ANO a ČSSD vedou spory o růst minimální mzdy

Mministryně financí Alena Schillerová

Mministryně financí Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová žádá další analýzy dopadů na podnikatele. ČSSD trvá na růstu o 1200 korun od příštího roku.

Koalici dál rozděluje spor o navýšení minimální mzdy od příštího ledna, o němž rozhoduje jen vláda. Zatímco ANO by nejnižší výdělek zvedlo o tisícikorunu, ČSSD o 1200 korun. Sociální demokraté původně trvali na patnácti stech korun, které požadovaly odbory. Odborníci připomínají, že letošní ziskovost českých firem je nejnižší od roku 1999 právě kvůli vysokým mzdám.

„Když se podíváme na procentní nárůst průměrné mzdy, tak odpovídá asi osmiprocentnímu nárůstu. Tisícovka také,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Přidání o 1200 korun by podle ní představovalo zvýšení téměř o deset procent, o 1500 korun pak o dvanáct procent. Minimální mzdu pobírá asi 150 tisíc lidí.

Ministerstva práce a financí připraví výhled dalšího růstu výdělků v příštích letech. „Vláda se podívá na to, kterou skupinu podnikatelů růst minimální mzdy zasáhne a jakou formou,“ dodala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (ANO).

Hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda míní, že růst mezd je ve střednědobém hledisku neudržitelný. „V případě pracovníka s nejnižším výdělkem by navýšení o půldruhého tisíce pro jeho zaměstnavatele znamenalo dodatečné náklady 24 tisíc ročně,“ uvedl a připomněl, že tyto peníze by částečně skončily ve státní pokladně. „Takže stát na zvyšování minimální mzdy také dost vydělá,“ podotkl.

„Nekončící tlak odborů a části politiků na další růst platů a mezd je hrou s ohněm,“ dodal.