Americký lékař nakažený ebolou se v New Yorku uzdravil

Boj proti Ebole

Boj proti Ebole Zdroj: CTK/AP

Americký lékař Craig Spencer, který po návratu do vlasti z africké Guineje onemocněl ebolou, se uzdravil a nyní smí opustit nemocnici na Manhattanu, kde se léčil. V noci na úterý o tom s odvoláním na zdravotnické úřady informovala agentura AP.

Testy podle odborníků ukázaly, že Spencer již v krvi nemá nebezpečný virus krvácivé horečky. Ten byl u něj poprvé zjištěn 23. října, tedy jen několik dní poté, co se vrátil z Afriky, kde jako člen týmů organizace Lékaři bez hranic pomáhal s léčbou nakažených ebolou.

Zprávy o Spencerově nakažení vyvolaly obavy z možného šíření infekce. Guvernéři států New York a New Jersey v reakci na to vyhlásili povinnou karanténu v délce 21 dní pro všechny zdravotníky, kteří se do USA vracejí z humanitárních misí proti ebole. K nim se následně přidalo několik dalších států.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti infekci neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, několik nadějných preparátů však lékaři testují. Podle WHO se ebolou nakazilo již více než 13 tisíc lidí a zhruba 5000 už nemoci podlehlo. Takřka všechny případy úmrtí připadají na Sierru Leone, Guineu a Libérii.