Altner podal druhý návrh na zablokování účtů ČSSD

Zdeněk Altner (vlevo)

Zdeněk Altner (vlevo) Zdroj: ctk

Bývalý advokát Zdeněk Altner podal v pondělí znovu návrh na zablokování peněz na účtech ČSSD, který předtím soud z formálních důvodů zamítl. Altner, kterému strana přes pravomocné rozhodnutí soudu zatím nechce zaplatit skoro 338 milionů korun za zastupování v případu Lidového domu, tentokrát podle něj splnil všechny formální podmínky návrhu na vydání předběžného opatření, takže by se jím měl soud zabývat.

Veselý již také připravuje vyjádření k dovolání, kterým se sociální demokracie proti rozhodnutí brání. Obvodní soud pro Prahu 1 Altnerův páteční návrh zamítl z formálních důvodů, protože nezaplatil jistinu 10 tisíc korun. Altner však uvedl, že jistinu v jednodenní lhůtě složil a soud rozhodl předčasně. „Pan Altner to předběžné opatření podal už z opatrnosti znovu, tentokrát jsou splněny formální podmínky, teď už se s tím soud bude zabývat, ale je otázka, jak to vyhodnotí,“ řekl Veselý.

Přijetí nového návrhu potvrdila mluvčí obvodního soudu Alena Novotná. „Zatím k tomu návrhu není přiřazena platba, kterou včera v hotovosti provedl (Altner) na pokladně, ale víc k tomu zatím říkat nemůžu, to posoudí soudce, který to dostal přiděleno,“ uvedla Novotná. Lhůta k rozhodnutí podle ní vyprší soudu příští pondělí.

Předběžné opatření je však podle Altnerova právníka Václava Veselého druhotná záležitost. „Není na to, aby platili, ale aby nevyváděli peníze z účtů, aby bylo co exekuovat. Nemá to jiný význam,“ řekl.

V nejbližších dnech by mohly přijít i další kroky, které ale nechtěl Veselý z taktických důvodů upřesnit. „Je poměrně složité to připravit, aby to nedopadlo jako s tím předběžným opatřením. Je to otázka velice krátkého času, může to být za hodinu, nebo za několik dní,“ vysvětlil.

Exekuce jako součást taktiky

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Sociální demokraté se obávají toho, že když peníze pošlou na Altnerovo švýcarské konto, definitivně o ně přijdou, i když jim dá Nejvyšší soud alespoň částečně za pravdu.

Právníci ČSSD podle Veselého ústy mediálního zástupce Jiřího Chvojky v pondělí prozradili svou taktiku, tedy nechat Altnera peníze vymáhat exekučně, zaplatit exekutorovi a pak zkusit zabrzdit vykonávací řízení. „Oni tu taktiku jasně řekli, ale to neznamená, že nebudeme nepodávat návrh na exekuci,“ řekl Veselý.

Advokát zároveň již pracuje na vyjádření k dovolání. „Máme tam lhůtu, ve lhůtě se musíme vyjádřit. Lhůta je přiměřená složitosti té věci, nechci ji specifikovat,“ uvedl Veselý.

Bývalý advokát Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Navíc musí strana uhradit náklady řízení ve výši 816 tisíc korun.