Advokát Pokorný žaluje Besta. Sobotkův muž ovlivnil mýtný tendr, tvrdil publicista

Radek Pokorný

Radek Pokorný Zdroj: profimedia

Erik Best
2
Fotogalerie

Spor mezi publicistou Erikem Bestem a advokátem Radkem Pokorným vstupuje do nové fáze. Pokorného žalobou na zakladatele portálu FS Final Word se ve středu bude v prvním jednání zabývat Městský soud v Praze 2. Známý právník blízký expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi se tímto způsobem brání Bestovu tvrzení, že měl na objednávku společnosti Kapsch zařídit ve spolupráci se šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem zrušení tendru na výběr mýtného. 

Bestův advokát Ivan Houfek chce jako svědky v případu předvolat současné i minulé politické špičky. „Lidé, kteří věřili, že se svět nikdy nezmění, jsou teď vlečeni změtí událostí. Vůbec poprvé se bude před soudem otevřeně mluvit o zákulisních praktikách posledních 15 let. Pokud to soudce připustí, našim prvním svědkem proti Pokornému nebude nikdo jiný než Bohuslav Sobotka,“ uvedl na svém portálu Best.

Kromě expremiéra chce žalovaná strana předvolat také dalšího bývalého předsedu vlády Jiřího Paroubka, ředitele společnosti Kapsch Karla Feixe, bývalého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, současného šéfa rezortu dopravy Dana Ťoka či předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje, uvedl v tiskovém prohlášení Houfek.

Pokorný se od publicisty Erika Besta a vydavatele FS Final Word, společnosti E.S. Best s.r.o. domáhá celkového odškodnění 400 tisíc a definitivního stažení příslušného článku. Ten se na webu FS Final Word objevil 26. října loňského roku. Posléze byl text na základě předběžného opatření ze stránek odstraněn.

Soud tím však stanovisko k důvodnosti samotné žaloby nezaujal. „Z právního úhlu pohledu se zjevně jedná o bezprecedentní útok na svobodu slova s ne dosti opodstatněným poukazem na ochranu osobnosti žalujících," tvrdí Bestův advokát. 

„Uveřejněný článek, jakož i tvrzení v něm obsažená, považuji za hrubě nepravdivá, urážlivá, pomlouvačná a osočující,“ reagoval ihned po zveřejnění článku Pokorný v předžalobní výzvě. „Já ani Advokátní kancelář Pokorný, Wagner a partneři nezastupuje a ani nijak nespolupracujeme se společnostmi ze skupiny Kapsch v rámci probíhajícího zadávacího řízení ohledně systému elektronického mýtného,“ dodal Pokorný.