Antimonopolní úřad loni řešil víc stížností

Šéf Úřadu
na ochranu hospodářské
soutěže Petr Rafaj

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj Zdroj: E15 Eduard Erben

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal v roce 2011 kolem 1000 stížností na průběh veřejných zakázek. To je meziročně o čtvrtinu víc.

Pro antimonopolní úřad znamenají častější stížnosti soutěžitelů výrazný nárůst práce. V některých oblastech nyní úředníci z ÚOHS řeší o 180 procent případů víc, než tomu bylo v roce 2008, řekl v České televizi předseda úřadu Petr Rafaj.

Zadávání veřejných zakázek se od 1. dubna řídí novými pravidly, platí novela zákona o veřejných zakázkách. Vláda si od novely zákona o veřejných zakázkách slibuje omezení korupce a transparentnější vynakládání peněz daňových poplatníků. Vítězné firmy musí nově například zveřejnit subdodavatele, kteří dostanou přes deset procent z ceny zakázky.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková v Událostech uvedla, že úřady se v mnoha případech snažily vypsat zakázky ještě před změnou zákona. Ministerstvo za letošní březen eviduje přibližně 2000 vypsaných veřejných zakázek, o rok dřív vypsala veřejná správa zhruba 300 tendrů.