ANO dostalo pokutu za Babišovu knihu

Andrej Babiš, O čem sním

Andrej Babiš, O čem sním Zdroj: profimedia.cz

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
4
Fotogalerie

Hnutí ANO dostalo od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu 31 tisíc korun za knihu předsedy Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím. O pokutě pro politický subjekt za porušení pravidel volební kampaně informoval předseda úřadu Vojtěch Weis, konkrétní subjekt neuvedl. Části výtisku chyběly informace o zadavateli a zpracovateli.

Úřad udělil za porušení pravidel kampaně i druhou pokutu 27 tisíc korun nekandidujícímu spolku, který se do kampaně zapojil bez předchozí registrace na zvláštním registru úřadu. Pokuta je pravděpodobně udělena v souvislosti s propagací filmu Selský rozum a knihy Žlutý baron, které jsou kritické vůči Babišovi a na kterých se podílel šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka. Autoři filmu a knihy založili k usnadnění organizace propagačního turné spolek Svoboda projevu. Úřad v tom však spatřoval zapojení do předvolební kampaně. Patočka napsal, že zatím o ničem neví.

Proti rozhodnutí lze podat jen správní žalobu k soudu. Oba subjekty musejí zaplatit i tisíc korun náklady řízení. "Předseda kandidujícího subjektu propagoval a rozdával volební materiál, jehož první verze neobsahovala povinné údaje," komentoval Weis v tiskové zprávě pokutu pro politickou stranu.

Pokuta mohla být až 100 tisíc korun. Výše sankce vzala v potaz nápravu ihned po zjištění obviněného, že úřad považuje materiál za součást volební kampaně. Vořechovský řekl, že pochybení se týkalo prvních 30 tisíc výtisků knihy z celkových 300 tisíc.

Ve druhém případě dostal pokutu spolek, který nekandidoval, ale zapojil se podle úřadu do kampaně. "Zadal novinovou inzerci celkem pro 61 besed v době od května do července na různých místech ve všech krajích České republiky, které byly spojené s projekcí dokumentárního filmu a prodejem knihy týkající se předsedy subjektu kandidujícího ve volbách do Sněmovny," uvedl Weis.

Spolek se podle něj provinil i tím, že bez předchozí registrace zadal 22 kusů plakátů s kampaní v Českých Budějovicích. Pokuta mohla být rovněž až 100 tisíc korun, stanovená výše podle Weise plní preventivní funkci s ohledem na rozsah účasti v kampani.

Proti rozhodnutí úřadu nelze podat rozklad ani jej přezkoumat v přezkumném řízení. Lze proti němu podat jen správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně ve lhůtě dvou měsíců ode dne oznámení rozhodnutí. Podání žaloby nemá odkladný účinek.