Růst minimální mzdy nemá na zaměstnanost vliv, uvádí americká studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Protesty za vyšší minimální mzdu
2
Fotogalerie

Zvýšení minimální mzdy v šesti amerických městech nemělo dopad na zaměstnanost, zjistila studie univerzity v Berkeley, na kterou upozornila agentura Bloomberg.

Ekonomové z Berkeley zkoumali údaje ze šesti velkých měst, která jako první ve spojených státech zvýšila minimální mzdu nad 10 dolarů za hodinu. Jedná se o Washington, Chicago, San Jose, Seattle, Oakland a San Francisco.

První série výzkumů proběhla v Seattlu, který zavedl zvýšení minimální mzdy jako jeden z prvních. Výsledky výzkumu ukázaly, že zvýšení minimální mzdy nemá „významné dopady na zaměstnanost“. Podle odhadů vědců její pokles dosahuje nanejvýše 0,3 procenta.

Podobnou studii ale s opačným výsledkem vytvořili loni ekonomové z Washingtonské univerzity. Zvýšení mezd v Seattlu vedlo podle jejich výzkumu ke snížení počtu pracovních míst. Výzkumníci z Berkeley nicméně upozorňují, že studie washingtonské instituce nezohlednila celkový vývoj zaměstnanosti v Seattlu. V té době se řada zaměstnanců přesunula do vyšší platové třídy.

V další části výzkumu se autoři soustředili na situaci v pohostinství, kde jsou platy dle jejich mínění tristní. V tomto odvětví si pracovníci, kteří pracují pro většího zaměstnavatele, vydělají po zvýšení minimální mzdy nad deset dolarů průměrně o 1,3 až 2,5 procenta za týden více, zjistili autoři studie.

„Systém funguje přesně tak, jak politici zamýšleli,“ řekl spoluautorka studie Sylvia Allegretová. Podle ní se na zvýšení minimální mzdy připravují i další města a státy.

Výzkumníci očekávají, že se v důsledku nové politiky zvednou platy až třiceti procentům zaměstnanců ve městech, která minimální mzdu zvýší. V některých odvětvích a regionech dojde ke zvýšení dokonce u padesáti procent pracovníků.

Federální minimální mzda byla od roku 2009 7,25 dolarů za hodinu, ale státy a města si po sérii protestů a stávek začaly určovat vlastní platové podmínky. Newyorští zaměstnavatelé, kteří mají více než 11 zaměstnanců, musí svým pracovníkům platit minimálně 13 dolarů za hodinu. Od prosince to bude ještě o dva dolary více.

V Česku by se minimální mzda měla od ledna zvednout na 13 700 korun měsíčně ze současných 12 200 korun. Proti zvyšování minimální mzdy se staví zaměstnavatelé, kteří říkají, že by se neměla zvýšit o více než 800 korun. Zvyšování minimální mzdy není dobré řešení ani podle některých ekonomů.