ANO vysvětluje zastřený sponzoring: Dárce není narcistní

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Hnutí ANO druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše se snaží vysvětlit sponzorský dar, který dostalo vloni od neznámého Nadačního fondu rozvoj Slovácka. To, že fond nezveřejňuje hospodaření, nemá web, nedají se dohledat jeho sponzoři nebo podpořené akce, je podle hnutí způsobeno uzavřeností jeho šéfů.

„Nemají narcistní potřebu vystupovat v médiích a chlubit se svými aktivitami, jak to činí s gustem jiní,“ říká lídr kandidátky v Uherském Hradišti Jan Zapletal. Právě v Hradišti fond sídlí. Konkrétně v průmyslovém areálu na okraji města na adrese firmy DFK Cab Dalibora Kaňovského. Týdeník Euro adresoval původně otázky jemu, protože je zároveň zakladatelem fondu, Kaňovský ovšem namísto odpovědí požádal o tlumočení Jana Zapletala.

V celé kauze nejde ani tak o stotisícovou sumu, která je v rozpočtu ANO zanedbatelná, ale o to, že jde o první nejasný dar hnutí. Navíc tlumočený způsob vysvětlování nejasnosti také nerozptyluje.

Otázek je hned několik. Za prvé: Co je vůbec fond zač? V obchodním rejstříku nezveřejňuje své hospodaření ani účetní uzávěrky. Nemá web, ani v novinách nevyšla žádná zpráva o tom, že by kdy koho podpořil. Většina nadačních fondů přitom dbá na to, aby byla pro sponzory důvěryhodná a všechy detaily zveřejňuje. U rozvoje Slovácka je to možné zjistit až zprostředkovaně přes hnutí ANO.

Dar dojednával sám lídr, důvodem je podpoření vize hnutí

„Dalibor Kaňovský spolu s manželkou podporují celé spektrum společensko-kulturních činností. Fond v průběhu své existence finančně podpořil nemocnice v Uherském Hradišti a ve Zlíně, Dům dětí a mládeže v Uherském Hradišti, lokální sportovní a společenské kluby a to v řádu desítek až stovek tisíc korun ročně,“ vyjmenovává uherskohradišťský lídr Zapletal.

Další neznámou je, proč fond ANO podpořil. Dar dojednával sám lídr a důvodem podle něj bylo podpoření vize hnutí a voleb v Uherském Hradišti. „Pan Kaňovský nikdy nebyl apatický k politicko-kulturnímu životu v našem městě a vždy se zajímal, jakým směrem se město Uherské Hradiště ubírá,“ říká Jan Zapletal. Šéf DFK Cab prý podporuje i jiné strany.

Skromný dárce

Třetí důležitou otázkou je, proč dar poskytl zastřeně prostřednictvím fondu a ne sám nebo přes svoji firmu. Na podpoře politické strany není přece samo o sobě nic špatného. Jan Zapletal to opět vysvětluje skromností dárce a přáním nebýt nikde zmiňován.

Potíž dárcovství fondu je ale v tom, že v zakladatelské listině si sám vymínil, že bude podporovat jen vybraná témata a politika mezi ně při náhledu do listiny nepatří. Fond prý ale svoje stanovy v roce 2013 změnil. Nicméně ověřit to není možné kvůli informační hradbě. Původní smlouva o zřízení nadačního fondu je jediným zveřejněným dokumentem.

Babišovo ANO dostalo dar od neznámého fondu