého Deníku Tluchoř a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. V Brně je ve vazbě podle advokáta Tomana Boček.

Ve vazbě skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, jeho současný šéf Milan Kovanda byl také obviněn. Stíhán je ale na svobodě.

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity