ANO prosadilo do čela sněmovny Vondráčka. Získal 135 hlasů

Radek Vondráček

Radek Vondráček Zdroj: profimedia

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Poslanecká sněmovna (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Ke zvolení nominanta hnutí Andreje Babiše pomohli i Piráti. Pravicoví poslanci a socialisté se tajného hlasování nezúčastnili, nebo byli proti. 

Nepřiznaná koalice ANO, hnutí Tomia Okamury a komunistů začala fungovat. Jejími hlasy byl nejprve zvolen šéfem mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM). A následně třetí nejvyšší ústavní činitel, předseda Poslanecké sněmovny. Tím se podle očekávání stal jediný kandidát na tuto funkci Radek Vondráček (ANO). V tajné volbě získal 135 hlasů.

Podpořili ho i Piráti, byť jejich hlasy nepotřeboval. Podle zástupců Demokratického bloku, který se hlasování nezúčastnil, se otevřela cesta k vládě Andreje Babiše, jejíž se dolní komora stane „dobře placenou stafáží“.

„Mám ambici být garantem férové diskuse ve sněmovně. Udělám všechno proto, abychom respektovali jeden druhého,“ řekl Vondráček. K dotazům Pirátů, jak by se zachoval v případě třetího pokusu o sestavení vlády, uvedl, že by „určitě nenavrhl někoho svévolně“. „Věřím ale, že k tomu nedojde,“ podotkl k pravomoci vybrat premiéra, kterou mu dává ústava.

Ve více než dvouhodinové debatě opakovaně vyzýval končící lídr TOP 09 Miroslav Kalousek pirátské poslance, aby pro Vondráčka nehlasovali. „Po celý čas, kdy bude vládnout vláda bez důvěry a bez kontroly sněmovny, ponesete odpovědnost, za všechny kroky, který učiní v tajných službách, policii, státních podnicích,“ apeloval.

Piráti jeho argumenty odmítli s tím, že se nehlasuje o důvěře vládě, ale o předsedovi sněmovny. „Když ho nezvolíme, nebude komora fungovat. Mimo jiné zablokujeme rozhodnutí o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání,“ oponoval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Když se slova ujal lídr ANO, poznamenal směrem ke Kalouskovi, že je naštvaný z toho, jak dopadly volby. A obrátil se na ODS, aby s ním šla do vlády. „Máme dohromady sto a tři poslance. Jsme ready, pojďme makat,“ zakřičel na plénu Babiš a postěžoval si, že o účast v jeho chystaném menšinovém kabinetu nestojí ani Piráti.

Parlamentní nováček před tím odmítl Grospičovu kandidaturu do čela imunitního výboru, který dá doporučení poslancům, jak se mají postavit k žádosti policie o vydání Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka podezřelých v kauze Čapí hnízdo z dotačního podvodu. 

„Jsem velmi rád, že se přiznala jasná většina, kterou bude ve sněmovně tvořit ANO, SPD a KSČM. To je z výsledků volby v mandátovém a imunitním výboru zcela jasné," poznamenal k výběru Grospiče předseda Starostů Petr Gazdík.