Areál pro výcvik vojáků a policistů jde do dražby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk -Jakub Dospiva

Osmihektarový areál bývalých kasáren ve Stodu u Plzně jde do dražby. Vyvolávací cena střediska, kde se cvičila armáda i policie, začíná mírně nad 71 miliony korun. Současný majitel SHK CZ komplexu totiž zkrachoval.

Kromě střelnice je v areálu také například ubytovací zařízení, kongresovýý sál nebo bowling. Komplex má v zástavě rakouská Oberbank, jejíž celkové pohledávky vůči zbankrotované firmě činí 83 milionů korun.

SHK CZ měla licenci pro výcvik armády a policie.V areálu je možné cvičit také simulovaný boj s ostrou střelbou. Firma byla rovněž držitelem mezinárodní licence pro speciální výcvik osobních strážců. Podle dražební vyhlášky snese toto zařízení srovnání s podobnými areály v Evropě.

Majitelem SHK CZ je Jiří Šona, o němž se v minulosti v médiích psalo jako o bývalém zaměstnanci ministerstva obrany. Jeho společnost v roce 2006 vyhrála armádní tendr na 180 stanů a deset hal za 83 milionů korun. Antimonopolní úřad ale tehdy dal ministerstvu za soutěž pokutu, protože prý rezort zvýhodnil Šonu před ostatními uchazeči.

Jana Havligerová: Za svou armádu se stydět nemusíme